Drudzis visā pasaulē. Krievijas ārlietu ministrs iezīmējis galvenās problēmas

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasМинистр иностранных дел РФ Сергей Лавров во время презентации в Доме приемов министерства иностранных дел РФ инвестиционного потенциала Московской области.
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров во время презентации в Доме приемов министерства иностранных дел РФ инвестиционного потенциала Московской области. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Konflikti, karstie punkti un aktuālākie jautājumi – Maskavā aizritējusi Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova tradicionālā lielā konference. Izskanēja arī neizbēgamais: "Vai vēlaties palikt ministra postenī?"

RĪGA, 19. janvāris — Sputnik. konferenču zāle Krievijas Ārlietu ministrijas ēkā bija pārpildīta, nevienas brīvas vietas. Perimetrā – televīzijas kameru mežs. Visi gaidīja Sergeju Lavrovu. Diplomāts aizkavējās par veselu stundu. "Piedodiet, darba grafiks," atvainojās ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova. Klātesošie aizķeršanos uztvēra saprotoši – pēdējās dienās ministra grafiks patiešām bija neprātīgs, un tad krietni pavairoja intrigu konferencei, portālā RIA Novosti stāsta Sofja Meļņičuka.

Preses pārstāvju priekšā Lavrovs stājās jaunā lomā – 14.janvārī viss ministru kabinets demisionēja pēc Vladimira Putina vēstījuma Federālajai sapulcei.

Lavrovu šīs ziņas panāca komandējumā – viņš uzturējās Indijā, kur pirmo reizi piedalījās Minhenes drošības konferencei līdzīgā pasākumā Āzijā – forumā Raisina Dialogue. No Deli viņš izlidoja ministra amatā, bet Taškentā piezemējās kā pienākumu izpildītājs. Uz žurnālistu jautājumiem šajā aspektā atbildēja īsi: "Man uzdeva pildīt pienākumus, es pildu."

Rezultātu apkopošana

"Neliels pārpratums, ceru, ka nejūtaties aizskarti, un pateicos par izpratni," klātesošos sveica Lavrovs.

Tūlīt pat viņš pieminēja pirmo secinājumu par aizvadīto gadu: pasauli joprojām moka drudzis. Situāciju destabilizē rietumvalstis – tās vēlas sagraut starptautisko tiesisko arhitektūru un tās vietā likt kaut kādus tikai viņām pašām saprotamus noteikumus.

Официальный представитель министерства иностранных дел России Мария Захарова во время брифинга в Москве - Sputnik Latvija
Zaharova pastāstīja, kas traucē Krievijas un ASV attiecību attīstībai

Starp šīm darbībām, piemēram, ir Vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidācijas līgums, spriedzes saasināšana Tuvajos Austrumos. Krieviju sattrauc arī vienpusējās sankcijas, protekcionisms, tirdzniecības kari. Lavrovs īpaši akcentēja mēģinājumus likt šķēršļus projektam "Ziemeļu straume 2" pretēji ES valstu viedoklim.

Turklāt Vašingtona atklāti ļaunprātīgi izmanto savas privilēģijas kā valsts, kurā atrodas ANO galvenā mītne, teica Lavrovs. Domājams, runa bija par atteikšanos izsniegt ASV vīzas Krievijas un Irānas pārstāvjiem – rezultātā diplomāti nevarēja nokļūt organizācijas mītnē Ņujorkā.

Savukārt Krievija nemainīgi īsteno neatkarīgu daudzu vektoru kursu, kas vērsts uz pasaules krīžu stabilizāciju, norādīja Lavrovs. Starp prioritātēm ir cīņa ar terorismu un atlikušo problēmu atrisināšana Sīrijā. Diplomātiskajos, politiskajos un humānajos jautājumos vērojams progress, bet ekonomiskā atjaunošana atpaliek. Pēc Maskavas domām, pie tā vainojami vairāki partneri Rietumos un Tuvajos Austrumos, kuri bremzē procesu un uzstāda jaunus noteikumus: "Gaidījām politiskā procesa sākumu, tagad saka, ka vajagot sagaidīt, kad tas atnesīs rezultātus." Ne īpaši efektīva pieeja, atzīmēja politiķis.

США развязали новый вооруженный конфликт! Лавров говорит о взрывоопасной политике - Sputnik Latvija
Sergejs Lavrovs: Krievija atbildēs uz ASV agresīvajiem izlēcieniem

Turklāt pēc pašreizējās informācijas,  ko vēl gan nāktos apstiprināt, no kurdu "Sīrijas demokrātisko spēku" kontrolētajiem cietumiem par zināmu maksu izlaiž ISIS un "Džebhat an Nusra" (teroristiskas organizācijas) teroristus. Arī tas ļoti satrauc Krieviju.

Starp 2019.gada pozitīvākajiem rezultātiem ir sadarbības pastiprināšanās Eirāzijā, Krievijas sakaru stiprināšanās ar Ķīnu, kā arī Indiju, ASEAN valstīm un Latīņamerikas valstīm.

Lavrovs pievērsa uzmanību arī atsāktajam miera procesam Ukrainā pēc triju gadu pārtraukuma. "Ceram, ka darbs Normandijas formātā virzīsies uz priekšu ne tikai uz papīra, kā tas notika Porošenko laikā," piebilda Lavrovs.

Par Boeing un raķetēm

Jautājumu bija daudz, taču politiķa aizņemtības dēļ virkne no tiem neizskanēja. Tomēr tika dota iespēja izteikties ārzemju presei.

