Jaunajā gadā Latvijas iedzīvotājiem liks mazāk dzert

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības ministrija paziņojusi, ka grasās ierobežot alkohola reklāmu, kā arī samazināt pieļaujamo alkohola koncentrāciju asinīs no esošajām 0,5 līdz 0,2 promilēm.

RĪGA, 1. janvāris – Sputnik. Vismaz reizi gadā kāds no Latvijas ierēdņiem obligāti izdomā kaut kādu veidu, kā apkarot pārmērīgu alkohola lietošanu. Redziet, tauta nodzeras – kaut kas ir jādara. Rezultātā parasti ierobežo alkohola reklāmu un paceļ kaut kādus sodus, raksta Latvijas avīze "Segodņa".

Negatīva ietekme

Ar kārtējo iniciatīvu šajā sakarā tagad uzstājas Veselības ministrija, kas sagatavojusi "Alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas rīcības plāna projektu 2020.-2022.gadam".

Тест на наличие алкоголя в крови - Sputnik Latvija
Bieži zog un sēžas pie stūres reibumā: tiesu statistika

Saskaņā ar Veselības ministrijas novērojumiem, katru gadu valstī palielinās alkohola patēriņš, tādēļ, pēc ministrijas domām, tā pieejamība ir būtiski jāsamazina un ir aktīvāk jāinformē sabiedrība par tā negatīvo ietekmi uz veselību.

Par vienu no galvenajiem plāna virzieniem jākļūst alkohola reklāmas ierobežošanai, uzskata ierēdņi. "Saskaņā ar Pasaules veselības organizācijas datiem, tas ir viens no efektīvākajiem veidiem, lai mazinātu alkohola patēriņu sabiedrībā, jo īpaši jauniešu vidū," apgalvo Veselības ministrija.

Papildus alkohola cenu un atlaižu reklāmas aizliegumam Veselības ministrija plāno aizliegt akcijas "pērc vienu, saņem divus", kuras paredz iespēju, pērkot vienu alkoholisko dzērienu, otru saņemt par brīvu vai ar ievērojamu atlaidi.

Turklāt ministrija piedāvā aizliegt spēļu zālēm un kazino piedāvāt alkoholu par brīvu, kā arī likt tiem pārdot alkoholu un noteikt tā lietošanu zonā, kura ir atdalīta no pašu azartspēļu norises telpas.

Pārņem citu valstu pieredzi

Atsevišķi ministrijas speciālisti strādā arī pie grozījumu piedāvājumiem Ceļu satiksmes likumā, kuri paredz noteikt visiem autovadītājiem vienotu pieļaujamo alkohola koncentrāciju asinīs – 0,2 promiles. Patlaban likumā noteikts, ka šoferi, kuru stāžs pārsniedz divus gadus, drīkst vadīt transportlīdzekļi ar 0,5 promilēm alkohola satura asinīs.

Ierēdņi norāda, ka pieļaujamā alkohola koncentrācija asinīs 0,2 promiļu apmērā ir noteikts Igaunijā, Polijā un Zviedrijā, savukārt Čehijā, Ungārijā, Rumānijā un Slovākijā šofera asinīs vispār nedrīkst būt alkohols.

Lai palīdzētu cilvēkiem, kas ir atkarīgi no alkohola vai kam jau ir nopietnas problēmas ar veselību, ministrija plāno paplašināt arī ambulatorās un stacionārās ārstēšanās iespējas.

Varbūt labāk nesteigties?

Interesanti, ka Valsts policija pagaidām nav sniegusi viennozīmīgu atbildi, vai tā atbalstīs Veselības ministrijas piedāvājumu samazināt visiem šoferiem pieļaujamā alkohola satura līmeni asinīs līdz 0,2 promilēm.

Pagaidām šis piedāvājums netika plaši apspriests, un Valsts policijai nav sniegti argumenti vai arī pētījumi saistībā ar šo ierosinājumu.

Tai pat laikā Valsts policijas pārstāvji norāda, ka braukšana pie stūres alkohola reibumā joprojām ir aktuāla problēma Latvijā. Saskaņā ar policijas datiem, līdz šī gada 8. decembrim tika sastādīti 2283 protokoli par braukšanu reibumā. Tāpat dzērušu šoferu dēļ notiek avārijas.

Aizliegumi nelīdzēs

Piebildīsim, ka Latvija jau tā ir viens no ES līderiem visdažādāko ierobežojumu ziņā, kas saistīti ar alkohola un tabakas lietošanu. Šajā sakarā tika veikti atsevišķi pētījumi, un Latvija tajos tika nosaukta par "valsti-aukli", kura uzskata savus iedzīvotājus par "neaptēstiem zīdaiņiem", kuri nezina mēru nevienā lietā. Taču valsts joprojām ir starp līderiem ES alkohola un tabakas patēriņa ziņā. Savukārt citās valstīs, kur atļauts ir viss vai gandrīz viss, problēmu ar stipro dzērienu lietošanu ir mazāk. Piemēram, Vācijā, Francijā un tml.

Курящий подросток - Sputnik Latvija
Pusaudžiem Latvijā draud sods par cigaretēm kabatās, enerģijas dzērieniem un paģirām

Turklāt "līksmajā" Vācijā ir ļoti augsts mūža ilgums, savukārt bargajās Baltijas valstīs tas ir viszemākais ES.

"Auklīšvalstu spiediens rada virkni problēmu un tēriņu. "Grēku nodoklis" sadārdzina dzīvi un smagi ietekmē trūcīgo stāvokli.

Augstas cenas stimulē melno tirgu un noved pie korupcijas. Reklāmas aizliegumi ierobežo konkurenci un žņaudz inovācijas. Aizliegums smēķēt nodara nopietnu kaitējumu viesmīlības industrijai. Pārmērīgi regulējumi rada pārmērīgu birokrātiju un izsmeļ policijas resursus," uzskata eksperti.

Gribat uzlabot iedzīvotāju pašsajūtu – veiciniet viņu labklājību, iesaka pētnieki. Jo bagātāka ir valsts, jo ilgāk un labāk dzīvo tās cilvēki, – šī likumsakarība ir redzama ļoti skaidri.

Ziņu lente
0