Deputāts pamēģinājis izdzīvot ar minimālo pensiju

© Sputnik / Sergey MelkonovОткрытие гастрономического павильона на Рижском центральном рынке
Открытие гастрономического павильона на Рижском центральном рынке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mēneša laikā dzīvojot uz pensiju, ko saņem vairāk nekā tūkstotis Latvijas pensionāru, deputāts novājēja par astoņiem kilogramiem.

RĪGA, 22. novembris — Sputnik. Ķekavas domes deputāts Gatis Līcis pamēģināja izdzīvot par 64 eiro mēnesī - tieši šādu pensiju saņem vairāk nekā tūkstotis Latvijas iedzīvotāju, ziņo LTV7 raidījums "Punkti virs i".

Ideja sarīkot šādu eksperimentu nebija nejauša. Pēc Līča vārdiem, sociālajos tīklos viņš ieraudzīja attēlu par Krievijas pensijām, bet komentāros izlasījis, ka arī Latvijā situācija nav labāka – ir cilvēku kategorijas, kas saņem 64 eiro.

Открытие гастрономического павильона на Рижском центральном рынке - Sputnik Latvija
Ar šādiem ienākumiem cilvēki nevar izdzīvot: EK atkal liek Latvijai kaunēties

"Sākumā es tam neticēju. Iegāju Labklājības ministrijas vietnē, pārliecinājos, ka tā ir. Pēc tam iesniedzu pieprasījumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, kur man paziņoja, ka 20 tūkstoši cilvēku saņem pensiju līdz 100 eiro, bet 25 tūkstoši cilvēku – līdz 200 eiro. Un tad es nolēmu pārliecināties, vai tas ir reāli izdzīvot uz šo naudu," stāsta Licis.

Viņš uzreiz atzina, ka viņa eksperiments nebija pilnīgi tīrs, jo 64 eiro viņš tērēja tikai ēdienam, turklāt dzīvoja mājā, par ko viņam nevajadzēja maksāt rēķinus, ūdeni arī nepirka.

Ja es būtu ievērojis visus šos noteikumus, būtu vēl grūtāk. Es nesaprotu, kā var reāli izdzīvot uz šo naudu. Esmu iemācījies, ieguvu pieredzi, bet tādu dzīvi nevar nosaukt par pilnvērtīgu," pastāstīja Licis.

Nesanāca iegādāties pilnvērtīgu pārtiku. Jā, viņš dabūja ogļhidrātus no makaroniem un rīsiem, ko varēja ēst pietiekami. Taču viņa gaļas norma bija ierobežota ar 150 gramiem dienā. Dārzeņus un augļus viņš nevarēja atļauties – pārāk dārgi. Rezultātā - mēneša laikā viņš bija novājējis par 8 kg.

"Taču tie bija tikai izdevumi ēdienam. Bet cilvēki vēl kaut kā maksā par siltumu, pērk malku, ir arī citi izdevumi," deputāts atzina.

Пенсионеры, деньги - Sputnik Latvija
Ombudsmens: Latvija ir totālas nabadzības, nevis zelta miljarda valsts

Līcis pastāstīja, ka pazīst sievieti, kura izdzīvo par 85 eiro mēnesī. Viņa nostrādāja 25 gadus, bet pēc tam tika nodarbināta nelegāli.

Viņa dzīvo bez ūdens un bez elektrības. Viņai vienkārši  atļāva dzīvot kādā mājā. Viņai pastāvīgi jāapmeklē sociālais dienests, jāpazemojas, jāpierāda savs stāvoklis. Viņa saņem maisiņus ar sauso uzturdevu, malku apkurei. Bet lai to dabūtu, ir jāpazemojas un jāprasa. Brīvajā laikā, sak, dienas gaismā grāmatu var izlasīt. Tumsai iestājoties iet gulēt. Dažreiz sociālajā dienestā izdodas palasīt grāmatu, kamēr viņas mantas tiek mazgātas. Tā arī dzīvo," saka Licis.

Negatīvas sekas savai veselībai deputāts nav pamanījis, jo viņš tā nodzīvoja tikai mēnesi.
"Bet, ja būtu tā jādzīvo ilgāk... tas ir neveselīgs dzīvesveids," viņš rezumēja.

Ziņu lente
0