Politika

Precedentu nav: par ko opozīcijas deputātiem piespriež soda naudu 600 eiro apmērā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vai plenārsēdes neapmeklēšana politisko uzskatu dēļ ir objektīvs iemesls? Opozīcijā strādājošajiem Saeimas deputātiem nosūtītas vēstules ar lūgumu pamatot neierašanos darbā 14.novembrī.

RĪGA, 4. decembris — Sputnik. Saeimas balsojumu par nākamā gada budžetu pavadīja neredzētas "demokrātijas dzīres": varas partijām apnika opozīcijas uzstāšanās, un tās vienkārši ierobežoja debates katrā jautājumā līdz vienai minūtei.

Портфель с бюджетом Латвии на 2019 год - Sputnik Latvija
Budžeta pieņemšanas procesā deputāti pārkāpuši astoņus likumus

Bija skaidrs, ka minūtes laikā ir gandrīz neiespējami aizstāvēt no tribīnēm kādus grozījumus budžetā. Protestējot pret tādu ierobežojumu debatēs par valsts galveno finanšu dokumentu, opozīcijas deputāti pameta plenārsēdi, stāsta avīze "Segodņa".

Tagad valdošie vēlas... sodīt 37 opozīcijas deputātus. Nē, tas nav joks. Darba kārtības rullis paredz, ka no deputāta algas tiek atrēķināti 20%, ja viņš bez pamatota iemesla neapmeklē Saeimas sēdi. Tā kā jautājums par 2020.gada budžeta pieņemšanu dienas kārtībā bija pēdējais, opozicionāri pēc zāles pamešanas nereģistrējās sēdes noslēgumā. Tātad kārtības ruļļa izpratnē viņi sēdi kavējuši.

Deputāta alga "uz papīra" tagad sastāda aptuveni 2900 eiro. Tātad katru opozīcijas politiķi var sodīt gandrīz par 600 eiro "neto".

Saeimas prezidija sekretāre Marija Golubeva jau nosūtījusi visiem "kavētājiem" vēstuli ar lūgumu paskaidrot, kāda iemesla dēļ viņi nav piedalījušies 14. novembra plenārsēdē.

Ja prezidijs, kurā vairākums pieder pie valdošās koalīcijas, patiešām lems piespriest naudas sodus, tas būs bezprecedenta gadījums Latvijas parlamentārisma vēsturē.

Полнолуние - Sputnik Latvija
Pilnmēness budžets: kā deputāti "gaudoja uz Mēnesi"

Starp citu, vai deputātu lēmumu protestējot masveidā pamest zāli var uzskatīt par tīšu sēdes kavēšanu? Acīmredzot minētā situācija atspoguļojusi problēmas Saeimas darba kārtības rullī. Kas ir plenārsēdes kavējums attaisnota iemesla dēļ? Tā taču nav tikai slimība vai oficiāls komandējums. Iespējams kavējums arī politisku motīvu dēļ.

Interesanti, ka Saeimas valdošo partiju deputātu kolēģi, kuri Rīgas domē strādā opozīcijā, paši bieži izmanto tādu politisko demaršu – pamet sēdes zāli. Pēdējo reizi Rīgas domes opozīcija pameta sēdi pirms tās beigām piektdienas naktī. Taču Rīgas domē valdošajiem spēkiem pat prātā nav ienācis piespriest par to naudas sodu.

Ziņu lente
0