Gūstekņu apmaiņas dalībnieki pastāstīja par UDD veiktām spīdzināšanām

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Sita ļoti daudz un visur, ar nazi bakstīja kājās. Ar automāta resgali sita sejā. Žņaudza, pat pakarināja," liecina viens no zemessargiem.

RĪGA, 30. decembris – Sputnik. Starp gūstekņu apmaiņas dalībniekiem Donbasā izrādījās četri Doņeckas iedzīvotāji, kuriem pa šiem gadiem atrodoties Mariupoles Izmeklēšanas izolatorā izdevies panākt, ka Ukrainas varasiestādes ierosina krimināllietas par spīdzināšanu, ko veica UDD un bataljons "Azova". Par to pastāstīja paši aizturētie un viņu advokāts jaunajā RIA Novosti izmeklēšanā.

Бойцы спецподразделения СБУ Альфа - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ne tikai Mariupole, jeb Kā aiziet no "bibliotēkas"

Vjačeslavu Birjukovu, Aleksandru Steļņikoviču, Viktors Skripņiku un Jevgēņiju Družiņinu Kijeva turēja aizdomās par sakariem ar sadursmēm Mariupolē 2014. gada 9. maijā.

Četrinieku, kurš, saskaņā ar Kijevas versiju, bija Oļega Ņedavņija ar iesauku "Mangusts" grupas sastāvā, aizturēja 2014. gada augustā, taču piecu gadu ilgās tiesu izmeklēšanas gaitā Ukrainas varasiestādēm tā arī neizdevās pierādīt viņu vainu.

Pa šo laiku aizdomās turamajiem nācās izciest spīdzināšanas, ar kuru palīdzību UDD izmeklētāji un bataljons "Azov" centās izsist atzīšanās.

"Sita ļoti daudz un visur, ar nazi bakstīja kājās. Ar automāta resgali sita sejā. Īsāk sakot, dauzīja kā pelavu maisu. Žņaudza, pat pakarināja. Viņiem pie griestiem bija āķis speciāli šādām procedūrām. Īsāk sakot, pilna relaksācija," pastāstīja RIA Novosti par savām nelaimēm Birjukovs.

Eksekūcijas, pēc viņa teiktā, notika Mariupoles UDD ēkas pagrabstāvā, kur Birjukovs pavadīja desmit dienas. "Katru nakti uz UDD brauca bataljons "Azov". Nāca pie mums "ciemos" – paņirgāties," stāsta zemessargs.

Viņa nelaimes biedrs Aleksandrs Steļņikovičs izgāja cauri arī bēdīgi slavenajam nelegālajam cietumam Mariupoles lidostā, kuru gūstekņi un viņu spīdzinātāji ciniski dēvēja par "bibliotēku" – par to un citiem UDD slepenajiem cietumiem RIA Novosti stāstīja izmeklēšanas sērijā aizejošā gada jūlijā.

Солдаты ВСУ - Sputnik Latvija
Ukrainas bijušais drošībnieks pastāstījis par slepenajiem cietumiem Mariupolē

"Ļoti bieži uz nedēļu-divām atveda cilvēkus, lai spīdzinātu, sakropļotu un izsistu liecinājumus, lai pēc tam "legāli" noformētu tās. Daudziem cilvēkiem tur "uzlika uzpurni"," atceras Steļņikovičs. Pēc viņa sacītā, ņirgāšanās darbībām tika pakļautas arī zemessargu paziņas, kuriem izsita nepieciešamos liecinājumus.

Jauniešiem izdevās panākt krimināllietu ierosināšanu. Doņeckas Apgabala prokuratūras Izmeklēšanas pārvalde iesāka pirmstiesas izmeklēšanu kriminālprocesos Nr. 42015050000000694 (11.12.2015.) un 42018051120000163 (datums nav norādīts). Attiecīgi dokumenti ir RIA Novosti rīcībā.

Vakar notika gūstekņu apmaiņa pēc formulas "visus pret visiem". Ukrainas varasiestādes nodeva pašpasludinātajām DTR un LTR vairāk nekā 120 cilvēku, Donbass nodeva Kijevai 76 cilvēkus.

Ziņu lente
0