Politika

ASV politiķis cer aizliegt Trampam karot ar Irānu

© REUTERS / Chris Jackson / POOLПрезидент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Kongresa ir tiesības pieteikt karu un dot atļauju prezidentam sākt karadarbību. Taču faktiski izpildvara īsteno plaša spektra militārās operācijas ārzemēs, pamatojot tās ar agrākajām Kongresa atļaujām.

RĪGA, 5. janvāris - Sputnik. ASV Demokrātiskās partijas loceklis, senators Tims Keins iesniedzis Senātā rezolūciju, kura ierosina ar likumu aizliegt prezidentam Donaldam Trampam veikt karadarbību pret Irānu bez Kongresa atļaujas, vēsta RIA Novosti.

Rezolūcija iesniegta, ņemot vērā Irānas ģenerāļa Kasema Suleimani slepkavību Irānā ASV operācijas rezultātā.

ASV Kongresa ir tiesības pieteikt karu un dot atļauju prezidentam sākt karadarbību. Taču faktiski izpildvara īsteno plaša spektra militārās operācijas ārzemēs, pamatojot tās ar agrākajām Kongresa atļaujām un nepieciešamību aizsargāt ASV pilsoņus.

"Jautājumu par to, vai ASV bruņotajiem spēkiem jāpiedalās bruņotā konfliktā ar Irānu, iespējams izlemt pēc informācijas sniegšanas Kongresam un publikai par likmēm šajā konfliktā, pēc publiskām debatēm un balsojuma Kongresā, kā iecerēts Konstitūcijā," teikts rezolūcijā.

Dokuments paredz aizliegt Trampam jebkādas "naidīgas darbības" pret Irānu 30 dienu laikā, ja netiks saņemta Kongresa atļauja.

Demokrāti pauda sašutumu par to, ka Suleimani slepkavība var saasināt konfliktu ar Irānu. Viņi ir neapmierināti arī ar to, ka Baltais nams nav iepriekš informējis viņus par operāciju. Pie tam republikāņi kopumā atzinīgi vērtē Trampa darbības.

Рабочий визит президента РФ В.Путина в Иран - Sputnik Latvija
Politika
Amerikāņu eksperts: tikai Putins varēs vest pie prāta Irānu un ASV

Tā kā vairākums Senātā ir ASV prezidenta partijas biedri, Keina rezolūcija, iespējams, lemta neveiksmei balsojumā. Taču, ņemot vērā procedūru nianses, republikāņiem nav iespēju nepieļaut rezolūcijas izskatīšanu. Debates par to var notikt 10 dienu laikā.

Ceturtdien Pentagons apstiprināja, ka ASV īstenojušas operāciju Irānā ar mērķi likvidēt Irānas ģenerāli Kasemu Suleimani. Starp bojāgājušajiem bija arī Irākas šiītu zemessargu komandiera vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss, kuru ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo apsūdzēja uzbrukumā Savienoto Valstu vēstniecībai Bagdādē 31.decembrī. Irānas līderis Ali Hamenejs apsolīja atriebties par Suleimani nāvi.

Ziņu lente
0