Politika

Brexit: Latvijas valstspiederīgajiem Lielbritānijā jau ir sākušās problēmas

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertФлаги Великобритании и Европейского Союза
Флаги Великобритании и Европейского Союза - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Darba devēji un namīpašnieki sākuši interesēties Latvijas valstspiederīgajiem par viņu statusu Lielbritānijā. Un uzreiz aktivizējās krāpnieki, "kas palīdz visu noformēt".

RĪGA, 7. janvāris – Sputnik. Lielbritānija jau stāv uz izstāšanās no Eiropas Savienības sliekšņa, taču desmitiem tūkstošiem Latvijas valstspiederīgo, kuri tur dzīvo, joprojām nav reģistrējuši šajā valstī nedz pastāvīgo, nedz īslaicīgo uzturēšanās statusu. Un daudziem tas jau novedis pie nopietnām sadzīves problēmām, raksta avīze "Segodņa".

Lielbritānijā dzīvo 117 tūkstoši Latvijas valstspiederīgo, par ko liecina ĀM dati. Taču līdz šim brīdim, Lielbritānijas pastāvīgā iedzīvotāja statusam, kuram obligāti jāpiesakās līdz Brexit, pieteikumus iesnieguši tikai 79 tūkstoši cilvēku.

Nevajag vilkt laiku

Lai arī statusu varēs iegūt vēl dažu mēnešu garumā, Lielbritānijas IeM konsultants darbā ar Latvijas valstspiederīgajiem aicina to izdarīt pēc iespējas ātrāk. Iemesls ir tajā, ka jau tagad Latvijas valstspiederīgie Anglijā dažādās ikdienas situācijās sāk saskarties ar problēmām, ja nevar uzrādīt pastāvīgā iedzīvotāja vai pagaidu statusu.

Города мира. Манчестер - Sputnik Latvija
Ekonomists: reemigrantu plūsma pēc Brexit radīs krīzi Baltijā

"Noteikti iesaku neatlikt uz pēdējo brīdi, jo darba devēji tiešām jau tagad prasa pastāvīgā iedzīvotāja statusu. To prasa arī aģentūras, ja mūsu tautieši vēlas noīrēt istabiņu vai māju," paskaidroja Lielbritānijas Iekšlietu ministrijas rezidenta statusa konsultante Inese Asermane TV3 Ziņām.

Arī Latvijas vēstniecība Lielbritānijā to apstiprina.

Latvijas vēstniece Lielbritānijā un Ziemeļīrijā Baiba Braže norāda: "Ir bijušas reizes, kad namu īpašnieki negrib slēgt īres līgumus, ja cilvēkiem nav šī reģistrētā statusa. Ir bijušas reizes, kad tas ir prasīts tiesībsargājošās iestādēs."

Kamēr Brexit nav noticis, atteikt nodarbināšanā vai mājokļa izīrēšanā ES pilsoņiem Lielbritānijā nedrīkst, taču daļa britu tādējādi demonstrē savu attieksmi pret migrantiem. Tas steidzina Latvijas valstspiederīgos reģistrēt jauno statusu.

Uzmanību, afēristi!

Šajā steigā britu IeM konsultante brīdināja tautiešus, lai viņi neuzķeras uz krāpnieku āķa. Jūtami aktivizējušās nelicencētas kompānijas, kas piedāvā noformēt pastāvīgā iedzīvotāja statusu par samaksu, kas svārstās no 50 līdz pat 300 britu mārciņām.

Молодые люди на станции железнодорожного вокзала - Sputnik Latvija
Bērni un pusaudži no Latvijas var palikt bez pajumtes pēc Brexit

Ir bijuši gadījumi, kad šādi krāpnieki pazaudējuši klienta pasi, vai arī vispār visus klienta dokumentus. Beigās cilvēks palika bez dokumentiem un bez statusa. Dažkārt tā ir īsta nelaime, jo pazūd vienīgie dokumentālie apliecinājumi tam, ka Latvijas valstspiederīgais uzturējies Lielbritānijā piecus gadus – termiņš, kurš ir nepieciešams pastāvīgā iedzīvotāja statusa iegūšanai.

Kas ir būtiski: pēc Brexit bez pastāvīgā vai pagaidu statusa mūsu tautiešiem draud pat deportācija no Lielbritānijas.

Izstāšanās no ES: sākas pārejas posms

Atgādināsim: 31. janvārī ir noteikts datums, kad Lielbritānija izstāsies no ES. Taču faktiski gandrīz viss būs tā, kā bijis līdz šim, jo sāksies pārejas posms, kura laikā pusēm būs jāvienojas par to, kā tiks sakārtotas to attiecības tirdzniecībā, finansēs un citās nozarēs pēc Lielbritānijas izstāšanās beigām no ES.

Пивные бутылки на  конвейере - Sputnik Latvija
Eksperti pastāstīja, ko gaidīt pārtikas produktu eksportētājiem no Latvijas pēc Brexit

Lai legalizētu savu statusu Anglijā, Latvijas valstspiederīgajiem ir jāpiereģistrējas speciālā sistēmā Settled/Pre–Settled.

Starp citu, uzreiz pēc tam, kad notiks Lielbritānijas izstāšanās no ES, visus ceļotājus, kuri atlidos uz Latviju no Anglijas, Rīgas lidostā sagaidīs muitnieki – ar pārbaudi.

Un ja cilvēki vedīs līdzi preces, tad, līdzīgi citu trešo valstu gadījumam, preces, kuras maksās vairāk nekā 430 eiro, tiks apliktas ar muitas nodevu un pievienotās vērtības nodokli. Un, ja pienākas, arī ar akcīzes nodokli.

Alkohola ievešanai darbosies šādi ierobežojumi: 1 litrs stipro alkoholisko dzērienu (virs 22 grādiem), vai nu 4 litri vīna, vai arī 16 litri alus. Cigaretes – 200 gabali.

Ziņu lente
0