Politika

Krievijas vēstnieks Igaunijā pastāstīja par Putina vizītes izredzēm Tallinā

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин и президент Эстонии Керсти Кальюлайд
Президент РФ Владимир Путин и президент Эстонии Керсти Кальюлайд  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Oktobrī Kersti Kaljulaida uzaicināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu apmeklēt Pasaules somugru tautu kongresu Tartu 2020.gada 17.-19.jūnijā. Igaunija vēl nav saņēmusi atbildi.

RĪGA, 18. decembris — Sputnik. Jautājums par Krievijas valsts vadītāja Vladimira Putina vizīti Igaunijā un Igaunijas prezidentes Kersti Kaljulaidas dalību 9.maija pasākumos Maskavā vēl nav izlemts, paziņoja Krievijas vēstnieks Igaunijā Aleksandrs Petrovs preses konferencē 17.decembrī.

Krievijas diplomāts konstatēja, ka Kersti Kaljulaidas vizīte Maskavā šī gada aprīlī un saruna ar Vladimiru Putinu ir nozīmīgs notikums abu valstu attiecībās. "Mūsuprāt, bija visai lietderīgas, konstruktīvas pārrunas. Ļoti svarīga ir konstatācija, kā saka Kersti Kaljulaida, - runāt vienam ar otru, nevis vienam par otru. Gribētos, lai tāds noskaņojums saglabātos, taču es teiktu, ka pagaidām tēma tālāk nevirzās," atzīmēja Petrovs.

Viņš atklāja, ka patlaban tiek apspriesti gan Uzvaras Otrajā pasaules karā 75.gadadienai veltītie pasākumi 9.maijā Maskavā, gan arī 2020.gada jūnijā paredzētais Somugru tautu kongress Tartu, kuru apmeklēt Kaljulaida uzaicināja Putinu.

Президент РФ Владимир Путин и президент Эстонии Керсти Кальюлайд во время встречи,18 апреля 2019 - Sputnik Latvija
Igaunijas ĀM vadītājs ieteica prezidentei nebraukt uz Maskavu 9. maijā

"Man pagaidām nav informācijas par to, kā tiek izlemti un apspriesti šie jautājumi, taču pagaidām vēl laiks ir," norādīja Petrovs.

Diplomāts piebilda, ka, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, Kersti Kaljulaida vēl nav saņēmusi ielūgumu ierasties Maskavā 9.maijā un piedalīties svētku pasākumos, taču uzaicināto personu saraksts vēl nav sastādīts pilnībā. "Viss notiek mierīgi, laiks to pieļauj," piezīmēja vēstnieks un paskairoja, ka ielūgumi apmeklēt 9.maija pasākumus netiek nodoti visu valstu līderiem vienlaikus.

Pagaidām nav zināms, vai iespējama Kersti Kaljulaidas dalība Otrā pasaules kara noslēguma 75.gadadienas pasākumos. Novembrī Igaunijas prezidenta kanceleja informēja, ka ielūgums ierasties Maskavā 9.maijā pagaidām nav saņemts. Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu piezīmēja, ka ĀM  negatavo Kaljulaidas vizīti Maskavā.

Президент Эстонии Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija
Igaunija jau ir atiestatījusies: Kaljulaida varētu aizbraukt uz Sarkano laukumu 9. maijā

Politiķis piebilda, ka Tallina pagaidām nav saņēmusi arī atbildi uz Kaljulaidas ielīgumu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam iedalīties Somugru tautu konferencē 2020.gadā Tartu. Viņš atzīmēja, ka Krievijas vēstniecības darbinieki painteresējušies, vai prezidenta laineris varēs nosēsties Tartu lidostā.

"Tomēr iespējamo tehnisko gatavošanos nav iespējams uzskatīt par pozitīvu atbildi. Tādu lielu valstu līderi parasti pieņem lēmumus par braucieniem pēdējā brīdī, tā var būt arī šoreiz," atzīmēja Reinsalu.

Viņš pieļāva, ka Tartu varētu ierasties kāds cits no Krievijas valstu vadības loka, kā tas notika 2016.gadā Somijā.

Ziņu lente
0