Latvijā atkal būs sausums? Sinoptiķi brīdina par anomāliem laikapstākļiem

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasВороны на высохшем поле
Вороны на высохшем поле - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Būs lietus, taču nebūs sniega, gaisa temperatūra pazemināsies, taču būs silts. Vai tiešām anomālie laikapstākļi pārvērsīs Latviju tuksnesī?

RĪGA, 15. decembris – Sputnik. Meteorologi prognozē laikapstākļu anomālijas Baltijas valstīs. Temperatūra ziemā un pavasarī pacelsies virs vidējās klimatiskās normas, savukārt vasarā, visticamāk, atkal būs sausums, vēsta Mixnews.lv.

Saskaņā ar Eiropas Savienības programmas Copernicus prognozēm, 2020. gads uzdāvinās Latvijas iedzīvotājiem siltu ziemu un pavasari, kā arī sausu vasaru. Kaut gan siltā ziema būs lietaināka nekā parasti ciklonu dominēšanas dēļ.

Первый снег в Риге. Строительные леса - Sputnik Latvija
Silts un nokrišņi: sinoptiķi par brīvdienu laikapstākļiem Latvijā

Toties nav gaidāms daudz sniega. Janvāris un februāris 2020. gadā izies ārpus 1981.-2010. gada temperatūru robežām, kuras skaitās par klimatisko normu.

Aukstuma viļņi, protams, būs, uzskata sinoptiķi. Taču tas nemainīs kopējo ainu. Gaidāmie janvāris un februāris būs siltāki, nekā 2019. gada decembris.

Arī pavasaris solās būt silts un lietains, taču ar pavasara nokrišņiem nepietiks, lai kompensētu sniega trūkumu ziemā. Tādēļ Latviju, visticamāk, sagaida 2018. gada vasaras atkārtošanās. Un sausums sāksies jau pavasara sezonas otrajā pusē.

Atgādināsim, ka 2018. gadā sausums nodarīja lielus zaudējumus Latvijas lauksaimniecībai. Pavasara un vasara toreiz bija ļoti karstas, savukārt Latvijā izkritušo nokrišņu daudzums ievērojami atpalika no klimatiskās normas. Tika pārspēti 300 iepriekšējo gadu temperatūras rekordi, un tikai 10 gadījumos tika atzīmēta konkrētajai dienai rekordzema temperatūra.

Dzeramais ūdens - Sputnik Latvija
Latviju apdraud sausums: valsts zaudē dzeramā ūdens krājumus

Bez lietus nokalta dārzi un lauki. Lopkopjiem nācās nokaut dzīvniekus, kurus nebija ar ko barot. Problēmas bija vērojamas arī zivju saimniecībās. Turklāt pērnā gada novembra beigās daudzos Latvijas reģionos bija vērojamas dzeramā ūdens problēmas. Savukārt karstuma un sauso laikapstākļu izraisīto ugunsgrēku dēļ Latvijā cieta 2863 hektāri meža.

Interesanti, ka sinoptiķi arī iepriekš prognozēja, ka 2019. – 2020. gada ziema Eiropā būšot silta, savukārt Ziemeļeiropā arī mitrāka, nekā parasti.

Jānis Trallis publicēja savā Twitter prognozi 2020. gada janvārim, kura atbilst atjaunotajiem Copernicus datiem.

Viņš norādīja, ka jaunās prognozes atbilst sinoptiķu iepriekš publicētajiem datiem.

Ziņu lente
0