Latvijas pilsonība ir starp labākajām pasaulē. Taču korupcija un nabadzība zeļ un plaukst

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasОдинокая женщина у автобуса
Одинокая женщина у автобуса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas pilsoņi tomēr savu laimi nenovērtē: staigā drūmi un nomākti, nelaimīgi, neapmierināti ar nabadzību, korupciju valstī, kā arī ar pašu dāsnuma un veselības trūkumu.

RĪGA, 29. novembris – Sputnik. Kompānija Henley & Partners ir izlaidusi sava Pasaules pilsonību kvalitātes indeksa (Quality of Nationality Index) jauno versiju, kurš pēc septiņiem faktoriem novērtē valstu un teritoriju pases. Latvija ieņēma augsto 20. vietu šajā reitingā, kurā tika iekļautas 159 pasaules valstis.

Iekšēji un ārēji

Смайлики - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāju laimes indekss sasniedzis vēsturē augstāko rādītāju

"Pasaules pilsonību indekss (QNI), ko kopš 2017. gada sastāda konsultāciju kompānija Henley & Partners, šogad piedzīvojis daudzas vērā ņemamas izmaiņas. Izņemot nosaukumu, mainījusies arī pilsonību reitinga aprēķināšanas metodika. Sastādītāji ne vien atjaunoja indeksu, aprēķinot pilsonību reitingu par atskaites periodu 2018. gadā, bet arī pārrēķināja rādītājus par visiem iepriekšējiem gadiem, kas noveda pie izmaiņām reitingā," raksta Bb.lv, atsaucoties uz avīzi "Kommersant".

Reitinga sastādīšanā QNI autori ņēma vērā sekojošos faktorus, ko var iedalīt iekšējos un ārējos:

- valsts ekonomikas mērogs;

- cilvēciskā potenciāla bāzes attīstības līmenis;

- sabiedriskās kārtības un stabilitātes līmenis;

- dzīvošanai un tūrismam pieejamo valstu skaits;

- šo valstu attīstības līmenis.

Katrs no augstākminētajiem kritērijiem tika vērtēts uz trešo pušu datu un indeksu pamata.

Pilsonība līmenī

Девушка у окна - Sputnik Latvija
Latvija ir starp ES līderiem pēc pašnāvību skaita

Pēc rādītāju pārrēķina noskaidrojās, ka visvērtīgākā pase visu pēdējo gadu laikā bijusi nevis Vācijas, bet gan Francijas pase. Saskaņā ar 2018. gada rezultātiem, Francijas pase ieguva 83,5 balles no 100 iespējamām, savukārt Vācijas pase tagad dala otro vietu reitingā kopā ar Nīderlandi – abu valstu pasēm ir 82,8 balles.

Ar 77 ballēm Latvija izrādījusies 20. vietā pasaulē. Tās reitings pēc datu pārrēķina pieaudzis samērā nenozīmīgi – vien par 0,2 ballēm. To pašu vietu ar tām pašām 77 ballēm ieņem arī Lietuva.

Francijai, Vācijai un Nīderlandei seko Skandināvijas valstis – Dānija, Norvēģija un Zviedrija. Valstu pirmajā desmitniekā ar visaugstāko pilsonības kvalitāti iekļuva arī Islande, Somija, Itālija un Lielbritānija.

Laime nav jāmeklē pasē

Taču Latvijas pilsoņi nenovērtē savu laimi un oficiāli skaitās par visbēdīgāko nāciju visā Eiropas Savienībā. Par to pirms dažām dienām paziņoja Pasaules Ekonomikas forums, kurš izmantoja Eurostat 2018. gada aptauju datus.

ES iedzīvotājiem uzdeva jautājumu: "Vai jūs jutāties laimīgs(-a) pēdējo četru nedēļu laikā?" Latvijā uz šo jautājumu pozitīvi atbildēja vien 31% iedzīvotāju. Tas ir zemākais rādītājs visā ES.

