Nevis reforma, bet evolūcija: Latvijas finanšu ministrs ierosinājis samazināt nodokļus

CC0 / Pixabay / Bru-nO / Финансовые расчеты
Финансовые расчеты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Būtu iespējams samazināt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par 6% jauniešiem vecumā līdz 30 gadiem, uzskata finanšu ministrs Jānis Reirs.

RĪGA, 2. decembris — Sputnik. Latvijas finanšu ministrs Jānis Reirs ierosinājis jauniešiem vecumā līdz 30 gadiem samazināt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par 6%, vēsta Dienas Bizness.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka šī gada trešajā ceturksnī 12,2% bezdarbnieku veidoja jaunieši vecumā no 15 līdz 24 gadiem. Gada laikā šīs vecuma grupas īpatsvars bezdarbnieku kopskaitā pieaudzis par 1 procentpunktu.

Пенсионеры, деньги - Sputnik Latvija
Eksperts: Latvijā ir dārgi būt nabagam un lēti būt bagātam

Reirs uzskata, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas samazināšana dāvātu darba devējiem papildu motivāciju pieņemt darbā cilvēkus bez lielas pieredzes.

Jānis Reirs norādīja, ka tuvākajās nedēļās tiks uzsāktas aktīvas diskusijas par nodokļu sistēmas grozījumiem, – tai  nepieciešama nevis reforma, bet evolūcija, tāpēc tiks analizēti pēdējo triju gadu rezultāti un apkopoti uzlabojumi, politiķis informēja Cēsu uzņēmēju forumā.

Atgādināsim, ka 2018.gadā Latvijā stājās spēkā nodokļu reforma – grozījumi likumā par iedzīvotāju ienākumu nodokli, kas paredzēja diferencētas nodokļu likmes. Iepriekš IIN sastādīja 23%, bet no 2018.gada 1. janvāra nodokļa likme diferencēta atbilstoši ienākumu apmēram: ar ienākumu līdz 20 tūkst. eiro gadā nodokļa likme sastāda 20%, ar ienākumu 20-55 tūkst.eiro apjomā - 23%, virs 55 tūkst. eiro - 31,4%.

Būtiskas izmaiņas paredzētas arī Valsts sociālās apdrošināšanas likumā – sociālās iemaksas pieaugušas par 1 procentpunktu, kā arī ieviesti obligātie maksājumi no autora honorāra.

Знаменитая Московская водка производится только в Латвии - Sputnik Latvija
Dārgāks kļūs gan degvīns, gan benzīns: valdība neatcels nodokļu celšanu

Minimālā alga pieauga līdz 430 eiro agrāko 380 eiro vietā, pieauga degvielas, cigarešu un alkohola akcīze, sāka darboties uzņēmumu ienākumu nodokļa nomaksas konceptuāli jaunais režīms, kā arī virkne izmaiņu mikrouzņēmumu darbā.

Jānis Reirs, kurš stājās iepriekšējās finanšu ministes Danas Reiznieces-Ozolas vietā, atbalsta jaunu nodokļu sistēmas grozījumu izstrādi. Viņaprāt, jāsamazina nodokļu režīmu skaits un jāpanāk, lai visi uzņēmumi maksātu sociālo nodokli.

Pēc viņa domām, nodokļu režīma vienkāršošanas rezultātā būtu iespējams samazināt Valsts ieņēmumu dienesta aparātu.

Ziņu lente
0