Politika

Krievija reaģēja uz gāzes piegādēm Ukrainai no ASV

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasГазовый терминал в Свиноуйсьце
Газовый терминал в Свиноуйсьце - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Kijeva, Vašingtona un Varšava noslēdza vienošanos par sadarbību dabasgāzes piegādes jomā. Nesen parādījās ziņa, ka ieradies pirmais tankkuģis ar degvielu Ukrainai.

RĪGA, 24. novembris – Sputnik. Krievijas senators Aleksejs Puškovs savā lapā Twitter komentēja ziņu par sašķidrinātās dabasgāzes piegādēm Ukrainai no ASV, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Par to, ka Polijā ieradies amerikāņu tankkuģis ar SDG Kijevai, ziņoja ASV vēstniecība Ukrainā. Kuģis ieradies SDG terminālī Svinoujscē Polijā, Baltijas jūrā.

"Kā tad, ASV un Polija vēlas palīdzēt Ukrainai sasniegt "enerģētisko neatkarību". Pavisam noteikti – viņi vēlas nopelnīt, bet Ukrainu padarīt atkarīgu no sevis. Tikai no tā maz kas iznāks: tālu un dārgi," rakstīja Puškovs.

Pārāk augsta enerģētiskā atkarība

Atgādināsim, ka augusta beigās Kijeva, Vašingtona un Varšava noslēdza vienošanos par sadarbību dabasgāzes piegādes jomā. Dokumentā norādīts, ka šis pasākums veicinās gāzes tirgus reformu, infrastruktūras attīstību izejvielu importam uz Poliju un ASV eksportu.

Порт Скулте - Sputnik Latvija
SDG Latvijai nav prioritāte: investoriem iesaka pašiem "karot" ar vietējiem iedzīvotājiem

Vienošanās ietvaros 2021.gadā Varšava varēs piegādāt Kijevai sešus miljardus kubikmetru SDG. Polijas valdības pilnvarotais stratēģiskās enerģētiskās infrastruktūras jautājumos Petrs Naimskis norādīja, ka patlaban Polija ir gatava piegādāt ukraiņiem aptuveni 1,5 miljardus kubikmetru gāzes.

"Divu gadu laikā gāzes ostas jauda Svinoujscē pieaugs par 50% - līdz 7,5 miljardiem kubikmetru. Tātad radīsies iespēja pieņemt sašķidrināto gāzi no ASV, ko iegādāsies Ukraina, vai Ukraina varēs nopirkt gāzi no Polijas Naftas un gāzes kompānijas," viņš skaidroja.

Nākamgad Polija gaida 38 SDG piegādes Svinoujsces termināli – tam vajadzētu nodrošināt pilnu termināļa slodzi (pirmo reizi kopš tā darbības sākuma).

Starp citu, iepriekš Petrs Naimskis apgalvoja, ka līdz 2022.gada beigām Polija varēšot pilnībā atteikties no Krievijas gāze.

Uz Ukrainu no ASV? Kā tā?

SDG termināli Polija uzbūvēja jau 2015.gadā. Līdz šim tas nav bijis noslogots pilnībā, taču tagad – pēc starpvaldību vienošanās – tas kļuvis iespējams.

Zināms, ka Polijas terminālis varēs pieņemt 5-7,5 mlrd. kubikmetru gāzes gadā. Komplekss atrodas Svinoujsces ostā pie Vācijas robežas. Polija jau iepriekš iegādājusies gāzi no ASV, tagad zināmu daļu saņems arī Ukraina.

Ziņu lente
0