Krievijas gāzes tranzīts uz Eiropas Savienību: Berlīnes gaisam piemīt dīvainas īpašības

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasГазодобывающее предприятие компании «Укргаздобыча» во Львовской области
Газодобывающее предприятие компании «Укргаздобыча» во Львовской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par lielu atvieglojumu Briselei, Krievijai un Ukrainai izdevies sasniegt "principiālu vienošanos" par dabasgāzes tranzīta turpināšanu cauri Ukrainas teritorijai uz Eiropas valstīm. ES komisārs Marošs Šefčovičs svin uzvaru.

RĪGA, 21. decembris — Sputnik. Eiropas Savienības, Krievijas un Ukrainas pārrunās par dabasgāzes tranzītu uz Eiropas valstīm pusēm izdevies panākt vienošanos, pateicoties Berlīnes "pozitīvajai atmosfērai". Informācija par 19.decembrī noslēgto vienošanos vēl netiek izpausta, taču tikšanās dalībnieki stāsta par "principiālo vienošanos", stāsta Aleksejs Toms portālā Sputnik Igaunija.

Pretrunas starp Krieviju, kas piegādā dabasgāzi ES, un Ukrainu, pa kuras teritoriju tranzītā tiek pārsūknēta liela daļa gāzes, domājams, pamatos ir atrisinātas pušu kārtējā apspriedē Berlīnē 19.decembrī.

Президент РФ В. Путин встретился с главой Газпрома А. Миллером - Sputnik Latvija
Krievijai un Ukrainai notika kārtējās gāzes tranzīta pārrunas

ES starpinstitucionālo attiecību un pārraudzības lietu komisārs Marošs Šefcovičs noslēguma preses konferencē, ko pārraidīja Eiropas Komisijas preses dienests, izskatījās visai apmierināts (atšķirībā no citiem tikšanās dalībniekiem).

Tagad izredzes uz jaunu Krievijas un Ukrainas vienošanos par dabasgāzes tranzītu ir augstākas.

Iepriekšējā līguma darbības termiņš beidzas šogad, vienošanās trūkums nākamgad, domājams, nozīmētu gāzes piegādes tūlītēju pārtraukumu, iepriekš norādīja eksperte monopolista vietu ieņēmušu valsts kompāniju transformācijas jautājumos Klēra Spotisvuda.

Britu speciāliste vadīja Ukrainas "Nafrogaz" reformēšanas procesu saskaņā ar ES Enerģētikas direktīvas noteikumiem. Turpmāk sadarbību ar Krievijas koncernu turpinās jaunizveidotā Ukrainas kompānija "Ukrainas maģistrālie gāzesvadi" (MGU).

Punkti uz "i" vēl nav salikti

Apspriedē Berlīnē (nevis Vīnē, kā bija plānots agrāk) piedalījās arī Vācijas ekonomiks ministrs Pīters Altmaiers, kurš, pēc Šefčoviča izteikuma, nodrošināja garo un sarežģīto pārrunu dalībniekiem "pozitīvu atmosfēru".

Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novāks piekrita komisāra Šefčoviča atzinīgajiem vārdiem par ministra Altmaiera teicamajām spējām radīt "pozitīvu atmofēru", kas sekmēja domstarpību pārvarēšanu un vienošanās panākšanu. Viņa kolēģis no Ukrainas Aleksejs Oržels atzīmēja tikšanās gaitā gūtos panākumus, kas ļāva spert pēdējo soli ceļā pie galīgas vienošanās par gāzes tranzītu.

Председатель правительства России Дмитрий Медведев - Sputnik Latvija
KF premjerministrs nosauca galveno nosacījumu gāzes vienošanās noslēgšanai ar Kijevu

Komisārs Šefčovičs īsumā informēja, ka puses panākušas "principiālu" vienošanos "visos svarīgākajos pārrunu aspektos", taču paziņoja, ka nav iespējams izpaust vienošanās detaļas, jo tuvākajā laikā tās jāapspriež un jāapstiprina Maskavā un Kijevā.

Šī paša iemesla un, iespējams, arī manāmā noguruma dēļ preses konferences dalībnieki atteicās atbildēt uz žurnālistu jautājumiem.

Jāpiebilst, ka oficiāli neminētu iemeslu dēļ ES intereses apspriedē Berlīnē pārstāvēja komisārs Marošs Šefčovičs, nevis jaunā enerģētikas lietu komisāre, Igaunijas pārstāve Kadrija Simsone.

Ziņu lente
0