Tas ir dārgs prieks: eksperts par dzīvnieku apdrošināšanu Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovБританская кошка
Британская кошка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji sākuši nopietnāk attiekties pret dzīvnieku apdrošināšanu, jo mājdzīvnieku ārstēšana maksā ļoti dārgi, tiesa, kāmjus un papagaiļus neapdrošina.

RĪGA, 8. janvāris – Sputnik. Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja valdes priekšsēdētājs, Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins pastāstīja radio Baltkom ēterā par dzīvnieku apdrošināšanu Latvijā.

Pēc viņa sacītā, Latvijas iedzīvotāji sākuši biežāk apdrošināt mājdzīvniekus pret slimībām. Tas sniedz iespēju saņemt naudas kompensāciju gadījumā, ja mājdzīvniekam rodas veselības problēmas.

Abāšins uzsvēra, ka Latvijā ir ļoti konservatīvs apdrošināšanas tirgus. Vienu pirkstu apdrošināt neiznāks, taču kaķi vai suni – lūdzu. Kāmjus un papagaiļus neviens neapdrošina.

Taču ir acīmredzami, ka nekāda valsts medicīna dzīvniekiem nepastāv. Saimnieks apmaksā ārstēšanu no saviem līdzekļiem. Un viena vizīte pie veterinārārsta var izmaksāt pat 100 eiro.

"Tas ir dārgs prieks. Tādēļ pēdējos piecus gadus mājdzīvnieki ir jauna apdrošināšanas līnija Latvijā," uzsvēra eksperts.

Iepriekš Veterinārārstu biedrības pārstāve Lita Konopore stāstīja, ka veterinārārstu pakalpojumu cenas Latvijā ir pielīdzināmas maksas medicīnas pakalpojumu cenām cilvēkiem.

Konopore skaidroja, ka veterinārārstu pakalpojumu augstās cenas ir saistītas ar to, ka viņiem ir ļoti lieli izdevumi. Pati veterināru izglītība ir dārga, tikai zobārstu izglītība maksā dārgāk.

Jaunu klīniku telpām tiek izvirzītas ļoti nopietnas prasības, tostarp tur ir jāiekārto uzbrauktuves ratiņkrēsliem un invalīdu tualete. To iekārtošana izmaksā tūkstošiem eiro. Dārgi izmaksā arī ārstu izbraukumi uz konferencēm. Un reizi piecos gados veterināriem ir jāiziet resertifikācija.

Govis fermā - Sputnik Latvija
Pēc dažiem gadiem Latvijas laukos, iespējams, vairs nebūs veterināru

Pakalpojumu augstās cenas veido arī augstie izdevumi. Veterināru izglītība izmaksā ļoti dārgi – dārgāka ir tikai stomatologu izglītība. Jaunajām klīnikām izvirzītas ļoti stingras prasības, piemēram, tajās jābūt iekārtotai uzbrauktuvei un tualetei invalīdiem, kas izmaksā tūkstošiem eiro. Arī ārstu braucieni uz konferencēm ir dārgi. Pie tam ik pēc pieciem gadiem veterinārārstiem ir obligāta atkārtota sertifikācija.

Cenas ietekmē arī tas, ka dzīvniekiem paredzētās diagnostikas iekārtas un zāles izmaksā par 10-20% vairāk nekā cilvēkiem. Likums nosaka, ka cilvēkiem paredzētas zāles var izrakstīt dzīvniekiem tikai gadījumā, ja reģistrā nav iekļauti veterinārie līdzekļi. Kompensējamo medikamentu veterinārijā nav. Valsts nesniedz subsīdijas dzīvnieku ārstēšanai, pat ne lauksaimniecības dzīvniekiem.

Ziņu lente
0