Linkaits: Rīgas ostā viss nav tik balti un pūkaini

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр сообщения Латвийской Республики Талис Линкайтс
Министр сообщения Латвийской Республики Талис Линкайтс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ventspils osta ir jāpārņem, lai tā varētu funkcionēt un izmaksāt cilvēkiem algas pēc uzņēmuma iekļaušanas ASV sankciju sarakstā, bet Rīgas osta – katram gadījumam, paskaidroja Linkaits.

RĪGA, 12. decembris — Sputnik. Valsts parādīs, ka aizstāv Ventspils un Rīgas ostas, pārņemot tās savā pārvaldē, paziņoja satiksmes ministrs Tālis Linkaits LTV pārraidē "Rīta panorāma".

Iepriekš kļuva zināms, ka ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankciju sarakstos iekļauts Ventspils mēru Aivaru Lembergs un četri ar viņu saistītie uzņēmumi: Ventspils brīvosta, Ventspils Attīstības aģentūra, Biznesa Attīstības asociācija un Latvijas Tranzīta biznesa asociācija.

Свободный порт Вентспилса - Sputnik Latvija
Politika
Apsteigt ASV: valsts vēlas pārņemt savā ziņā ostas Rīgā un Ventspilī

Šī iemesla dēļ valdība informēja par nodomu pārņemt savā ziņā kontroli pār Ventspils un Rīgas ostām. Satiksmes ministrija sagatavojusi grozījumus Ostu likumā.

"Galvenais ir pietiekami asi un skaidri parādīt, ka valsts aizsargās savas ostas," teica Linkaits.

Taujāts, vai šis process varētu būt atgriezenisks, tas ir, vai valsts ar laiku atteiksies no kontroles pār ostām, ministrs atbildēja, ka tāda iespēja teorētiski pastāv.

Viņš skaidroja, ka Ventspils osta ir jāpārņem, lai tā varētu funkcionēt un izmaksāt cilvēkiem algas pēc iekļaušanas ASV sankciju sarakstā. Vakar Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) aicināja finanšu tirgus dalībniekus nesniegt pakalpojumus Lembergam un ASV sankciju sarakstā iekļautajām organizācijām.

Savukārt Rīgas osta, paskaidroja Linkaits, tiek pārņemta tāpēc, lai tajā neatkārtotos līdzīga situācija.

"Ir pamats nojaust, ka arī Rīgas ostā viss nav tik balti un pūkaini, kā varbūt tas no malas izskatās, līdz ar to mēs vienkārši preventīvi rīkojamies," viņš piebilda, taču neprecizēja, kāpēc līdzīga situācija varētu veidoties arī Rīgas ostā.

Ministra ieplānotā vizīte Liepājā tika atlikta, tomēr zināms, ka Liepājas ostas pārvaldē, vismaz pagaidām, izmaiņas nav gaidāmas, informēja rus.liepajniekiem.lv.

Мэр Риги Олег Буров - Sputnik Latvija
Politika
Burovs: valsts vēlas pārņemt Rīgas ostu nebūt ne Lemberga dēļ

Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis novērtēja valdības lēmumu kā optimistisku Liepājai, taču tuvākajā laikā plāno apspriest ar satiksmes ministru, kas sagaida Liepājas ostu nākotnē.

Jānis Vilnītis norādīja, ka pašvaldība gribētu saprast, kā dzīvot tālāk – vai ostai būs ļauts pašreizējā situācijā saglabāt līdzšinējo statusu, vai tomēr nāksies gatavoties tādai pašai situācijai kā Rīgā un Ventspilī.

Liepājas mērs pauda cerību, ka valdība ļaus Liepājas īpašajai ekonomiskajai zonai turpināt darbu, taču, ja pastāv jebkādu pārmaiņu riski, Liepāja gribētu rast iespējas aizsargāt savas pozīcijas.

Ziņu lente
0