Sankcijas no Ventspils ostas ir atceltas

© Sputnik / Sergey MelkonovБалтийский угольный терминал в Вентспилсском свободном порту
Балтийский угольный терминал в Вентспилсском свободном порту - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdība rekordīsā laikā panākusi ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles pārvaldes lēmumu atcelt pret Ventspils ostu vērstās sankcijas.

RĪGA, 19. decembris — Sputnik. Ventspils brīvostas valde un Ventspils osta ir svītrotas no Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles pārvaldes (OFAC) sankciju saraksta, liecina informācija OFAC vietnē

OFAC nav mainījusi lēmumu par sankcijām pret Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa Attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Latvijas Ārlietu ministrija informēja, ka ASV varasiestādes šo lēmumu pieņēmušas pēc intensīvām pārrunām ar Latvijas vēstniecību ASV, ĀM un citām iestādēm, kā arī iepazīšanās ar visiem pasākumiem, ko Latvija jau veikusi un plāno veikt, lai neatgriezeniski novērstu sankcionētās personas ietekmi uz Ventspils ostu un ostas pārvaldi.

Valsts ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pārpublicēja saiti uz OFAC lēmumu savā lapā Twitter un piebilda, ka tas ir valdības, Saeimas un ĀM nopelns.

​Intervijā pa tālruni LTV pārraide "Panorāma" Rinkēvičs atklāja, ka Latvijas mērķis bija svītrot no sankciju sarakstiem Ventspils ostu, savukārt sarakstā palikušie trīs "visai mākslīgie veidojumi" nav nozīmīgi Latvijas ekonomikai un drošībai. Papildu pasākumi ar mērķi panākt to svītrošanu no sankciju saraksta netiks veikt.

Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Labi, ka neuzmeta bumbu uz galvas: Lembergs tagad ir kā Kims Čenuns

Vakar premjerministrs Krišjānis Kariņš pastāstīja, ka valdība darīšot visu iespējamo, lai Ventspils osta turpinātu darbu, taču svītrošana no ASV sankciju saraksta esot apjomīga un lēna procedūra.

Iepriekš kļuva zināms, ka tā saucamā globālā Magņitska akta ietvaros ASV Finanšu ministrija ieviesusi sankcijas pret 15 fiziskām personām un 29 kompānijām no Eiropas, Āzijas un Latīņamerikas. Ierobežojošie pasākumi vērsti pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu, Ventspils brīvostu, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa Attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Latvijas ĀM brīdināja, ka ikviens, kas veiks finansiālus pārskaitījumus šīm personām un organizācijām, arī var tikt iekļauts ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankciju sarakstos. ĀM pievērsa uzmanību, ka jau noslēgto līgumu izpilde ar ASV OFAC sankcionētām personām var būt apgrūtināta vai neiespējama, kamēr sankcijas ir spēkā.

Ziņu lente
0