Danusēvičs paskaidrojis, kāpēc Latvija neatteiksies no BelAES enerģijas

© Foto : baltnewsРуководитель Латвийской ассоциации торговцев Хенрик Данусевич
Руководитель Латвийской ассоциации торговцев Хенрик Данусевич  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai nav tādas īpašas solidaritātes ar Lietuvu nav, lai politisku motīvu labad atbalstītu topošās BelAES ražotās elektroenerģijas boikotu, norādīja Henriks Danusēvičs.

RĪGA, 27. oktobris – Sputnik. Latvija iegādāsies elektroenerģiju Krievijas atklātajā biržas tirgū, neatkarīgi no tās izcelsmes, intervijā Sputnik Latvija paziņoja Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs. Viņš uzsvēra, ka Latvijai nav politisku motīvu atteikties no lētas elektroenerģijas, vienalga, vai tā būtu ražota Baltkrievijā, vai jebkurā citā AES.

Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Latvija var organizēt enerģijas iegādi no BelAES bez Lietuvas starpniecības

Danusēvičs atzīmēja, ka Latvijai nav īpašas solidaritātes ar Lietuvu nav, lai politisku motīvu labad atbalstītu topošās BelAES ražotās elektroenerģijas boikotu.

"Valstu starpā līdz galam nav atrisināts jautājums par piekrastes ūdeņiem, ņemot vērā iespējamo naftas esamību tajos. Turklāt nesen Lietuva pēc savas iniciatīvas likvidēja dzelzceļu uz Latviju. Tiesa, Eiropas Savienība piespieda to atjaunot. Tāpēc līdz šim nevar teikt, ka mums būtu draudzīgas attiecības ar Lietuvu," paskaidroja Danusēvičs.

Uzņēmējs atgādināja, ka elektroenerģija ir svarīgs resurss ražotājiem Latvijā un liela nozīme ir tās cenai.

"Iepriekšējās valdības pieļāva korupcijas kļūdu, palielinot obligāto piemaksu par zaļo elektroenerģiju. Tāpēc tagad mums jādomā, kā samazināt elektroenerģijas cenu un vājināt obligātā iepirkuma komponentes negatīvo ietekmi. Valsts nevar būt motivēta politisku iemeslu dēļ nepirkt lētu elektroenerģiju. Pie tam atomelektrostacijas ir drošas, un nav informācijas par to, ka Baltkrievijā būvējamā AES varētu apdraudēt apkārtējo vidi," konstatēja Danusēvičs.

Baltkrievijas AES tiek būvēta Astravjecas pilsētas apkaimē, 50 kilometru attālumā no Viļņas. Lietuva kopš būvdarbu sākuma izvirza pretenzijas pret atomelektrostaciju un ar likumu atzinusi BelAES par "faktoru, kas apdraud nacionālo drošību". Lietuvā pieņemts likums, ar kuru plānots ierobežot elektroenerģijas importu no Baltkrievijas. Tāpat Viļņa aicināja citas valstis boikotēt elektrostaciju, taču iniciatīvu atbalstījusi tikai Polija.

Строительство Белорусской АЭС в Островце - Sputnik Latvija
ASV apsolījušas neiejaukties Lietuvas un Baltkrievijas strīdā ap BelAES

Minska jau vairākkārt ir norādījusi, ka AES būvdarbi pilnībā atbilst drošības normām un neapdraud kaimiņvalstis. BelAES būvdarbiem izraudzīts projekts AES-2006 – Krievijas jaunākās paaudzes "3+" atomstacijas tipveida projekts ar uzlabotiem tehniskajiem un ekonomiskajiem rādītājiem, kuri atbilst mūsdienīgākajā, tā saucamajām "postfukusimas" drošības normām, dabas aizsardzības un sanitāri higiēniskajām normām. BelAES pirmā energobloka starts ieplānots 2019.gadā, otrais sāks darbu 2020.gadā.

Ziņu lente
0