Putins pastāstīja, kādu dokumentu Krievija ir gatava nekavējoties parakstīt ar ASV

© Sputnik / Iliya Pitalev / Pāriet pie mediju bankasПрезидент России Владимир Путин и его пресс-секретарь Дмитрий Песков на большой ежегодной пресс-конференции
Президент России Владимир Путин и его пресс-секретарь Дмитрий Песков на большой ежегодной пресс-конференции  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ir vienošanās, ko Krievija ir gatava parakstīt jebkurā brīdī, jo bez šī līguma pasaulē vairs nebūs nekā, kas savaldītu bruņošanās sacensības.

RĪGA, 20. decembris — Sputnik. Lielās preses konferences laikā Starptautiskās tirdzniecības centrā Maskavā Krievijas prezidents Vladimirs Putins pastāstīja, kādu dokumentu Krievija ir gatava nekavējoties parakstīt ar Vašingtonu.

Tas ir Līgums par stratēģisko uzbrukuma ieroču turpmākas samazināšanas un ierobežošanas pasākumiem (jaunais START).

Putins uzsvēra, ka Krievija līdz pat gada beigām ir gatava pagarināt pašreizējo vienošanos START. Ja, piemēram, rīt to atsūtīs pa pastu, vai Maskava pati parakstīs un nosūtīs uz Vašingtonu, kur to parakstīs atbilstošais vadītājs, ieskaitot prezidentu.

"Taču pagaidām uz visiem mūsu ierosinājumiem nav atbildes. Ja START nebūs, pasaulē nebūs vispār nekā, kas savaldītu bruņošanās sacensības. Manuprāt, tas ir slikti," pauda pārliecību prezidents.

Līgumu par stratēģisko uzbrukuma ieroču turpmākas samazināšanas un ierobežošanas pasākumiem (jauno START) jau 2010.gadā parakstīja Dmitrijs Medvedevs un Baraks Obama, kuri tolaik ieņēma abu Krievijas un ASV vadītāju posteņus.

Президент РФ Владимир Путин на большой ежегодной пресс-конференции, 19 декабря 2019 - Sputnik Latvija
Gāze, Donbass, "pamuļķi" un ekonomika: Putina preses konferences galvenās tēmas

Dokumentā paredzēta kodollādiņu skaita samazināšana līdz 1550 vienībām, starpkontinentālo ballistisko raķešu, zemūdeņu un smago bumbvedēju raķešu skaitu – līdz 700 vienībām.

Līgums paredzēts uz 10 gadiem ar iespējamu pagarināšanu pēc savstarpējas pušu vienošanās uz 5 gadiem. Krievija jau vairākkārt piedāvājusi Savienotajām Valstīm pagarināt pašreizējo vai noslēgt jaunu līgumu START, taču ASV nereaģē, apdraudot drošību visā pasaulē un tādējādi stimulējot bruņošanās sacensības.

Ziņu lente
0