Politika

Jurkāns: ja Latvija paskatīsies Krievijas virzienā, tad uzreiz saņems ASV sankcijas

© Sputnik / Sergey MelkonovЯнис Юрканс
Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais Latvijas ĀM vadītājs Jānis Jurkāns komentēja Edgara Rinkēviča ziņojumu par starptautisko situāciju un sniedza savu vērtējumu Ķīnas, Krievijas un ASV attiecībām, kā arī pastāstīja savu redzējumu tam, kā Latvijai būtu jāveido sava politika.

RĪGA, 8. janvāris – Sputnik. ASV un Ķīna noteiks pasaules ekonomiku, savukārt ASV un Krievija – pasaules drošības politiku, paziņoja Jurkāns Sputnik Latvija intervijā. Pēc viņa domām, Ķīna un Krievija arī turpmāk satuvināsies, jo faktiski ASV grūž tās to darīt.

"Attiecībā uz Eiropas Savienību – tā sabrūk. Ar ES neviens vairs nerēķinās – nedz Ķīna, nedz ASV. Atsevišķi – ar Lielbritāniju, ar Vāciju – jā, taču kā ar struktūru… Es domāju, ka tā jau ir vakardiena. Pēc ES sabrukuma notiks kaut kādā mērā Eiropas Savienības reģionalizācija. Latvijai kā ES dalībvalstij ir jādomā – ko lai dara tālāk, kāda savienība, ar ko draudzēsimies, un ko tas viss mums nozīmē," pateica Jurkāns.

Viņš ir pārliecināts, ka Latvijas un visu pārējo Baltijas valstu attiecības ar KF ir atkarīgas no ASV politikas pret Krieviju.

"Kolīdz kāds paskatīsies Krievijas virzienā, uzreiz var būt sankcijas – tā tas tika izdarīts attiecībā pret kompānijām, kuras piedalās projektā "Ziemeļu straume 2". Amerikāņi valdīs ar sankcijām, viņi būs kā policisti – kamēr dolārs valdīs ekonomikas pasaulē, amerikāņi izmantos šo sviru," pateica Jurkāns.

Pēc kārtējām vēlēšanām ASV, viņaprāt, nenotiks nekāda satuvināšanās ar Krieviju, savukārt Latvija sekos tam kursam, kuru diktēs amerikāņi. "Es nesaskatu kaut kādu pagriešanos ar seju pret Krieviju," pateica Jurkāns.

Latvijas ĀM ziņojums

Латвийский политик Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Jurkāns: Latvija pārvērtusies ASV neprātīgās, agresīvās politikas poligonā

XXI gadsimtā starptautiskas problēmas kļūst arvien sarežģītākas – tradicionālie politiskie jautājumi, drošības un ekonomikas jautājumi gūst jaunus aspektus, kas saistīti ar globalizāciju, jaunu tehnoloģiju un informācijas plūsmas platformu attīstību. Sāncensība, kura rodas minēto procesu rezultātā starp galvenajiem spēlētājiem un spēka centriem, rada nopietnus draudus esošajai pasaules kārtībai. Šīs tendences neizbēgami ietekmē arī Latviju.

Šāds starptautiskās situācijas vērtējums ir atrodams ārlietu ministra Edgara Rinkēviča ikgadējā ziņojumā. Tajā tiek uzsvērts, ka arvien neparedzamākas kļūst attiecības četrstūrī ASV – Ķīna – Eiropas Savienība – Krievija.

Ziņu lente
0