Uzmanies ārzemēs! Jauni noteikumi un aizliegumi dažādās valstīs

© SputnikДосмотр машины на контрольно-пропускном пункте Виентули
Досмотр машины на контрольно-пропускном пункте Виентули - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Liela dzeramnauda vai vispār nekādas, aizliegums ēst uz ielas vai jāt uz ēzeļiem - dažādās valstīs ir savi likumi un tradīcijas, kas ceļotājiem būtu jāzina.

RĪGA, 1. janvāris — Sputnik. Par to, kādas dzeramnaudas ir pieņemtas, kur nevar pa ceļam iekost, fotografēt lidmašīnas un dzert alkoholu, - RIA Novosti materiālā.

Atbrīvoties no liekā un deklarēt

"Visi ir pieraduši, ka pirms iekāpšanas lidmašīnā jāatbrīvojas no ūdens, bet, kad es šķērsoju Baltkrievijas un Lietuvas robežu ar motociklu, man bija jāizmet atkritumu konteinerā brokastis - sviestmaizes ar sieru. Lietuvas pusē mani sagaidīja lieli plakāti ar brīdinājumiem, ka gaļas un piena produktus nedrīkst ievest Eiropā," - stāsta tūriste Inga Čerņiševa. Nesen pastiprināja noteikumus: ES valstīs aizliegts ievest dārzeņus un augļus.

Главная испанская рождественская елка на Puerta del Sol в Мадриде - Sputnik Latvija
Tūristiem piedāvāja neparastas idejas, kur sagaidīt Jauno gadu

ASV, saskaņā ar muitas likumdošanu, visi pārtikas produkti ir pakļauti obligātajai deklarācijai. Piemēram, amerikānietei Kristalai Tedlokai neapēstais un nedeklarētais ābols no pusdienām lidmašīnā izmaksāja 500 dolārus.

Jābūt uzmanīgiem ar tabaku un alkoholu. Piemēram, ES var ievest līdz 200 cigaretes (ceļojot ar lidmašīnu) vai 40 (pārvietojoties ar sauszemes transportu). Taizemē aizliegts ievest un izmantot elektroniskās cigaretes, ūdenspīpes un jebkādas ar tām saistītas ierīces un šķidrumus.

Valstis parasti skaidri norāda alkohola apjomu, ko tūrists var ņemt līdzi. Bet, piemēram, Maldīvās alkoholisko dzērienu ievešana ir stingri aizliegta. Tādi paši ierobežojumi darbojas Katarā un Saūda Arābijā. Starp citu, šajās valstīs aizliegts ievest Izraēlas šekeļus, kā arī jebkādas preces ar šīs valsts marķējumu.

Ko neielaidīs valstī

Lidojot uz Izraēlu, eksperti neiesaka iesaiņot bagāžu plēvē, aprīkot ar slēdzenēm. Apskate ir diezgan stingra, un iesaiņojumu droši vien noņems. Turklāt, ja jūs ceļojat ar Izraēlas aviokompāniju, lidostā ir jāierodas vairākas stundas pirms reisa ļoti rūpīgās kontroles dēļ. Atpakaļceļā arī jāparūpējas par laiku papildu pārbaudēm.

Izraēlas Tūrisma ministrija iesaka savlaicīgi sagatavot visus nepieciešamos dokumentus.

Nedzeriet un neēdiet pa ceļam!

Daudzās musulmaņu valstīs sods par alkohola lietošanu var sasniegt ne tikai soda naudu vai deportāciju, bet arī pērienu un ieslodzījumu. Tiesa, lielākajā daļā valstu aizliegums neattiecas uz ārvalstu ceļotājiem. Taču nevajag atrasties reibumā sabiedriskajās vietās.

Аэропорт Пулково в Санкт-Петербурге - Sputnik Latvija
Eiropieši, kas pārsniegs atļauto uzturēšanās laiku Pēterburgā, nestāsies tiesas priekšā

Japāņu pilsētas Kamakura vadība nesen palūdza iedzīvotājus un viesus neēst uz ielas. Naudas sodu nav, bet nepatika un nosodoši skatieni droši vien būs. Florencē tūristiem, kas novēroti ar ēdienu uz ielām netālu no Ufici galerijas un Vecās pils, draud naudas sods no 150 līdz 500 eiro.

Lielākajā daļā Izraēlas viesnīcu un nacionālo kafejnīcu nepasniedz vienlaicīgi gaļas un piena produktus. Tas ir saistīts ar kašruta reliģiskajiem noteikumiem. Turklāt Izraēlā, tāpat kā musulmaņu valstīs, negatavo cūkgaļu. Savukārt Indijas kafejnīcās un restorānos pārsvarā nav vērts meklēt liellopu gaļu: govs tiek uzskatīta par svētu dzīvnieku. Pat "Makdonaldā" var saņemt burgeru ar asu dārzeņu kotleti.

No nulles līdz trešajai daļai rēķina

Ar dzeramnaudu arī viss nav tik vienkārši: noteikums par pieciem vai piecpadsmit procentiem no rēķina summas nedarbojas visur. Francijā atlīdzība viesmīlim parasti ir iekļauta ēdiena cenā, bet Itālijā coperto (maksa par servēšanu) un dzeramnauda ir dažādas lietas. Neskatoties uz to, ka izstādītais rēķins ir lielāks par vairākiem eiro (coperto), dzeramnaudu tomēr labāk atstāt.

Toties Austrālijā, Jaunzēlandē, Ķīnā, Dienvidkorejā un Japānā dzeramnaudu neatstāj. Tiesa, kā precizē Japānas Nacionālajā tūrisma organizācijā, ir viens izņēmums. Tas ir Ropongi - nakts dzīves centrs ārzemniekiem Tokijā, tur viesmīļi gaidīs standarta desmit procentus.

Ēzeļu aizsardzībai

Ir arī citas īpatnības, kas sākumā var pārsteigt ārzemniekus. Piemēram, kādā pludmalē Phuketā stingri aizliegts filmēt lidmašīnas. No Sardīnijas pludmales aizliegts izvest smiltis: tā kūrorts cenšas izvairīties no ekoloģiskās katastrofas.

Savukārt Spānijā un Grieķijā populārās atpūtas vietās plānots ieviest sankcijas tukliem tūristiem: viņi nevarēs jāt uz ēzeļiem, jo dzīvnieki gūst dažādas traumas un slimo ikdienas ekspluatācijas dēļ.

Ziņu lente
0