Krāpšanās tīmeklī: simtiem cilvēku aizmirsuši drošību cīņā par atlaidēm

CC0 / picjumbo / VIKTOR HANACEK / Банковская карта
Банковская карта - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā trešdaļa pircēju saskārušies ar krāpšanos internetā. Kādu eksperimentu organizēja patērētāju tiesību aizsargi, kur atlaide nav nekāda atlaide un kā noprast, ka jūs mēģina piekrāpt.

RĪGA, 4. decembris — Sputnik. Vairāk nekā trešdaļa iedzīvotāju, iepērkoties internetā, saskārušies ar krāpšanos. Patērētāju aptauja liecina, ka daudzi, dzenoties pēc lielākām atlaidēm, dažkārt aizmirst drošību, vēsta Skaties.lv.

Atlaides apžilbina

Kampaņas "Patiesi viltots" organizatori eksperimenta labad izveidoja viltus interneta veikalu "superatlaides.lv", kur visas preces it kā bija nopērkamas par puscenu.

"Tiklīdz piespiedāt pogu "pirkt", cilvēkam parādījās papildu informatīva ziņa, ka šis ir viltus interneta veikals," stāsta eksperimenta organizatoru pārstāve Ruta Pole.

Sešu dienu laikā, reklāmas pamudināti, vairāk nekā deviņi tūkstoši cilvēku apmeklējuši viltus veikalu "superatlaides.lv". Ruta Pole uzsvēra, ka daudzi jau sākuši preces likt virtuālajā grozā un tikai neliela skaits aptvēruši, ka kaut kas nav kārtībā.

"Redzējām, ka vairāk nekā 700 cilvēku bija gatavi veikt pirkumu, bet pirkšanas brīdī 200 pameta pirkuma grozu, līdz ar to tas bija brīdis, kad viņi saprata, ka kaut kas nav kārtībā, ka cena ir par lētu varbūt, vēl kādas pazīmes. Taču vairāk nekā 500 tomēr turpināja iepirkties," konstatēja Pole.

Interneta krāpniecība. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Valsts policija radījusi viltus lapu – iedzīvotāji "uzķērušies"

Iepirkties nevienam neizdevās – potenciālie pircēji saņēma informāciju par riskiem, ko rada iepirkšanās internetā.

Kampaņas "Patiesi viltots" līdzautors un interneta veikalu darbības eksperts Gatis Šķudītis atgādināja, ka pārāk lielas atlaides ir gandrīz droša pazīme, kam vajadzētu radīt aizdomas. Ir vairāki veidi, kā pārbaudīt veikala patiesos nolūkus. Viens no izplatītākajiem ir citu pircēju atsauksmes. Protams, tās var viltot, taču to var ātri pamanīt.

"Bieži vien tās ir ļoti vienādas, īsas, visas pozitīvas, rada priekšstatu, ka viss kārtībā. Tā kā tās noteikti vajag pārbaudīt," skaidroja Šķudītis.

Tāpat jāpievērš uzmanība veikala darbības laikam. Piemēram, lapā "archive.org" jābūt ziņām par jebkuru interneta veikala darbību. Ja veikals atvērts pirms pāris mēnešiem vai vispār neparādās arhīvā, tā pietiekami droša pazīme, ka vēlams atteikties no pirkuma.

Atlaide nav nekāda atlaide

Novērojama arī cita tipa krāpšanās ar atlaidēm.

"Ļoti bieži novērojam, ka atlaides nav nekādas atlaides," stāsta Patērētāju Tiesību aizsardzības centra (PTAC) vadītāja Baiba Vītoliņa.

Pat pazīstami veikali krāpj klientus, norādot lielu atlaidi no milzum augstas cenas. Dažkārt reālā cena tiek uzdota par cenu ar atlaidi.

"Latvieši, manuprāt, ir ļoti pateicīga nācija šai metodei, jo mums ļoti patīk atlaides, mēs praktiski visu pērkam ar atlaidēm. Zināmā mērā komersanti piedāvā to, ko sabiedrība vēlas redzēt," pauda savu viedokli Vītoliņa.

Интернет - мошенники - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotājus brīdina par negodīgiem interneta veikaliem

Kampaņas "Patiesi viltots" laikā organizētā aptauja atklāja, ka 36% pircēju ir saskārušies ar krāpniecību – tas ir ļoti liels rādītājs. Krāpnieki parasti vienkārši nepiegādāja pirkumu vai arī atsūtīja kaut ko, kas ne vērtības ziņā, ne kā citādi neatbilda pasūtītajai precei.

Tā kā ir gandrīz neiespējami atgūt naudu no interneta krāpniekiem, labāk jau savlaicīgi noskaidrot, kā atšķirt negodīgu veikalu no godīga.

Ziņu lente
0