Politiķis paskaidrojis, kādus draudus slēpj Eiropas ilūzijas par NATO aizsegu

© фото из личного архиваВладимир Джабаров, первый заместитель председателя Комитета по международным делам Совета Федерации России
Владимир Джабаров, первый заместитель председателя Комитета по международным делам Совета Федерации России    - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairākas Eiropas valstis velti lolo ilūzijas par savu drošību NATO aizsegā, uzsvēra Krievijas Federācijas Padomes loceklis Vladimirs Džabarovs.

RĪGA, 18. decembris – Sputnik. Vairākas Eiropas valstis velti lolo ilūzijas par savu drošību NATO aizsegā, uzsvēra Krievijas Federācijas Padomes loceklis Vladimirs Džabarovs preses konferencē starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" preses centrā, kas bija veltītai tēmai "Aktuāli starptautiskie jautājumi: deputātu viedoklis".

"Dažām valstīm,  it īpaši bijušā Varšavas līguma dalībniecēm parādījusies ilūzija par to, ka, atrodoties zem NATO "lietussarga", tās var uzvesties absolūti brīvi un justies pilnīgā drošībā. Pēc Līguma par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INF) laušanas virkne valstu piedāvā savas teritorijas ASV jauno PRA sistēmu dislokācijai. Krievija jau iepriekš norādīja, ka mērķu palaišanai izmantojamās iekārtas iespējams pielietot arī vidēja un maza darbības rādiusa raķetēm, ko amerikāņi nesen sekmīgi nodemonstrēja," atgādināja Džabarovs.

Баллистическая ракета Трайдент II D5 - Sputnik Latvija
Ak tie krievi: ASV cenšas panākt Krieviju hiperskaņas ieroču izstrādē

Senators uzsvēra, ka Krievija, ņemot vērā tās aizsardzības doktrīnu, sekmīgi izstrādā jaunu bruņojumu. "Tas ir mazliet atvēsinājis karstās galvas  Rietumos – viņi būs spiesti sēsties pie pārrunu galda, kam, starp citu, Krievija vienmēr ir gatava," piebilda Džabarovs.

Aizvadītajā nedēļā ASV pirmo reizi izmēģināja ballistisko raķeti, ko agrāk aizliedza INF. Tas pierāda, ka amerikāņi tam gatavojušies visai ilgi un, iespējams, pielāgojuši izmēģinājumiem līguma laušanu, atzīmēja Krievijas Ārlietu ministriā.

Iepriekš NATO pārmeta Maskavai Līguma INF pārkāpumus, norādot uz Krievijas raķetes 9M729 (SSC-8 NATO klasifikācijas) izvēršanu, kuras darbības rādiuss it kā pārkāpjot līguma noteikumus. Maskava apsūdzības atspēkoja un uzsvēra, ka raķete izmēģināta līgumā pieļautajā darbības rādiusā.

В авангарде обороны: как новейшее российское вооружение поможет восстановить ядерный паритет - Sputnik Latvija
Viedoklis
Hiperskaņas bloks "Avangard" stājas kaujas dežūrā

Līgums, ko ASV un PSRS parakstīja 1987.gadā, paredzēja sauszemes bāzes raķešu likvidāciju, kuru darbības rādiuss sasniedz 500-5500 km. Maskava jau vairākkārt apliecinājusi, ka stingri ievēro saistības, un uzsvēra, ka tai ir nopietnas pretenzijas pret amerikāņiem INF noteikumu ievērošanas aspektā.

Pērnā gada oktobrī ASV prezidents Donalds Tramps nepamatoti pārmeta Krievijai līgumā minēto saistību pārkāpumus un paziņoja, ka Vašingtona atkāpjas no INF. 2019.gada vasarā, atbildot uz ASV darbībām, Putins parakstīja dekrētu, kas aptur KF darbību līgumā un noteica vidēja un maza darbības rādiusa sauszemes bāzes raķešu izvēršanas vienpusēju moratoriju.

Под зонтиком НАТО: Джабаров предупредил Европу об иллюзии безопасности
Ziņu lente
0