Politika

Kurš ir pelnījis izmeklēšanu: Tramps vai Baidens?

© Sputnik / StringerФлаг Украины на здании Верховной рады в Киеве
Флаг Украины на здании Верховной рады в Киеве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas Augstākās Radas deputāts Andrejs Dergačs publiskojis starptautiskās korupcijas faktus, kurā var būt iesaistītas Ukrainas un ASV augstākās amatpersonas, kas ir atnesušas milzīgus zaudējumus valsts budžetam, taču joprojām nav saņēmušas pelnīto sodu.

Korupcija augšās

ASV Kongresa Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejā pilnā gaitā notiek publiskās klausīšanās saistībā ar jautājumu, vai ir jāizsludina impīčments ASV prezidentam Donaldam Trampam. Viņu cenšas apsūdzēt tajā, ka viņš ir izdarījis spiedienu uz Ukrainas prezidentu Vladimiru Zeļenski cerībā dabūt no viņa kompromitējošu informāciju par Džo Baidenu – bijušo ASV viceprezidentu un potenciālo Trampa pretinieku nākamajās prezidenta vēlēšanās.

Президент США Дональд Трамп на саммите НАТО в Брюсселе - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tramps prognozē pilsoņu karu ASV

Tas, ka Tramps palūdza ārvalstu prezidentam sniegt kompromitējošu informāciju par konkurentu, pagaidām nav pierādīts. Toties aicinājums sadarboties ASV un Ukrainas tiesībsargājošajām iestādēm negaidīti izskanējis no… vairākiem Ukrainas Augstākās Radas deputātiem. Tieši viņi aicina tiesībsargus iedziļināties tēmā, vai bijušais ASV viceprezidents Džo Baidens gadījumā nav korumpēts. Kā arī virkne ietekmīgu cilvēku Ukrainā.

Piemēram, neatkarīgais Augstākās Radas deputāts Andrejs Dergačs nesen paziņoja preses konferencē: "Ir ļoti svarīgi apvienot Ukrainas un ASV pūliņus korupcijas un līdzekļu atmazgāšanas faktu noteikšanā. Ar ASV un Ukrainas augstāko amatpersonu, kā arī fondu dalību. Un prezidentam Zeļenskim, manuprāt, ir jāpaceļ telefona klausule, jāpiezvana Trampam un jāpalūdz palīdzība korupcijas apkarošanā".

Pēc Dergača domām, Ukrainas prezidentam derētu aizlidot uz Vašingtonu un palūgt palīdzību un līdzdarbību starptautiskās korupcijas apkarošanas jautājumā Ukrainā, kurā ir iesaistīti ASV pilsoņi un augstākie ierēdņi. Tāpat deputāts uzskata, ka šim jautājumam "jākļūst par galveno abu prezidentu tikšanās laikā", tādējādi sakārtojot Ukrainas izmeklēšanas iestāžu un ASV Tieslietu ministrijas savstarpējās attiecības.

Miljardu dolāru shēmas

Ne vairāk un ne mazāk. Piekritīsiet, ka tas ir negaidīts sižeta pavērsiens. Tad kas tad, pēc deputāta Andreja Dergača un viņa domubiedru viedokļa, ir jāizmeklē? Viņi apgalvo, ka pastāv sarežģīta krāpšanas shēma.

Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Politika
Baidens nosauca Trampu par nekam nederīgu prezidentu

Lūk, kā šo shēmu aprakstīja Ukrainas Augstākās Radas deputāts no partijas "Tautas kalps" Aleksandrs Dubinskis. Tajā pašā preses konferencē viņš norādīja, ka šī shēma "strādā to cilvēku interesēs, kuri sākumā nozaga miljardiem dolāru no Ukrainas budžeta, savukārt pēc tam nopirka par šo naudu Ukrainas valsts obligācijas. Šī nauda, būtībā, ir investēta caur virkni kanālu, kuru vidū ir amerikāņu investīciju fonds… Tā ir Janukoviča nauda… tajā turpinās izmaksas…".

Tātad, pēc vairāku parlamenta deputātu apgalvojumiem, pastāv nelikumīgas uzdzīvošanās shēma, kura strādājusi jau bijušā valsts prezidenta Viktora Janukoviča laikos. Shēma ir šāda: nozaga – izveda – ar investīcijas fonda starpniecību ieguldīja naudu tās pašas Ukrainas valsts aizdevuma obligācijās un saņem procentus no nozagtā. Uz šīs shēmas rēķina, kā publiski norādīja Dubinska kungs, pelnīja gan Janukoviča, gan Porošenko laikos.

