Ekonomikas ministrs pastāstīja par Latvijas plāniem saistībā ar vienošanos ar Gazprom

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasГазодобывающее предприятие компании "Укргаздобыча" во Львовской области
Газодобывающее предприятие компании Укргаздобыча во Львовской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vai valstij ir jāizmanto GTS Conexus Baltic Grid akciju iegādes tiesību priekšrocības, kuras pieder Gazprom un Marguerite Fund, tiks izlemts janvārī.

RĪGA, 8. janvāris – Sputnik. Latvijas GTS operators – kompānija Conexus Baltic Grid – ir stabila peļņa, tādēļ Latvijas valstij būtu izdevīgi investēt līdzekļus akciju pakešu iegādē, kas pieder Gazprom un Marguerite Fund, jautājums ir cienā, paziņoja ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro intervijā avīzei Neatkarīgā Rīta Avīze.

"Kā liecina Conexus Baltic Grid līdzšinējie gada pārskati, uzņēmums ir ar stabilu peļņu. Līdz ar to valsts, ieguldot naudu šodien, var gaidīt potenciālu peļņu arī nākotnē. Tas ir regulēts bizness, un, manuprāt, tas būtu labs ieguldījums. Jautājums ir - par kādu cenu? Līdz ar to galīgais lēmums būs atkarīgs no tiem dokumentiem, kurus mēs saņemsim no pārdevējiem - Marguerite fonda un Gazprom," paziņoja Nemiro, atbildot uz jautājumu, vai Latvija izmantos pirmās rokas tiesības divu Conexus akciju pakešu izpirkšanas jautājumā.

Pēc Nemiro sacītā, jautājumu par iespējamo akciju pakešu izpirkšanu valdība apspriedīs janvāra laikā.

Iepriekš Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš paziņoja, ka koalīcija apspriedīs jautājumu par iespējamo akciju izpirkšanas primāro tiesību izmantošanu pēc Ralfa Nemiro ziņojuma. Neviens no koalīcijas partneriem pagaidām nav izteicis oficiālu pozīciju par to, kāds lēmums šajā jautājumā ir jāpieņem.

Gāzes tirgus atvēršana

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka saskaņā ar 2016. gadā pieņemtajiem Enerģētikas likuma grozījumiem, vertikāli integrētajam gāzes uzņēmumam "Latvijas Gāze" bija jābūt sadalītam funkcionāli saistītās, taču pēc īpašumtiesībām sadalītās daļās. No uzņēmuma tika izveidoti divi meitasuzņēmumi — Conexus Baltic Grid un Gaso.

Conexus Baltic Grid ir dabasgāzes transportēšanas un glabāšanas uzņēmums, kas saņēma maģistrālos gāzesvadus un Inčukalna pazemes gāzes glabātavu. Gaso — sadales pakalpojumu operators.

Инчукалнское газохранилище - Sputnik Latvija
Latvija nav pārliecināta, vai varēs izpirkt "Gazprom" piederošās GTS operatora akcijas

Enerģētikas likums paredz, ka līdz 2018. gada sākumam "Conexus Baltic Grid" bija jāpārdod, lai tās akcionāri nebūtu saistīti ar "Latvijas gāze" īpašniekiem. Šī prasība neattiecas uz finanšu investoru Marguerite Fund, taču vēlāk regulators secināja, ka izņēmums finanšu investoriem paredzēts tikai gadījumiem, kad investīcijas infrastruktūrā un tirdzniecībā ir veiktas dažādās valstīs. Tādējādi arī Marguerite bija jānovērš interešu konflikts, ko izraisīja vienlaicīga fonda dalība Conexus un "Latvijas Gāzē".

Krievijas holdings Gazprom nolēma pārdot savu akciju paketi izsolē, kura notika 2019. gada 30. decembrī. Tās noslēgumā tika noteikts 34,09911% kompānijas Conexus Baltic Grid pircējs. Izsolē piedalījās divi pretendenti, uzvarētāja vārds pagaidām netiek nosaukts.

2019. gada decembra sākumā tika ziņots, ka Marguerite Fund pārdos tai piederošos 29,06% Conexus Baltic Grid akciju Japānas kompānijas Marubeni fondam – MM Capital Infrastructure Fund 1. Pircēju – MM Capital Infrastructure Fund 1 – vada MM Capital Partners, kuru 2018. gadā nodibināja Marubeni Corporation (90%), Mizuho Bank Ltd (5%) un Asset Management One Co., Ltd (5%) ar mērķi vadīt fondus ārpus Japānas. MM Capital Partners galvenais birojs atrodas Tokijā.

Ziņu lente
0