Itāļu žurnālisti pauda bažas par situāciju Lībijā, kur atsākusies ģenerāļa Halifa Haftara un oficiālās valdīas vadītāja Faiza Saradža konfrontācija. Uz jautājumu par iepriekšējo Itālijas valdību kļūdām, kas varēja izprovocēt krīzi Lībijā, Lavrovs atbildēja, ka galvenā kļūda pieļauta nebūt ne Romā: "Izšķiroša loma bija kolēģiem no NATO, kuri 2011.gadā sāka Lībijas apšaudes. Ne jau Itālija aicinaja to sākt. Tās avantūras līderus vārdā nesauksim, visiem tie ir zināmi."

Военный НАТО в Риге - Sputnik Latvija
Krievija ierosinājusi NATO mazināt mācību līmeni un saņēmusi neizskaidrojamu atbildi

Pēc Lavrova domām, Lībijas krīzes noregulēšanas aspektā ilgtermiņa prognozes ir liekas. "Mēs cenšamies atbalstīs šos pūliņus, uzaicinajām (Lībijas – red.) austrumu un rietumu pārstāvjus apmeklēt Maskavu, septiņas stundas sarunājāmies ar Haftaru un Saradžu, - viņš precizēja. – Ir labs, līdzsvarots dokuments, ko parakstīja Saradžs, bet Haftas palūdza papildu laiku. Galvenais -  iepriekš noslēgtais pamiers tiek ievērots, labi, ja tas saglabāsies."

Tiesa, grūtības ir vēl joprojām, priekšā vēl ir daudz darba. "Pagaidām viņi (Haftars un Saradžs – red.) pat nevēlas atrasties vienā telpā, kur nu vēl sarunāties. Turpināsim darbu," konstatēja Lavrovs.

Vienlaikus politiķis nevēlējās sniegt nekādas prognozes, neskatoties uz atkārtotiem lūgumiem. Lavrovs atgādināja Viktora Černomirdina vārdus: "Tā ir ļoti nepateicīga lieta – sniegt prognozes. It īpaši, ja tās attiecas uz nākotni."

Britu žurenālisti apjautājās par Ukrainas Boeing, kas tika notriekts Irānā. Iepriekš telekanāla RT un ziņu aģentūras "Rossija segodņa" galvenā redaktore Margarita Simoņana izteicās, ka Teherāna izturējusies kā "īsts vīrs", uzņemoties atbildību par traģēdiju, norādīja avīzes The Independent reportieris un atgādināja par Boeing katastrofu Donbasā 2014.gadā.

Пресс-конференция главы МИД РФ С. Лаврова - Sputnik Latvija
KF ĀM vadītājs piedalījās sarunu šovā: Lavrovs atbildēja uz provokatīviem jautājumiem

"Negribu nevienu attaisnot, tā bija cilvēka kļūda, irāņi atzina, ka tas ir noticis," sekoja atbilde. Pie tam Lavrovs piebilda, ka amerikāņi nogalinājuši Suleimani, pārkāpjot visas starptautiskās tiesības. "Irāņi atbildēja, visus brīdinot. Taču ir informācija, ka pēc uzbrukuma irāņi gaidīja vēl bienu ASV uzbrukumu un gaisā bija seši iznīcinātāji F-35, gaisa telpā pie Irānas robežas. Tas ir jāpārbauda, taču nervozitāte tādā situācijā bija," viņš norādīja.

Kas attiecas uz "vīrišķīgu pieeju", Lavrovs atgādināja: starptautiskā izmeklēšanas grupa aicina Krieviju atzīt vainu par Boeing katastrofu pirms izmeklēšana ir beigusies. "Vai tā uzvedas vīri?" viņš atjautāja.

Tika skartas arī attiecības ar Tokiju. Krieviju satrauc amerikāņu raķešu starta iekārtas Japānā. Tokija apgalvo, ka tās vajadzīgas Ziemeļkorejas savaldīšanai, un Maskava tic: Japāna "neperina neko pret Krieviju". "Taču jums ir savienība ar ASV, un ASV šo savienību izmanto Krievijas apturēšānai, un Japāna ir šīs stratēģijas elements. Mēs gribam būt skaidrībā par to, kā tādos apstākļos attīstīsies mūsu sadarbība," japāņui žurnālistam pastāstīja Lavrovs.

Встреча глав МИД РФ и Узбекистана С. Лаврова и А. Камилова - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM: Eiropa nav gatava līdztiesīgām attiecībām ar Krieviju

Krievija negatīvi vērtē arī centienus pārvērtēt Otrā pasaules kara rezultātus un to, ka Eiropas Savienībā plaukst neonacisms. Maskava aicina ņemt vērā vēsturiskos faktus. "Prezidents gatavo izvērstu rakstu, kura pamatā ir jaunie arhīvu dati. Kā mēdz teikt, kal ratus ziemā – Polija gribēja novērtēt arhīvus, un Aizsardzības ministrija nesen publicēja arhīvus par Varšavas atbrīvošanu," teica Lavrovs.

Konference ilga aptuveni pusotru stundu. Pasākuma noslēgumā Marija Zaharova apsolīja klātesošajiem, ka visi varēs nofotografēties kopā ar Lavrovu un tas nekādi neietekmēs viņa grafiku. Patiešām, pie izejas žurnālistus gaidīja smaidīgais Sergejs Lavrovs. Tikai no kartona.

Ziņu lente
0