Tiesa, ir interesanti, priekš kam tad bija jāieved nauda atpakaļ Ukrainā un jāiegulda parāda obligācijās? Andrejs Dergačs nosauca šādus skaitļus: "peļņa no šīm te darbībām iznāk – 8% valūtā un 15-17% grivnās". Ja tas tiešām tā ir, tad summa ir iespaidīga. Salīdziniet, cik šobrīd bankas maksā saviem noguldītājiem…

Aizokeāna sakari

Tādējādi, runājot par korupciju, parlamentārietis uzdeva jautājumu: "Kāds šajā zālē var pateikt, ka pa sešiem gadiem korupcijas ir kļuvis mazāk?" Jādomā, ka atbilde ir acīmredzama, un deputāti Dergačs un Dubinskis raizējas, ka korumpantu Ukrainas izlaupīšanas rezultātā valsts kļūs par maksātnespējīgu. Turklāt nevis tālākā nākotnē, bet gan, netiek izslēgts, ka jau pēc gada vai pusotra.

Генеральный прокурор Украины Юрий Луценко - Sputnik Latvija
Politika
Ukrainas bijušais ģenerālprokurors pastāstīja par Trampa advokāta spiedienu

Tātad, zaga un turpina zagt. Kā saka, mafija ir nemirstīga. Taču kāds sakars ar to ir ASV? Pirmkārt, šajā shēmā, pēc Augstākās Radas deputātu grupas domām, ir iesaistīti arī Amerikas fondi. Un būtu labi pārbaudīt, vai tie gadījumā nestrādā Ukrainas korumpantu labā.

Otrkārt, preses konferencē tika minēts bijušā ASV viceprezidenta Džo Baidena uzvārds. Dergačs pievērsa uzmanību šādam faktam: ASV pilsoņu grupa, tostarp bijušā ASV viceprezidenta dēls Hanters Baidens, saņēma kopsummā miljoniem dolāru no firmas "Burizma". Bet kāda ir šo līdzekļu izcelsme? – uzdeva jautājumu deputāts.

Viņš uzņēmās drosmi apgalvot, ka Džo Baidena dēls tika apbalvots par saviem pakalpojumiem ar naudu, kuru firma it kā saņēmusi nelikumīgā veidā. Turklāt Dergačs atsaucās uz Ukrainas prokuratūras datiem. Piebildīsim, ka vēl agrāk politiķis apgalvoja: "Tad nu lūk, saskaņā ar Ukrainas izmeklētāju domām un lietas materiāliem, Džo Baidens saņēmis vairāk nekā 900 tūkstošus dolāru."

Vainīgos pie atbildības

Paši "nemiera cēlēji" – Dergačs un Dubinskis – minētajā preses konferencē paziņoja par cerību, ka korupcijas apkarošanu Ukrainā ASV atbalstīs arī politiķi – republikāņi un ASV Kongresa locekļi no Demokrātiskās partijas. Dubinskis norādīja: "Viss ir samērā vienkārši. Ir grupējums, kurš veidoja šāda veida operācijas Ukrainas teritorijā, iegūstot naudu priekš sevis… Tas nav teikts par partiju, tas ir teikts par cilvēku grupu…"

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Politika
Tramps publicējis video ierakstu, kurā kritizē Baidenu un demokrātus

Kad deputāti saka: jāpārstāj izmaksāt procentus nozagtai naudai un jāatgriež tā budžetā, tad strīdēties ar šādu tēzi nav iespējams. Atlicis vien pārliecinoši pierādīt, ka šie līdzekļi ir nozagti. Tomēr noskaidrot, vai deputātiem ir taisnība, var tikai izmeklēšana un tiesa. Taču Ukrainas prokuratūra, uz kuras datiem atsaucas deputāti, pagaidām nav izdarījusi nekādus oficiālus paziņojumus.

Bet pievērsīsim uzmanību šādam faktam – pieņemsim, ka Tramps patiešām uzstājīgi pieprasījis prezidentam Zeļenskim izpētīt, vai Džo Baidens ir iesaistīts korupcijā. Kas tad tajā ir tik slikts? Ja ir, lai atbild. ASV taču nav ieinteresētas tajā, lai pārvērstos otrajā Ukrainā. Bet ja izrādīsies, ka Džo Baidens ne pie kā nav vainīgs, tādā gadījumā viņš Donaldu Trampu atstās ar garu degunu un saņems papildu plusiņu priekšvēlēšanu cīņā. Taču demokrāti jau pašā sākumā pasludināja politiķi no savas partijas par nevainīgu un metās virsū Trampam, kas liek aizdomāties, varbūt Baidens tomēr ir saistīts ar šo lietu?

Ziņu lente
0