Politika

Partiju reitingi: "Saskaņa" divas reizes apsteidz NA, KPV LV – valdības vājais posms

© Sputnik / Sergey MelkonovКонгресс партии "Согласие"
Конгресс партии Согласие - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Saskaņa" atguvusi daļu popularitātes krituma, Nacionālā apvienība zaudējusi atbalstu, "Jaunā Vienotība" piedzīvo popularitātes izaugsmi, savukārt ZZS noturējusi piekritēju skaitu – kā Latvijas partiju reitingi mainījušies aizritējušajā gadā.

RĪGA, 2. janvāris – Sputnik. Pēdējā gada laikā visvairāk atbalsts pieaudzis "Jaunajai Vienotībai", savukārt KPV LV izrādījās tālu aiz robežas iekļūšanai Saeimā. Par to liecina pētījumu centra SKDS aptauja, ko veica pēc LTV pasūtījuma.

2019. gada decembrī vispopulārākā partija Latvijā joprojām bija "Saskaņa" (13,4%), turklāt tās reitings pieaudzis par 2,2%, salīdzinot ar novembri pēc trīs mēnešu krituma. Taču salīdzinot ar 2019. gada janvāri, "Saskaņas" atbalstītāju skaits tomēr ir samazinājies par 4%.

Savukārt Nacionālā apvienība, kura novembrī izgāja otrajā vietā reitingā, decembrī atdeva to Zaļo un zemnieku savienībai. Mēneša laikā Nacionālās apvienības popularitāte samazinājās par 1,9% un sastādīja 6,9%. Salīdzinot ar 2019. gada sākumu, arī šīs partijas atbalstītāju skaits ir sarucis, lai arī ne tik krasi kā "Saskaņai" – par 0,8%.

​Interesanti, ka ZZS popularitāte kopš janvāra mēneša praktiski nav mainījusies – tā sastāda aptuveni 8%. Šo rādītāju neietekmēja Amerikas sankcijas pret Aivaru Lembergu, partijas "Latvijai un Ventspilij" līderi, kura sadarbojas ar ZZS.

Visvairāk 2019. gada laikā savu atbalstu vēlētāju vidū palielināja "Jaunā Vienotība" – ja janvārī tie bija vien 4%, tad tagad tie jau ir 6,8%. Šī ir vienīgā no lielajām partijām, kurai gada garumā reitings nav samazinājies, bet gan pieaudzis.

Вячеслав Домбровский  - Sputnik Latvija
Politika
Latvijas Saeimas ārkārtas vēlēšanās uzvaru gūs "Saskaņa"

Savukārt straujākais popularitātes kritums bija vērojams "jaunajiem konservatoriem", kuru popularitāte samazinājās vairāk nekā divas reizes: no 12,1% līdz 5,9%. Taču šī partija pagaidām pārvar 5% barjeru, atšķirībā no cita valdības partnera "Attīstībai/Par!", kurš gadu noslēdza ar rādītāju 4,6% atšķirībā no pērnā gada janvāra 6,7% rādītāja.

Valdošās koalīcijas autsaideris ir un paliek KPV LV: šo mēnešu garumā partijas reitings samazinājies 7,1% līdz 1,8%. Decembrī trim partijām, kuras neiekļuva parlamentā, bija augstāki rādītāji, nekā KPV LV: tie ir "Progresīvie" (2,4%), Latvijas Krievu savienība (2,2%) un Latvijas Reģionu apvienība (2%).

Taču katrs piektais respondents (19,2%) paziņoja, ka neietu uz vēlēšanām.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro uzskata KPV LV reitinga kritumu par loģisku un norāda, ka partijā notiek "attīrīšanās" process.

Ziņu lente
0