NATO pateica "vajag"! Latvijā plāno pastiprināt sociālo tīklu cenzūru

© Sputnik / Aleksandr Kryazhev / Pāriet pie mediju bankasСтраница сайта Twitter на экране планшетного компьютера
Страница сайта Twitter на экране планшетного компьютера - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Komentāri Facebook un Twitter tiek atcelti: Latvija, izskatās, liks lietotājiem paturēt savu viedokli pie sevis – tā pateica NATO.

RĪGA, 15. decembris – Sputnik. Izskatās, ka tuvākajā nākotnē Latvijas iedzīvotāji vairs nespēs baudīt viedokļa paušanas brīvību sociālajos tīklos Facebook un Twitter. Speciāli apmācīti cilvēki ķersies klāt nemiera iznīdēšanai, kurš lej ūdeni uz ģeopolitiskā pretinieka dzirnavām, raksta Nikolajs Kabanovs Latvijas avīzē "Segodņa".

Kāda vecmāmiņa teica…

Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātē, sera Jesajas Berlina auditorijā notika simpozijs "Dezinformācija, mediju pratība un sociālo mediju regulēšana". Raksturīgi ir tas, ka zem Rīgas britu brīvdomātāja portreta uzstājās ierēdņi no NATO speciālās apakšvienības Stratcom, kas dislocēta Rīgā.

Штаб-квартира Европейской комиссии - Sputnik Latvija
Ždanoka: Stratcom atrod tik daudz "dezinformācijas", cik tam piešķir līdzekļus

LU profesors Jānis Ikstens atcerējās, kā bērnībā vecmāmiņa stāstīja viņam par baisajiem Otrā pasaules kara notikumiem – un viņam tik ļoti negribējās tajā nokļūt.

"Šobrīd es atkal sevi redzu uz frontes līnijas. Bumbas nekrīt, taču notiek informācijas karš. Kā lai pretojas šai agresijai? Mūsu vērtības, ticība ir upuri šajā karā," padalījās savās izjūtās profesors.

Ziemeļatlantijas alianses Stratēģiskās komunikācijas kompetences centra vecākais eksperts Sebastjans Bejs (Zviedrija) sāka ar studentu aicināšanu STRATCOM internatūrā. NATO tikko akreditētā iestāde laida klajā atskaiti par sociālo tīklu ļaunprātīgu izmantošanu.

"Tas, protams, ir ārkārtīgi viegli. Nopirkt 1000 skatījumu rādītāju kādam video, 100 atzīmju "Man patīk" un 10 pozitīvus komentārus var par 16 dolāriem un 54 centiem! Lielāko daļu atsauksmju uzrakstījusi mašīna," apgalvoja eksperts. Pats viņš atstāja atsauksmes zem noteiktām publikācijām, un pēc tam ar pārsteigumu raudzījās, kā tos pavairo Interneta roboti!

Augstas efektivitātes instruments ir "metamanipulācija". Piemēram, jūs ieejat populārajā YouTube resursā, un jums piedāvā noskatīties noteiktus video, kuri pēc konteksta jau ir saistīti ar jūsu iepriekš meklētiem video.

Par atsevišķu naudu var pasūtīt arī komentārus pēc būtības. Beja kungs nodemonstrēja šādas Interneta lapas krievu interfeisu, kur bija logs "Par ko rakstīt" un cenrādis: " Tā ir liela industrija, ne atsevišķa lapa."

NATO - Sputnik Latvija
NATO biedē "Krievijas propagandas" efektivitāte

"Nevajag domāt, ka tas viss ir saistīts ar Kremli. Daudzus jaunus inženierus nepieņēma darbā Google vai Facebook, un tādēļ viņi piedāvā šāda veida servisus. 90% "uzdzītā" trafika ir tikai komerciāli mērķi. Taču šos pakalpojumus izmanto politisko kampaņu nolūkos!" norādīja zviedru eksperts.

Viltus video dzēšanas kampaņas ietvaros Google izdzēsa vairāk nekā 3 miljonus videoierakstu no YouTube. Taču eksperimenta kārtā STRATCOM iemeta virkni līdzīgu publikāciju un pēc kāda laika pārliecinājās, ka 80% šāda satura joprojām ir pieejami.

Vispār izmantošanas biežuma ziņā manipulācijas nolūkos reitings izveidojies šādi: Twitter, YouTube, Facebook, Instagram.

Novērst manipulācijas tiklos

Bejs deva dažus īpaši vērā ņemamus padomus dažādām "sociālajām platformām": "regulēt sociālo tīklu manipulāciju tirgu", "uzstādīt neatkarīgu un labi finansētu novērošanu". Turklāt tam visam ir jānotiek visas Interneta industrijas ietvaros, savukārt alianse visaptveroši ir gatava to veicināt.

