Ierauts kombainā vai pakāries: gada laikā Latvijā darba vietās miruši 26 cilvēki

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasУборка пшеницы
Уборка пшеницы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizvadītajā gadā savās darbavietās Latvijā gājuši bojā 26 cilvēki, 190 guvuši nopietnas traumas. Salīdzinājumā ar 2018.gadu statistika ir mazliet uzlabojusies.

RĪGA, 14. janvāris — Sputnik. Aizvadītajā gadā nāves gadījumu skaits darba vietās Latvijā nedaudz samazinājies salīdzinājumā ar 2018. gadu – gājuši bojā 26 cilvēki, ziņots Valsts darba inspekcijas vietnē.

Latvieši emocionāli izdeg darba vietā - Sputnik Latvija
Latvieši "emocionāli izdeg" darba vietā: riska grupas profesijas

2018. gadā darba vietās gājuši bojā 30 cilvēki.

Nopietnas traumas 2019. gadā guvuši 190 cilvēki, gadu iepriekš fiksēti 209 gadījumi. Lielākā daļa cietušo - vīrieši.

Darba inspekcijas publicētajā atskaitē ziņots, ka bojāgājušo vidū ir 27 gadus vecs Ukrainas pilsonis, kurš strādājis lauksaimniecībā bez darba līguma. Viņš gājis bojā, kad viņa apģērbs ierauts kombainā. Cits darbinieks – 62 gadus vecs, celtniecībā nodarbināts vīrietis, gājis bojā, nokrītot no daudzstāvu ēkas,

Daži nāves gadījumi nav tieši saistīti ar nelaimes gadījumiem darbā. Piemēram, kāds 54 gadus vecs virtuves darbinieks atrasts savā darba vietā pakāries.

Konstatēti arī vairāki nāves gadījumi veselības problēmu rezultātā. Piemēram, 52 gadus vecs ārsts miris slimnīcas autostāvvietā, pasliktinoties viņa pašsajūtai.

Eurostat dati liecina, ka Latvija ieņem trešo vietu ES darba vietās notikušo nāves gadījumu skaita ziņā, piekāpjoties tikai Luksemburgai un Rumānijai. Lielākā daļa nelaimes gadījumu darba vietā – 80% letālo un 65% smago – notiek tādās nozarēs, kā celtniecība, lauksaimniecība un mežsaimniecība, transports un noliktavu saimniecība, kā arī apstrādājošā rūpniecība.

Отдых на море - Sputnik Latvija
Psiholoģe: stress sakarā ar atgriešanos darbā ir salīdzināms ar šķiršanās stresu

Riska grupā ir nepieredzējuši darbinieki, vīrieši: 2018. gadā 35% reģistrēto nelaimes gadījumu notika ar darbiniekiem, kuru darba stāžs nesasniedz gadu, 65% - ar vīriešiem, tostarp – 78% smago un 96% letālo nelaimes gadījumu.

Jāpiebilst, ka gandrīz visas traumas un nāves gadījumus bija iespējams novērst: 85% reģistrēto nelaimes gadījumu, 84% smago un 72% letālo gadījumu 2018. gadā notika darba drošības noteikumu vai instrukciju neievērošanas rezultātā, nepareizu vai nepieļaujamu darba metožu izmantošanas dēļ vai darbinieku nepiesardzības rezultātā.

Ziņu lente
0