Zems laimes līmenis (līdz 50%) atzīmēts arī Bulgārijā, Horvātijā, Lietuvā, Rumānijā, Grieķijā un Itālijā.

Visgandarītākie ar savu dzīvi ir beļģieši, nīderlandieši, austrieši un somi. Viņu vidū atzīmēts 76% laimīguma līmenis. Savukārt vidēji ES laimīgi ir 62%.

"Neraugoties uz populisma, migrācijas problēmu kāpumu, masveida protestiem un politiskajiem uztraukumiem lielākajā kontinenta daļa, eiropieši šobrīd ir par 2% laimīgāki, nekā 2013. gadā," vēsta Pasaules Ekonomikas forums.

Drūmi un nomākti

Литовские паспорта - Sputnik Latvija
Latvija un Lietuva piekāpās Igaunijai pasaules "labāko" pasu reitingā

Šajā sakarā var atcerēties citu interesantu reitingu, ko sastāda ANO stabilas attīstības risinājumu meklējumu struktūra (United Nations Sustainable Development Solutions Network). Svaigākajā reitingā par 2019. gadu Latvija ieņēma 53. vietu, iegūstot 5,94 punktus. Kopumā tika vērtētas 156 valstis.

Laimīgāko valstu saraksta augšgalā ir Somija. Izņemot to, laimīgāko valstu desmitniekā iekļuva Dānija, Norvēģija, Islande, Nīderlande, Šveice, Zviedrija, Jaunzēlande, Kanāda un Austrija.

Visnelaimīgāko valstu vidū ir Dienvidu Sudāna, CĀR, Afganistāna, Tanzānija un Ruanda.

Šis reitings sastāv no vairākām apakškategorijām. Tad lūk pozitīvo emociju līmeņa ziņā pasaulē Latvijas iedzīvotāji izrādījušies ārkārtīgi zemā vietā – 119. Drūmi, nomākti cilvēki – viņiem varētu piešķirt šādu raksturojumu. Lietuvieši, starp citu, šī rādītāja ziņā vispār ir 138. vietā pasaulē!

Negatīvās uzlādes līmeņa ziņā Latvija nolikta 38. vietā pasaulē. Sociālā atbalsta līmeņa ziņā (vai cilvēkam ir draugi vai radi, uz kuriem var paļauties grūtā brīdī) Latvija ir 34. vietā. Nu, it kā arī nav tik slikti.

Toties LR iedzīvotājiem ir ļoti maz personiskās brīvības (iespēja izvēlēties dzīvot tā, kā vēlies). Šī rādītāja ziņā valsts atrodas vien 126. vietā.

Логотип Репортеры без границ - Sputnik Latvija
Preses brīvības reitings: Latvija nav uzlabojusi savu pozīciju

Arī korupcija Latvijas iedzīvotājiem stipri traucē dzīvot – 92. vieta. Līdzīgi dāsnuma trūkumam – 105. vieta. Šeit respondenti atbildēja uz jautājumu "vai jūs esat ziedojuši naudu labdarībai pēdējā mēneša laikā".

IKP uz iedzīvotāju pēc pirktspējas paritātes ziņā Latvija ieņēma attiecīgi augsto 43. vietu pasaulē. Gaidāmo veselo dzīves gadu skaita ziņā – attiecīgi zemo 68. vietu.

No kurienes tāda laime?

Kas ir interesanti: ANO eksperti salīdzināja laimes līmeni, kurš bijis pasaules valstu iedzīvotājiem 2005.-2008. gadā ar 2016.-2018. gada līmeni. Latvijas iedzīvotāju laime pa šiem gadiem palielinājusies par 1,159 ballēm, un šī rādītāja ziņā (pēc apmierinātības ar dzīvi izaugsmes) viņi izrādījušies ceturtajā vietā pasaulē!

Kas pa šiem gadiem valsts iedzīvotājiem tik burvīgs noticis, ANO neizskaidro.

Ziņu lente
0