Anomāla ziema: Latvijas rietumu daļā atrastas jaunas sugas sēnes

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasСбор грибов
Сбор грибов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā turpinās neparasti silta ziema, un mežos joprojām atrodamas sēnes. To vidū ir arī gluži neparastas, agrāk neredzētas.

RĪGA, 14. janvāris — Sputnik. Mērsragā meža inventarizācijas laikā uzņēmuma "Latvijas Valsts meži" plānotāja Ieva Kukle-Ozoliņa konstatējusi jaunas Latvijā neredzētas sēnes, vēsta Tvnet.lv.

Kukle-Ozoliņa konstatēja, ka šis atradums ir laimīga nejaušība – ja viņa būtu pagriezusies par desmit soļiem uz vienu vai otru pusi, sēne būtu palikusi nemanīta.

© Photo AS "Latvijas valsts meži"Sēne "Pterula multifida"
Anomāla ziema: Latvijas rietumu daļā atrastas jaunas sugas sēnes - Sputnik Latvija
Sēne "Pterula multifida"

Sievietei neizdevās pašai identificēt sēni, nekādu informāciju tīmeklī viņa par to arī neatrada, taču sazinājās ar Dabas muzeju un pastāstīja par noslēpumaino atradumu. Muzeja darbinieki apstiprināja, ka tā ir Latvijai jaunas sugas sēne.

"Latīniskais nosaukums ir "Pterula multifida", nu, un latviski viņa pagaidām mums ir "Daudzzaru Pterula", jo neko labāku pagaidām vēl neesam izdomājuši," atklāja Latvijas Dabas muzeja mikoloģe Inita Dāniele.

Izrādījās, ka Eiropā Pterula multifida nav nekāds retums, taču Latvijā tās nekad līdz šim vēl nav redzētas. Jaunā sēņu suga tiks iekļauta topošajā sēņu grāmatā, ko plānots laist klajā 2020.gada pavasarī.

Iepriekš vēstīts, ka Latvijas iedzīvotāji, kam radušies jautājumi par sēnēm, var vērsties pie speciālistiem.

"Facebook ir grupa Latvijas Mikologu biedrība un draugi. Var vērsties tur un pavaicāt. Bieži cilvēki publisko sēņu fotogrāfijas un mēs uzreiz atbildam. Jāizvairās no tādiem ekspertiem kā "Katja no Facebook", kura ir gatava noteikt sēni pēc ne pārāk labas fotogrāfijas. Ir jāskatās, kas sniedz padomu. Ja padomu sniedz mikologs, tad mēs vienmēr rakstām latīņu nosaukumu. Sociālajos tīklos raksta daudz muļķību. Grupā "Latvijas sēņotāji" bieži raksta, ka cilvēki atraduši sātana sēni. Nu kādu vēl sātana sēni?! Visbiežāk tā ir parasta beka. Tā arī ir spilgta un skaista. Sātana sēne Latvijā faktiski nav atrasta," pastāstīja Dāniele.

Viņa aicināja visus neparastu sēņu atradējus sūtīt fotogrāfijas Dabas muzejam, jo tās var ieinteresēt pētniekus.

Ziņu lente
0