Dzīvus cilvēkus sociālajos medijos sen aizstājis milzīgs skaits botu – automātiski sevi mācošo aģentu. Tos var samērā viegli noteikt pēc milzīga "draugu" skaita, pārsteidzoši skaistām fotogrāfijām un nenormālas aktivitātes, kurai, jāsaka, nav personificēta rakstura, toties tie reproducē svešu informāciju. Piemēram, noteikta virziena mediju informāciju.

Tā, ja paņemt NATO kritizēšanu, tad 30% komentāru ir publicēti krievu valodā, un Beja kungs ir pārliecināts, ka lielākā daļa no tiem ir izveidota automātiski.

Avīžu kaudze - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ukrainas diplomāts pieprasa slēgt simtiem preses izdevumu Eiropā

Uz ekrāna parādījās Interneta lapu ekrānbildes ar draudīgiem nosaukumiem "Doņecka", "Jaunkrievija"… Lūk, tepat speciāli sociālajiem tīkliem sagatavota kampaņa ar devīzi: "NATO ir gatava ziedot Poliju un Baltijas valstis konfliktā ar Krieviju".

Hibrīdkarš no KF puses (ar publikāciju palīdzību sociālajos tīklos) pielieto arī konkrētu NATO kareivju atrašanās vietas noteikšanu, kuri ir dislocēti Baltijā. Tajā ļoti palīdz ģeolokācija, kas ir iebūvēta viedtālruņos.

Tiesa, pateicoties šādām norādēm iepriekš Bellingcat komandas pētnieki izteica tālejošus secinājumus par Krievijas kareivju dalību Donbasa karā – tādēļ ikviena tehnoloģija strādā abos virzienos.

STRATCOM pat radīja viltus alianses kareivjus, lai Internetā tos novēro potenciālais pretinieks. Lūk, cik tālu aizgājis zinātniski-tehniskais progress! Kā saka, jebkura kaprīze par jūsu naudu.

Taču būtībā viss ir vairāk nekā nopietni, pārliecināts Bejs. "Mans visbaisākais murgs ir genocīds Ruandā. Toreiz aicinājumiem slepkavot izmantoja radio, tagad tie būtu sociālie tīkli," izteica atklātu atzīšanos viņš.

Iznīcināt "Kremļa hidru"

Oless Kuļčickis, Eiropas Inovāciju aģentūras (Ukraina) eksperts, prezentēja projektu COMPACT – vairāku NATO valstu un biedru konsorciju, kura mērķis ir pētīt sociālo tīklu platformas un ierobežot dezinformāciju.

Tostarp, no influenceru – populāru un ietekmīgu sociālo tīklu personu – puses, kuri ar tūkstošiem sekotājiem par naudu piedāvā ne tikai preču reklāmu, bet arī, piemēram, sniedz medicīniskus padomus, un tas jau apdraud veselību.

Protams, Ukrainas "demokrātiskā sabiedrība" pirmām kārtām stājas pretī "KF virtuālajai agresijai", kā nolūkos tiek veidoti tādi atmaskojoši resursi, kā, piemēram, StopFake, "Fejkogriz"…

Социальная сеть Twitter - Sputnik Latvija
Divas no trim Twitter publikācijām par NATO krievu valodā raksta "roboti"

"Krievu propaganda nav nesenas pagātnes izgudrojums. Tai ir dziļas saknes, kuras atrodamas vēl Padomju Savienības laikos," deklarēja Kuļčickis, parādot uz ekrāna riebīgās "Kremļa propagandas" attēlu ar datoriem galvu vietā…

Gribētos atgādināt kungam no Kijevas, ka Ukrainas nacionālistu organizācijas un Ukrainas pretošanās armijas propagandisti vispār jau arī darbojas vismaz pēdējos 80 gadus. Savukārt par tās šodienas izpildījuma intelektuālo virsotni var atzīt desmit miljonus reižu noskatītos lamu vārdu pārpilnos futbola saukļus par kaimiņvalsts prezidentu.

Lielā mērā tas viss norisinājās "mūsu diženie izlūki – viņu viltīgie spiegi" garā. Auditorijas vairākumu veidoja LU studenti, kuri sačukstējās un klusi smējās savā starpā, taču neuzdeva jautājumus.

Un kā lai tad no viņiem izaudzina neredzamās frontes cīnītājus? Jā, STRATCOM sagaida grūta cīņa par prātiem…

Ziņu lente
0