Viedoklis

Kādiem nolūkiem Krievijai tālā darbības rādiusa raķešu bumbvedēji Tu-22M3

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasДальний ракетоносец-бомбардировщик Ту-22М3, архивное фото
Дальний ракетоносец-бомбардировщик Ту-22М3, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskava adekvāti atbild uz ASV un NATO karaspēku dislokāciju pie Krievijas robežām. Tālā darbības rādiusa virsskaņas bumbvedēja Tu-22M3 atgriešanās ierindā ar hiperskaņas ieročiem uz klāja ir piespiedu pasākums.

Eksperti un speciālisti aktīvi apspriež amerikāņu izdevuma Military Watch publikāciju par Krievijas draudīgo bumbvedēju Tu-22M3 modernizāciju un atgriešanos bruņojumā. Detalizētus modernizācijas plānus izdevums neatklāj, taču tekstu papildināja ar iznīcinātāja MiG-31 un tālā darbības rādiusa bumbvedēja Tu-22 attēlu ar hiperskaņas raķetēm "Kinžal". Par to, kādiem nolūkiem Krievijai bumbvedēji Tu-22M3, lasiet militārā eksperta Aleksandra Hroļenko materiālā.

В авангарде обороны: как новейшее российское вооружение поможет восстановить ядерный паритет - Sputnik Latvija
Viedoklis
Hiperskaņas bloks "Avangard" stājas kaujas dežūrā

Jāsaka, ka Krievija nekad nav slēpusi savus nolūkus. Dziļas modernizācijas laikā līdz versijai Tu-22M3M par 80% tiks atjaunota radioelektroniskais aprīkojums un 30 lidaparātu bruņojums. Tas ļaus līdz 2021. gadam ievērojami palielināt tālās aviācijas potenciālu un pastiprināt kodola triādes gaisa komponenti. Patlaban Krievijas bruņoto spēku rīcībā ir vairāk nekā 120 lielā darbības rādiusa Tu-22M3 (no 497 mašīnām, kas uzbūvētas Kazaņas aviorūpnīcā). Aptuveni sešdesmit Tu-22M3 un Tu-22MR (izlūki) atrodas KF Gaisa kosmisko spēku bruņojumā, pārējās ir iekonservētas. Tādēļ minētais modernizācijas apjoms (30 lidaparāti) nav maksimālais.

Zināms, ka tālā darbības rādiusa bumbvedēji Tu-22M3 bruņojumā tika pieņemti 1989. gadā, šīs mašīnas veiksmīgi tika izmantotas operācijas gaitā Sīrijā, lai arī sākotnēji tās tika izstrādātas, lai ar spārnotajām raķetēm H-22 iznīcinātu ASV un NATO kuģus okeāna zonā.

Kinžala atgriešanās

Tālā darbības rādiusa daudzfunkcionālajam virsskaņas bumbvedējam Tu-22M3 ar maināmo spārna formu nav analogu visā pasaulē. Tas ieņem nišu starp stratēģisko un operatīvi taktisko aviāciju. Paredzēts triecienuzbrukumam ar vadāmām raķetēm un aviācijas bumbām pret sauszemes un jūras mērķiem (aviācijas bāzes kuģu slepkava) no liela, vidēja un maza augstuma 1000-2300 km/h ātruma diapazonā – mūsdienu PGA un REC līdzekļu apstākļos, jebkurā diennakts laikā, ierastos un sarežģītos laikapstākļos. Pilnveidotā bruņojuma kravnesības sistēma ļauj vienlaikus uzņemt gan raķetes, gan bumbas.

Ракета класса воздух—воздух средней дальности AIM-120 AMRAAM - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kādēļ Latviju, Poliju un Ukrainu neņem Eiropas PRA sistēmā

Būtiski modernizētais bumbvedējs Tu-22M3M pirmo lidojumu veica 2018. gada 28. decembrī. Jaunā versija kalpo lielākoties spārnoto raķešu H-32, H-101 (vai H-102 ar kodola kaujas galviņu) un hiperskaņas raķešu piegādei līdz palaišanas robežai. Lidmašīna vienlaikus debesīs var pacelt četras H-47M2 raķetes "Kinžal" (maksimālā kaujas slodze – 24 tonnas, labāka platforma nav atrodama). Tu-223M3 pilnā bruņojuma krava ir līdzvērtīga kodolbumbai.

