Irāka vēlas apspriest ar ASV pārstāvjiem bruņoto spēku kontingenta izvešanu

© Sputnik / Алексей Агарышев / Pāriet pie mediju bankasБелый дом в Вашингтоне
Белый дом в Вашингтоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Irākas parlaments 5.janvārī nobalsoja par ārvalstu bruņoto spēku izvešanu. Nākamajā dienā Irākas Bruņoto spēku komandieris Abdels Kerims Halfs informēja, ka sākta amerikāņu karaspēka izvešanas mehānisma sagatavošana.

RĪGA, 11. janvārisSputnik. Irākas premjerministra pienākumu izpildītājs Adels Abd al Mahdi pieprasījis ASV valsts sekretāram Maikam Pompeo atsūtīt pārstāvjus ar mērķi izstrādāt ārvalstu karaspēka izvešanas mehānismu, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz premjera kancelejas sniegto paziņojumu.

Tajā teikts, ka vakar notikusi Adela Abd al Mahdi un Maika Pompeo telefona saruna, kurā politiķi apsprieda nesenos notikumus Tuvajos Austrumos un dažādu pušu vēlmi "nepieļaut eskalāciju un pāreju pie atklāta kara".

Американский военнослужащий - Sputnik Latvija
Irākas parlaments atbalstījis ārvalstu bruņoto spēku izvešanu no valsts

Pie tam Adels Abd al Mahdi paziņoja, ka Vašingtonas pienākums ir nosūtīt uz Irāku savus pārstāvjus, lai nodrošinātu Irākas parlamenta lēmuma izpildi par ārvalstu spēku drošu izvešanu. Politiķis uzsvēra, ka Irāka vēlas saglabāt "labas attiecības ar kaimiņvalstīm un draudzīgām valstīm".

Savukārt Pompeo norādīja, ka ASV ciena Irākas suverenitāti.

Prasība izvest Savienoto Valstu karavīrus izskanēja Irākas valdībā un parlamentā pēc ASV lēmuma īstenot valsts teritorijā operāciju ar mērķi nogalināt Irānas ģenerāli Kasemu Suleimani. Šo uzbrukumu Bagdāde uzskata par amerikāņu spēku dislokācijas noteikumu pārkāpumu.

Irākas parlaments 5.janvārī nobalsoja par ārvalstu bruņoto spēku izvešanu. Nākamajā dienā Irākas Bruņoto spēku komandieris Abdels Kerims Halfs informēja, ka sākta amerikāņu karaspēka izvešanas mehānisma sagatavošana.

ASV prezidents Donalds Tramps, atbildot uz šo lēmumu, piedraudēja Irākai ar nopietnām sekām. Pēc viņa vārdiem, ASV esot gatavas ieviest pret Bagdādi tādas sankcijas, "kādas viņi nekad nav redzējuši". Tramps piebilda, ka amerikāņu karavīri neplāno pamest Irāku, līdz tā samaksās par ASV uzbūvēto aviobāzi.

Международные военные учения Saber Strike в Латвии - Sputnik Latvija
Bagdāde nelūdza "aiziet": Latvija ir gatava atstāt savus kareivjus Irākā

ASV neplāno apspriest ar Irāku savu spēku izvešanu, paziņoja Valsts departaments, atbildot uz Irākas premjerministra pienākumu izpildītāja Adela Abd al Mahdi prasību atsūtīt pārstāvjus jautājuma apspriešanai.

"Patlaban jebkura delegācija, kas tiks nosūtīta uz Irāku, nodarbosies ar jautājumu par to, kā atjaunot mūsu stratēģiskās partnerattiecības – nevis par karaspēka izvešanu, bet par to, kā pareizi un piemēroti izvietot mūsu spēkus Tuvajos Austrumos," teikts Valsts departamenta paziņojumā.

Pie tam resors atzīmēja, ka nepieciešamas pārrunas ne tikai par drošību, bet arī par finansiālajām, ekonomiskajām un diplomātiskajām partnerattiecībām un uzsvēra, ka Amerika ir "labais spēks Tuvajos Austrumos".

Ziņu lente
0