Krievijas pārstāvis EDSO: Baltijā skandalozi pārkāptas krievu valodas lietošanas tiesības

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Pāriet pie mediju bankasОфициальный представитель МИД России А.Лукашевич
Официальный представитель МИД России А.Лукашевич - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas pastāvīgais pārstāvis EDSO Aleksandrs Lukaševičs pastāstīja, kā Baltijas valstīs cenšas salauzt tendenci – krievu valoda var pastāvēt, un tā pastāvēs šajās valstīs līdz ar citām mazākumtautību valodām.

RĪGA, 18. decembris – Sputnik. Baltijas valstīs vērojami krievu valodas lietojuma kliedzoši pārkāpumi; rodas iespaids, ka tiek darīts viss iespējamais, lai lauztu krievu valodas pastāvēšanas tendenci šajās valstīs, paziņoja Krievijas pastāvīgais pārstāvis Eiropas drošības un sadarbības organizācijā Aleksandrs Lukaševičs.

"Baltijas valstīs vērojami gan starptautisko tiesību aizsardzības standartu, gan pašas EDSO lēmumu kliedzoši pārkāpumi. Mēs tam pievēršam uzmanību. It īpaši tas skar krievu valodas lietojumu, izglītību krievu valodā, it īpaši Latvijā," teica Lukaševičs videotilta pasākumā starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" preses centrā.

Lukaševičs uzsvēra, ka ne tikai Krievija, bet arī tiesību aizsardzības institūti un ANO struktūras norāda, ka ar šo parādību ir jācīnās.

"Tā ir kaunpilna parādība, par ko mēs runājam atklāti – ES ietvaros nekas tamlīdzīgs nav pieļaujams," uzsvēra diplomāts.

Viņš konstatēja, ka Latvijas un Igaunijas valdības gan sper zināmus soļus Augstā komisāra rekomentāciju un tiesībsargājošo organizāciju spiediena ietekmē, taču ar to nepietiek.

Мария Захарова - Sputnik Latvija
Politika
Nepilsoņi un krievu valodas aizliegšana Latvijā. Kā atbildēs Krievijas ĀM

"Mēs esam pārliecināti, ka tiek darīts viss iespējamais, lai salauztu krievvalodīgo sabiedrību, lauztu tendenci, kas nosaka krievu valoda var un tai jāpastāv šajās valstīs līdz ar citām mazākumtautību valodām," piezīmēja Krievijas pastāvīgais pārstāvis EDSO.

Iepriekš vēstīts, ka Maskava vairākkārt nosodījusi Baltijas valstu īstenoto politiku – cīņu pret krievu valodu un krievu izglītību. KF ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādīja, ka nacionālo minoritāšu apspiešana pēc valodas pazīmes nav attaisnojama, jo visas šīs idejas mērķis ir krievvalodīgo minoritātes asimilācija. Piemēram, Lavrovs atgādināja, ka virkne starptautisko konvenciju, arī Eiropas reģionālo vai mazākumtautību valodu harta pieprasa saglabāt tiesības uz izglītību dzimtajā valodā.

Ziņu lente
0