Runa nav tikai par naudu: vairāk nekā trešā daļa iedzīvotāju vēlas pamest valsti

CC0 / pxhere / Мужчина с чемоданом
Мужчина с чемоданом - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Oficiālā statistika fiksē lēnu labklājības pieaugumu, taču joprojām nemainīgi augsta ir to iedzīvotāju daļa, kuri gatavi aizbraukt no Latvijas.

RĪGA, 26. novembris — Sputnik. Pretēji oficiālās statistikas datiem par stāvokli ekonomikā joprojām nemazinās iedzīvotāju skaits, kuri vēlētos pamest valsti.

Šādu rādītāju demonstrējusi pētījumu centra SKDS aptauja. Tās rezultātus centra direktors Arnis Kaktiņš publicējis savā lapā Twitter.

"Lai gan dažādi makroekonomiskie dati norāda uz lēnu iedzīvotāju labklājības līmeņa pieaugumu (arī aptauju dati to šķietami apstiprina), tomēr ļoti daudzu vēlme pamest Latviju saglabājas nemainīgi augsta. Šogad kopumā 35% ir pauduši lielāku vai mazāku vēmi emigrēt uz Rietumvalstīm," pastāstīja Kaktiņš.

Respondenti tika lūgti paust savu attieksmi pret apgalvojumu: "Ja man būtu tāda iespēja, es labprāt dotos dzīvot uz kādu no Rietumvalstīm." 14% aptaujāto tam piekrita pilnībā, 21% - drīzāk piekrita, tātad kopā – 35%. Pēdējos gados šis rādītājs svārstījies vien nenozīmīgi.

"Pēdējo sešu gadu laikā vērojamā apņēmības emigrēt stabilitāte vedina domāt, ka šādas vēlmes pamatā visdrīzāk ir ne tikai sociāli – ekonomiskie apstākļi (jo tie tomēr, kaut nedaudz, bet uzlabojas), bet arī sociāli – psiholoģiskie (t.i. vai patīk tas ko redzam, dzirdam, saprotam)," spriež Kaktiņš.

Ziņu lente
0