Ekologi: atteikšanās no plastmasas iepakojumiem var kaitēt apkārtējai videi

© Foto : pixabay.com / byrevПластиковые бутылки и другой мусор плавает в воде
Пластиковые бутылки и другой мусор плавает в воде - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas iedzīvotāji vēlētos pārliecināt lielveikalus atteikties no plastmasas iepakojuma, taču neapdomāti pasākumi var tikai vēl vairāk kaitēt dabai.

RĪGA, 10. janvāris – Sputnik. Pircēji pieprasa lielveikaliem atteikties no plastmasas iepakojuma, taču tas var nepalīdzēt apkārtējai videi, bet gan radīt lielāku kaitējumu, teikts britu analītiskā centra Green Alliance pārskatā.

Lielbritānijas iedzīvotāji noraizējušies par kaitējumu, ko nepārstrādātā plastmasa var nodarīt apkārtējai videi – 41% aptaujāto ir "ļoti noraizējušies", savukārt 44% ir "noraizējušies". Taču anonīmā aptauja lielāko britu lielveikalu pārstāvju vidū parādīja, ka atteikšanās no plastmasas iepakojuma var nevis atrisināt problēmu, bet gan pasliktināt to.

Участники ежегодного заплыва серферов в костюмах Санта-Клауса в США  - Sputnik Latvija
Gudro dāvanas: kā Ziemassvētki iznīcina planētu

Pirmkārt, lai arī 30% pircēju apgalvo, ka atsakās no produktu iegādes, kuri ir vienreizlietojamā iepakojumā, lielveikalu dati to neapstiprina. Citiem vārdiem sakot, pircēji vienkārši uzskata, ka to vajadzētu izdarīt, un labāk būtu, ja no nepārstrādājamā iepakojuma atteiksies paši veikali.

Visvairāk pircējus uztrauc konfekšu plastmasas iepakojums, vienreizlietojamās "paliktnes", pārtikas plēve, plastmasas vāki un pudeles, savukārt vismazāk – kartona iepakojumi "Tetra Pak" un skārda bundžas.

Taču, piemēram, ekoloģiskās stikla pudeles ir daudz smagākas par plastmasu, tādēļ to pārvadāšanas laikā transports stiprāk piesārņo apkārtējo vidi. Plastmasas iepakojums pagarina gurķu derīguma termiņu par divām nedēļām, kas samazina pārtikas atkritumu skaitu.

Ražojot papīra maisus, atmosfērā tiek izmests vairāk ogļskābās gāzes, nekā plastmasas maisu ražošanā, turklāt tos ir grūtāk izmantot vairākas reizes. Saskaņā ar dāņu zinātnieku datiem, papīra maiss ir jāizmanto 43 reizes, lai tas nebūtu tik kaitīgs dabai, kā plastmasas maiss.

Белигийская АЭС, архивное фото - Sputnik Latvija
Vācija slēdz visas savas AES un meklē iespējas apglabāt atkritumus

Pie tam daļā lielveikalu, piemēram, pieaudzis pārdoto dzērienu apjoms tarā no laitītā kartona, jo patērētāji ir pārliecināti, ka šādu taru var pārstrādāt. Taču saskaņā ar Green Alliance datiem, Lielbritānija spēj pārstrādāt ne vairāk kā trešo daļu no šī iepakojuma.

Tāpat daudzi veikali pārdot iepakojumu, kuru dēvē par "bioloģiski sadalāmu" un kuru 80% pircēju uzskata par videi draudzīgu. Taču patiesībā bieži šādu iepakojumu var pārstrādāt tikai profesionālā kompostierī, bet ne pilnībā. Pastāv risks, ka patērētāji vienkārši izmetīs šādu iepakojumu pārtikas atkritumos, cerot, ka tas sadalīsies dabīgā veidā, kā ābols.

Vērts atzīmēt, ka pašos lielveikalos saprot neapdomātas atteikšanās no plastmasas riskus, taču vienalga dara to, lai patiktu publikai.

No citas puses skatoties, britu lielveikali katru gadu izmanto 59 miljardus vienreizlietojamā plastmasas iepakojuma vienību, tātad 900 gabalu gadā, rēķinot uz katru valsts iedzīvotāju.

Ziņu lente
0