Gasparjans: Krievijas sankcijas atņems Latvijai vēlmi apspļaudīt padomju karavīru kapus

© SputnikАрмен Гаспарян
Армен Гаспарян - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nepieciešamas gan individuālas sankcijas – pret cilvēkiem, kuri aicina nojaukt memoriālus un paši tos noposta, gan pret valstīm, kas pieļauj necieņu pret padomju karavīru kapiem, paziņoja publicists un vēsturnieks Armens Gasparjans.

RĪGA, 13. decembris – Sputnik. Krievijas Aizsardzības ministrija iniciējusi likumprojektu, kas paredz atbildību visiem, kuri nozaimojuši Sarkanās armijas kritušo karavīru piemiņu. Likums tiks attiecināts ne tikai uz pašiem vandāļiem, bet arī Eiropas valstu un bijušo PSRS republiku politiķiem un ierēdņiem, kuri vandāļus atbalstījuši, paziņoja Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu. Viņš atzīmēja, ka virkne vandālisma un zaimošanas aktu, kuros cietušas padomju karavīru apbedījumu vietas, fiksēti Ukrainā, Polijā, Čehijā, Ungārijā, Austrijā, Igaunijā, Latvijā un citās valstīs. "Atbildības pasākumi skar prettiesisko darbību dalībniekus, kā arī politiķus un ierēdņus, tostarp arī ārvalstu, kuri ar savām darbībām vai bezdarbību to veicina," akcentēja Šoigu.

Intervijā Sputnik Latvija publicists un vēsturnieks Armens Gasparjans norādīja, ka Krievijas Aizsardzības ministrijas iniciatīva ir pareiza, tomēr novēlojusies.

"Jau sen runā par to, ka Krievijai jāsāk nopietni reaģēt likumdošanas un jebkādā citā līmenī Otrā pasaules kara memoriālu apgānīšanas bakhanālijas ārvalstīs," atgādināja Gasparjans.

Viņš ir pārliecināts, ka jāievieš gan krimināla atbildība, gan sankcijas.

"Jāievieš sankcijas: gan individuālas – pret cilvēkiem, kuri aicina nojaukt memoriālus un paši tos noposta, gan pret valstīm. sankcijas par necieņu pret pagātni, par spļāvieniem uz cilvēku kapiem, kuri atdevuši dārgāko – savas dzīvības, lai nestu brīvību Austrumeiropas valstīm, lai cilvēki varētu nākt pasaulē," norādīja Gasparjans.

Šoigu atzīmēja, ka atbildība par ņirgāšanos par Otrā pasaules kara dalībnieku memoriāliem veicinās efektīvāku cīņu ar vandāļiem un viņu aizbildņiem.

Оскверненный памятный знак в городе Кивиыли, Эстония - Sputnik Latvija
Krievija sodīs par padomju karavīru pieminekļu zaimošanu ārvalstīs

Vandālisms pret padomju pieminekļiem nebūt nav retums Baltijas valstīs. Piemēram, novembrī uz Rīgas Atbrīvotājiem veltītā pieminekļa postamenta parādījās vārds "okupanti". Krievvalodīgo organizāciju pārstāvji operatīvi notīrīja uzrakstu.

Toreiz Krievijas Ārlietu ministrija atzīmēja, ka vandālisma akts Uzvaras parkā Rīgā ir saistīts ar Latvijas valdības politiku – padomju perioda vēstures falsifikāciju.

Nepieciešams rūpīgi izmeklēt kārtējo vandālisma gadījumu un veikt izsmeļošus pasākumus, lai vainīgos sauktu pie atbildības, uzsvēra Krievijas ĀM.

Ziņu lente
0