Petropavlovskis: krievu valodas aizstāvības akcijas Latvijā nebeigsies

© Sputnik / Sergey MelkonovЮрий Петропавловский
Юрий Петропавловский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētājs Jurijs Petropavlovskis sola, ka cīņa par tiesībām mācīties dzimtajā valodā neapstāsies, un stāsta par nākamo protesta akciju.

RĪGA, 6. decembris – Sputnik. Vakar Rīgas centrā notika Krievu skolu aizsardzības štāba un Latvijas Krievu savienības savstarpēji organizētais "Gaismas gājiens pret tumsu". Līdz tūkstotim cilvēku piedalījās gājienā no Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas līdz Brīvības piemineklim un parakstīja petīciju par izglītības aizstāvību nacionālo minoritāšu valodās.

Krievu valodas aizstāvības akcijas Latvijā nebeigsies, paziņoja Sputnik Latvija Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētājs Jurijs Petropavlovskis.

"Ņemot vērā to, ka laika aizritējušās akcijas sagatavošanai nebija daudz, mums izdevās sapulcēt pietiekami lielu dalībnieku skaitu. Lai cilvēki reaģētu uz aģitācijas kampaņu, ir nepieciešamas nevis trīs dienas, bet gan vairākas nedēļas. To parāda maija akcijas, kad dalībnieku skaits sasniedza vairākus tūkstošus cilvēku," norādīja Petropavlovskis.

Pēc viņa teiktā, jau 10. decembrī notiks jauna akcija izglītības aizstāvībai dzimtajā valodā.

"Mūsu bijušie tautieši piketēs pie Latvijas vēstniecībām Eiropas valstīs. Mēs neapstājamies, dažādā formā aktivitāte turpināsies. Būtu muļķīgi tagad pateikt, ka viss ir beidzies un mēs neko neesam panākuši. Mūsu situācija ir daudz labākā, nekā tiem, kas startēja, kad valoda bija pilnīgi zaudēta," uzsvēra Petropavlovskis.

Участники акции протеста Марш света против тьмы, против перевода всех школ национальных меньшинств на латышский язык обучения, в Риге - Sputnik Latvija
Mums nav vienalga: gājiens par izglītības pieejamību krievu valodā

Latvijas valdība konsekventi izspiež krievu valodu no izglītības jomas. Pērn Saeima apstiprināja Izglītības likuma grozījumus, kuri paredz visu skolu pāreju uz mācībām latviešu valodā līdz 2021./2022. mācību gadam. Skolu pāreja pie mācībām latviešu valodā noritēs pakāpeniski. 2019./20. m.g. 80% mācību valsts valodā pamatskolā būs jānodrošina tikai 7. klasēs, 2020.21.m.g. — 7. un 8. klasēs, bet 2021./22.m.g. valsts valodā pilnībā mācīsies visā pamatskolas noslēdzošajā posmā. 2020./21.m.g. pilnībā valsts valodā mācīsies vidusskolēni, gadu vēlāk — visu klašu skolēni.

Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji ārkārtīgi negatīvi uztvēra izglītības reformu, valsti pāršalca protestu vilnis. Neskatoties uz protestiem un tiesībsargu argumentiem, Latvijas Satversmes tiesa atzina, ka bilingvālās sistēmas likvidācija valsts vidējās izglītības sistēmā ir likumīga.

Krievijas ĀM regulāri pievērš ANO, ES, EDSO, Eiropas Padomes tiesībsargājošo struktūru uzmanību Latvijas varasiestāžu

Ziņu lente
0