Laboratorijas vadītājs: drīz Latvijā rindā uz asins analīzēm būs jāgaida mēnešiem ilgi

© pixabayАнализ крови в лаборатории
Анализ крови в лаборатории - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja laboratoriju finansējums netiks palielināts, tad jau 2020. gadā Latvijas iedzīvotāji, iespējams, pierakstīsies vairāku nedēļu ilgā rindā, lai nodotu analīzes.

RĪGA, 25. decembris – Sputnik. Latvijas medicīna piedzīvo grūtus laikus – dažkārt pacienti ir spiesti gaidīt pieņemšanu pie speciālista mēnešiem ilgi. Laboratorijas izmeklējumi pagaidām ir pieejami pieteikšanās dienā, taču arī tiem var sākt veidoties rindas – valsts savlaicīgi nepiešķir pietiekamu finansējumu, savukārt visas laboratorijas valstī ir privātas, raksta "MK Latvija".

Kā avīzei pastāstījis kāds laboratorijas vadītājs, valsts tikai iepērk laboratoriju pakalpojumus, lai klients varētu saņemt pakalpojumu par pacienta maksu, nevis pēc pilnas cenas. Ja laboratorijas nesaņem valsts finansējuma daļu par pacientiem sniegtajiem pakalpojumiem, iespējams, ka viņām pašām nākas līst parādos, lai gūtu iespēju turpināt darbu – viņiem ir jāapmaksā komunālie pakalpojumi, jāizmaksā algas darbiniekiem, jāiepērk reaģenti un tā tālāk.

В Латвии обострение - денег нет, но вы держитесь: Линдерман о патовой ситуации в стране - Sputnik Latvija
Video
Latvijā saasināšanās – naudas nav, bet jūs turieties: Lindermans par pata situāciju valstī

Septembrī valsts bija parādā laboratorijām gandrīz trīs miljonus eiro, un no oktobra tās faktiski sāka strādāt uz parāda: saskaņā ar likumu, laboratorijas nevar atteikt pacientiem pakalpojuma sniegšanā, ko apmaksā valsts, pat ja ir beigušās apmaksātās kvotas.

Iepriekšējos gados starpība starp saņemtajām kvotām un apkalpoto pacientu skaitu nebija ļoti liels, tādēļ arī visu laboratoriju zaudējumi nebija tik lieli. Šogad šī starpība izrādījusies būtiska, un laboratorijas nonākušas grūtā stāvoklī.

Ilgstošs valsts finansējuma trūkums var nostādīt nelielas laboratorijas uz izputēšanas robežas. Un tas savukārt var radīt vēl lielāku pacientu pieplūdumu citās laboratorijās, uzskata kādas iestādes vadītājs, kurš vērsies avīzē.

"Ir arī cits notikumu attīstības variants. Atsevišķas laboratorijas var pieņemt lēmumu 2020. gadā pārtraukt klientu apkalpošanu pēc valsts kvotām. Es aicinu iedomāties, kas notiks, ja pie šāda lēmuma nonāks visas laboratorijas kādā Latvijas pilsētā. Ko šādā gadījumā darīs tās iedzīvotāji? Minūti ilgās asins nodošanas dēļ viņiem nāksies braukt uz citu pilsētu," brīdināja viņš.

Viņš pastāstīja, ka laboratorijas daudzus gadus apspriež kvotu situāciju ar Veselības ministriju un Nacionālo veselības dienestu.

Игра в конструктор - Sputnik Latvija
Bezmaksas medicīnas Latvijā nav: bērnam mēnešiem ilgi jāgaida pat maksas vizīte

"Taču mums saka, ka valdība nav piešķīrusi pietiekamu daudzumu līdzekļu laboratorijas pakalpojumu kvotu palielinājumam. Tādēļ mēs nevainojam līdzekļu trūkumā Veselības ministriju. Atbildību par kvotu trūkumu nes mūsu valstsvīri," pateica laboratorijas vadītājs.

Pēc viņa sacītā, šobrīd laboratorijām ir divas izejas.

"Sliktā ir tāda, lai valsts atļauj laboratorijām veidot rindas. Tas izskatīsies šādi. Ja laboratorijai beigsies tai piešķirtās kvotas, tā var piedāvāt klientam pierakstīties, teiksim, pēc mēneša," pateica viņš.

Tādā gadījumā pacienti būs spiesti gaidīt diagnozes noteikšanu nedēļām ilgi – jo bez primārajām analīzēm neviens ārsts nevar noteikt slimību un nozīmēt ārstēšanos vai operāciju.

"Tādēļ loģiskāks mums liekas cits variants. Valstij ir jāapmaksā laboratoriju darbs atkarībā no reālā apkalpoto klientu skaita, kuri ieradās uz analīzēm ar ārsta nosūtījumu. (Ja ir nosūtījums, tātad klients maksā nevis pilnu cenu, bet gan tikai pacienta maksu). Ja laboratorija dienā apkalpojusi 100 "valsts" pacientu, tad valstij tai ir jāsamaksā par simts cilvēkiem. Apkalpoja tūkstoti – valsts maksā par tūkstoti un t.t. Uz laboratoriju neviens neatnāca, jo par to klīst nelabas baumas, – tātad valstij tai nav jāmaksā ne cents," pateica laboratorijas vadītājs.

Сеанс лучевой терапии с использованием медицинского линейного ускорителя Varian medical systems - Sputnik Latvija
Vēzis Latvijā ir bizness: bez naudas onkoloģijas slimnieki klusām nomirst

Nacionālā veselības dienesta pārstāve – Ambulatoro pakalpojumu vadītāja vietniece Baiba Bērziņa – komentējot situāciju, paziņoja, ka atbildīgās iestādes strādā pie laboratoriju finansēšanas jautājuma risinājuma (nauda patiešām tika piešķirta, taču ne pilnā apmērā – red.).

Tāpat Bērziņa paziņoja, ka NVD negrasās lauzt līgumu ne ar vienu laboratoriju, un nākamgad laboratoriju izmeklējumiem arī it paredzēts finansējums. Pēc viņas sacītā, laboratoriju pakalpojumu finansējums 2020. gadā ir paredzēts aptuveni tādā pašā apmērā, kā 2019. gadā. Taču, ja ar to nepietiks, laboratorijas pašas izlems, kā tām turpināt darbu.

"Laboratorijas pašas risina jautājumus par sava darba organizēšanu, tostarp par rindu veidošanu," sacīja Bērziņa.

Tāpat viņa piebilda, ka no 2020. gada 1. janvāra spēkā stāsies jauni, augstāki tarifi, tostarp laboratorijas pakalpojumiem.

Ziņu lente
0