ASV PGA seko līdzi Santa Klausa kamanām

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Pāriet pie mediju bankasФинский Йоулупукки
Финский Йоулупукки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ik gadus Ziemassvētku vakarā ASV un Kanādas PGA apvienotās kontroles bāze Kolorado kļūst par Santa Klausa Ziemassvētku ceļojuma izsekošanas centru.

RĪGA, 25. decembris – Sputnik. Santa Klaus jau ir izvadājis vairāk nekā 6 miljardus dāvanu visā pasaulē, vēsta vakarā ASV un Kanādas PGA apvienotās kontroles bāzes (NORAD) tiešsaistes translācija.

Projekts "NORAD seko Santai" tika palaists 1955. gadā, kad viens no lielākajiem Kolorado štata lielveikaliem publicēja reklāmu ar aicinājumu bērniem piezvanīt Santa Klausam. Taču telefona numurā, kurš tika norādīts sludinājumā, tika pieļauta kļūda, un Santas vietā uz zvaniem nācās atbildēt PGA Kontinentālās vadības (NORAD priekštecis) "karstās līnijas" operatoram.

Kopš tā laika katru gadu Ziemassvētku vakarā Kolorado GKS bāze kļūst par Santa Klausa Ziemassvētku ceļojuma izsekošanas centru. Lai operatīvi sekotu līdzi Jaungada brīnumdara maršrutam, NORAD izmanto četras kontroles sistēmas – satelītus, radarus, lidmašīnas-bumbvedējus (debesīs vis ASV un Kanādas) un speciālās "Santa-kameras", kuru video ir pieejami YouTube vietnē. Par radaru orientieri kalpo bākas gaismai līdzīgais mirgojošais galvenā brieža Rūdolfa sarkanais deguns.

​Santa Klauss izlidoja no savas rezidences Ziemeļpolā 24. decembrī, ap plkst. 11:30 pēc Latvijas laika, ar kamanām, kuras ved deviņi brieži. Pasaku personāža kamanu garums sastāda 75 cukura kociņi, jeb 150 konfektes, platums – 40 kociņi, jeb 80 konfektes. Arī kamanu augstums tiek mērīts konfektēs, tas ir vienāds ar 55 cukura kociņiem, jeb 110 konfektēm, kamanu pacelšanās svars ir 75 tūkstoši ledeņu. Transportlīdzeklim paredzēts grūts uzdevums – izvest pāri visai pasaulei lielu kravu, jo Santas svars sastāda aptuveni 117 kilogramus, savukārt dāvanu svars ir mērāms tonnās.

Tradicionāli kamanas pa gaisu nes deviņi brieži, kuriem par "degvielu" kalpo siens, burkāni un auzu putra. Pirms došanās ceļā notika rūpīgi sagatavošanās darbi: Santa pabaroja briežus, deva pēdējos rīkojumus elfiem un pats personīgi uzraudzīja dāvanu iesaiņošanu.

Santas maršrutam seko līdzi amerikāņu un kanādiešu kareivji. Turklāt Ziemassvētku ceļojumam tiešsaistes režīmā var sekot ikviens gribētājs portālā noradsanta.org.

Virs Rīgas Santa nolidoja plkst. 22:40 pēc vietējā laika.

Ziņu lente
0