Piemēram, jaunā virsskaņas pretkuģu raķete H-32 ar ātrumu 5 Mahi, augstumā līdz 40 km (kuģu PRA Aegis līdzekļi nespēj atvairīt triecienu no stratosfēras), līdz 1000 km attālumā, tātad bumbvedējs Tu-22M3M spēj iznīcināt pretinieka aviācijas bāzes kuģu grupu, neienākot tā PGA darbības zonā (700 kilometri).

Lidaparāts saņēmis divus jaunus dzinējus NK-32-02, atkal aprīkots ar degvielas uzpildes stieni (iepriekš noņemts saskaņā ar Otro Stratēģisko ieroču ierobežošanas līgumu), kas ļāvis par 45% palielināt taktisko darbības rādiusu. Sākotnēji lidmašīnas darbības attālums bija 7000 kilometri (ar degvielas rezervi 50 tonnu apmērā) un lidojuma augstums – 13300 metri. Tagad tas ir gandrīz jauns lidaparāts. Iespējams, Tu-22M3M un tā hiperskaņas arsenāls liks atgūt veselo saprātu rietumu partneriem, kuri izrāda arvien lielāku militāro aktivitāti pie Krievijas robežām.

Piefrontes zona

19. novembrī pirmo reizi divi ASV GS stratēģiskie bezpilota lidaparāti RQ-4A Global Hawk vienlaikus veica vairākas stundas ilgu izlūklidojumu pie Krievijas robežām Baltijas jūras reģionā. Mašīnas startēja no Sicīlijas aviācijas bāzes Sigonella. Bezpilota lidaparāts ar identifikācijas signālu FORTE10 sešas reizes nolidoja gar Pleskavas un Ļeņingradas apgabalu, atrodoties Latvijas un Igaunijas gaisa telpā, kā arī ilgu laiku kursēja gar Kaļiņingradas apgabala ziemeļu robežu Lietuvas debesīs. Otrais izlūks ar identifikācijas signālu FIXER10 izpildīja lidojumu gar Kaļiņingradas apgabala ziemeļiem, un pēc tam ilgi pārvietojās virs Baltijas jūras uz ziemeļrietumiem no KF jūras robežas.

Vienlaikus ASV GKS stratēģiskā izlūkošanas lidmašīna RC-135V no Mildenhola aviobāzes Anglijā veica elipses veida lidojumus virs Suvalku koridora, kas atdala Krievijas Kaļiņingradas apgabalu no Baltkrievijas Republikas. Pēcāk amerikāņu lidmašīna nolidoja uz ziemeļiem no Kaļiņingradas apgabala, Lietuvas gaisa telpā.

Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV politikas efekts: Krievijas ieroču popularitāte aug visā pasaulē

Bezpilota un pilotējamie izlūkošanas lidaparāti paredzēti pretinieka PGA spēku un līdzekļu darbības režīma identifikācijai no tāla attāluma, RLS koordināšu un izvietoto zenītraķešu kompleksu atklāšanai, informācijas pārtveršanai no štābu sakaru līnijām, un iespējamā pretinieka karaspēku grupējuma iespēju izvērtēšanai.

Pentagons nav atteicies no ieceres izdarīt ātru uzbrukumu KF objektiem un regulāri izspēlē to Baltijas valstīs. Nesenais piemērs – stratēģiskās mācības Global Thunder 2020 ("Globālais pērkons"), kuru laikā seši ASV stratēģiskie bumbvedēji apguva raķešu triecienu 1200-1500 kilometru attālumā no Maskavas un Sanktpēterburgas. Iepriekš amerikāņu "stratēģi" B-52H bombardēja (ar bluķiem) Lietuvas poligonu Kazlu-Ruda – 40 kilometru attālumā no Krievijas teritorijas. Šaujampulvera smaka jūtama arī uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas, kur iekārtojas ASV 1. tanku divīzijas avangarda ešelons.

Ziņu lente
0