Lietuva plāno gatavoties avārijai BelAES par miljardu eiro

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasСтроящаяся БелАЭС
Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Civilās aizsardzības pārvalde aplēsusi, cik varētu izmaksāt viss pasākumu komplekss iespējamo "draudu" novēršanai.

RĪGA, 13. janvāris – Sputnik. Pasākumu komplekss, kura mērķis būtu sagatavoties iespējamai avārijai BelAES, varētu izmaksāt aptuveni miljardu eiro, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz aģentūru TASS.

Nausēda turpina cīnīties ar BelAES: kas sagaida Baltijas valstis - Sputnik Latvija
Video
Nausēda turpina cīnīties ar BelAES: kas sagaida Baltijas valstis

Lietuvas IeM Ugunsdzēsības un glābšanas departamenta Civilās aizsardzības pārvaldes priekšnieks Edgars Geda konstatēja, ka provizoriskās aplēses sasniegušas aptuveni 600 miljonus eiro, taču, "ņemot vērā plašu vajadzību spektru", domājams, visa tāme var sastādīt miljardu eiro.

Kopējā summa tiks precizēta līdz 2020. gada jūlijam. Geda norādīja, ka departaments izsludinās iepirkumu pasākumu izstrādei, kuru mērķis ir sagatavoties avārijai. Šim projektam paredzēts atvēlēt 344,6 tūkstošus eiro, no kuriem 327,4 tūkstoši eiro ir Eiropas Savienības piešķirtie līdzekļi.

BelAES projekts

Baltkrievijas AES tiek būvēta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā, 50 kilometru attālumā no kaimiņvalsts galvaspilsētas. Būvdarbu ģenerāluzņēmējs ir "Atomstroieksport", Krievijas korporācijas "Rosatom" uzņēmums". Lietuva negatīvi vērtē projektu gandrīz kopš brīža, kad Minska pieņēma lēmumu par tās celtniecību. Lietuvas valdība konsekventi iebilst pret AES un izvirza pretenzijas Minskai. varasiestādes Seims pieņēma lēmumu, ka AES apdraud republikas nacionālo drošību.

Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Latvija var organizēt enerģijas iegādi no BelAES bez Lietuvas starpniecības

Republikas Seims pat pieņēmis likumu, kas aizliedz elektroenerģijas importu no trešajām valstīm, kurās ir "nedrošas" AES. Decembrī tika apstiprināti pasākumi, kas dāvā valsts iestādēm papildu instrumentus, lai nepieļautu nedrošu AES ražotas elektroenerģijas pārdošanu Lietuvā.

Pie tam republikā pieļauj, ka Baltkrievijas elektroenerģija tik un tā varētu nokļūt valstī – no Krievijas caur Latviju un Igauniju.

Jāpiebilst, ka Minska vairākkārt norādījusi: AES tiek būvēta saskaņā ar drošības normām. Tiek minēti konkrēti fakti, turklāt starptautiskie eksperti apstiprina, ka kaimiņvalstīm nekas nedraud.

Ziņu lente
0