Eiropas Parlaments var likt viedtālruņu ražotājiem uzsākt "kabeļu draudzību"

© Sputnik / Александр Вильф / Pāriet pie mediju bankasiPhone X
iPhone X  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eirodeputāti vēlas piespiest Apple pāriet uz USB-C kabeļiem, taču Apple drīzāk pilnībā atteiksies no uzlādes porta.

RĪGA, 18. janvāris – Sputnik. Eiropas Parlamenta deputāti aicina Eiropas Komisiju piespiest tehnikas ražošanas milžus izstrādāt vienotu uzlādes veidu visām viedierīcēm, vēsta BBC.

Ja šis piedāvājums tiks pieņemts, Eiropā pārdodamajām Apple ierīcēm būs jānomaina Lightning uzlādes ligzda vai arī vispār jāatsakās no vadiem. Android iekārtas tiek lādētas ar USB-C un microUSB kabeļu palīdzību.

Vadu metodes gadījumā, Apple, visticamāk, adaptēs saviem modeļiem USB-C. Jaunais kabelis kļūs par trešo 13 gadus ilgā zīmola ierīču pārdošanas vēsturē.

Навигация - Sputnik Latvija
Soda punkti un sods par pasažieriem Latvijas autovadītājiem

Pēdējo 10 gadu laikā Eiropas Komisija rīko kampaņu par vienotu telefonu, planšetu un citu elektronisko viedpalīgu uzlādes metodi. 2009. gadā tirgū bija vairāk nekā 30 uzlādes iekārtu. Kopš tā laika to skaits ir samazinājies līdz trim.

Neskaitot pārējo, pateicoties tam Eiropas Savienībā kļūs mazāk novecojušu un no ierindas izgājušu kabeļu, kuri šobrīd veido vairāk nekā 51 tūkstoti tonnu atkritumu gadā.

Kopējais uzlādes iekārtai jābūt piemērotai visiem mobilajiem telefoniem, planšetēm, elektroniskajām grāmatām un citām portatīvajām ierīcēm, uzskata Eiropas Parlamentā.

2009. gadā Apple kopā ar 10 citām vadošajiem tehnoloģiju ražotāju milžiem, tādiem kā Nokia un Samsung, parakstīja memorandu par savstarpēju sapratni. Kompānija apsolīja sniegt patērētājiem ar microUSB savienojamas uzlādes iekārtas, taču pēcāk izmantoja apvedceļu, kurš ļāva ražotājiem arī turpmāk izmantot savas uzlādes ierīces, ja tām ir paredzēts adapteris.

2014. gadā ES pieņēma Radioiekārtu direktīvu, kura aicināja panākt vienotas, universālas uzlādes iekārtas izstrādi. Atbildes kārtā Apple uzstāja, ka plānākas zīmola iekārtas nevar atbilst tobrīd jaunajai USB-C tehnoloģijai, un apgalvoja, ka iekārtu pielāgošanai prasītajām standartam būs jāiztērē 2 miljardi dolāru.

Iespējams, Eiropas Parlaments nokavēja ar savu iniciatīvu. Apple un daudzi tās konkurenti, tādi kā Huawei un Samsung, jau sen ražo bezvadu uzlādes iekārtas. Daži eksperti pat prognozē, ka Apple varētu pilnībā atteikties no uzlādes porta, izlaižot nākotnē bezvadu iPhone un iPad modeļus.

Ziņu lente
0