Kļimovs: Baltijas valstis izjutīs reālus zaudējumus pieminekļu nojaukšanas dēļ

© Sputnik / Sergey MelkonovОбщественник смывает надпись "оккупанты" с памятника Освободителям
Общественник смывает надпись оккупанты с памятника Освободителям - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jo biežāk notiks Krievijas vēstures pieminekļu nojaukšanas un apzaimošanas gadījumi, jo spēcīgāk Baltijas valstis izjutīs šo soļu sekas.

RĪGA, 21. novembris – Sputnik. Krievija adekvāti atbildēs uz Eiropas un Baltijas valstu mēģinājumiem sagrozīt tās vēsturi, un jo biežāk notiks Krievijas vēstures pieminekļu nojaukšanas un apzaimošanas gadījumi, jo spēcīgāk valstis izjutīs šo soļu nestos reālos zaudējumus, paziņoja FP Starptautisko lietu komitejas vadītāja vietnieks, VK ģenerālās padomes prezidija Starptautiskās darbības komisijas priekšsēdētājs Andrejs Kļimovs RIA Novosti intervijā

Генерал Андрей Власов вместе с немецкими офицерами принимает парад частей РОА - Sputnik Latvija
Viedoklis
Par spīti krieviem un komunistiem. Prāgā var parādīties piemineklis vlasoviešiem

"Diplomātiskajos, partiju, starpparlamentu un tautas diplomātijas kanālos mums ir ļoti skaidri jāliek saprast šiem barbariem, neatkarīgi no tā, kur viņi atrodas, ka, ja viņi turpinās aizvainot mūsu kritušo tautiešu piemiņu, kuri cīnījās arī par viņu brīvību, ja viņi profašistiski attieksies pret vēstures notikumiem, izrādīs vandālisma aktus, tad mēs publiski pievērsīsim tam uzmanību. Un veiksim labojumus mūsu attiecībās ar šīm valstīm," pateica Kļimovs.

Viņš norādīja, ka simetriskus pasākumus Krievija neveiks, jo tā nevar pieļaut vandālismu no savas puses. KF īstenos "adekvātas reaģēšanas metodes", un tā kā visas šīs valstis tā vai savādāk ir atkarīgas no Krievijas, "tās to izjutīs", uzsvēra Kļimovs. Jo tālāk viņi "tajā līdīs", jo vairāk "mīnusu", pēc viņa sacītā, saņems.

"Un tā jau reiz ir bijis: savulaik bija ļoti populāri braukt uz Latviju, mēs rīkojām tur dažādus televīzijas projektus. Taču šobrīd visi šie projekti veiksmīgi norisinās Sočos. Zaudēja no tā Latvija. Un šī tēma turpināsies. Šodien Krievijas preču apgrozījums ar Eiropas Savienības valstīm caur Baltijas valstīm tuvojas nullei. Šīs valstis uz tā rēķina veidoja sava IKP pamatdaļu. Zaudējumi ir kolosāli. Cilvēki bezcerībā brauc prom, jo ir pazudušas darbavietas. Šīs valstis ir pazaudējušas aptuveni trešdaļu iedzīvotāju," pateica viņš.

Novembra sākumā vēstīts, ka demontēts padomju jūrniekiem veltītais piemineklis, kas atradās Rīgā, 50 metru attālumā no tagadējā Latvijas Jūras spēku štāba. VAS "Valsts nekustamie īpašumi" paziņoja, ka konstatējuši - piemineklis padomju jūrniekiem ir pamests un sliktā stāvoklī. Taču vēsturnieks Aleksandrs Ržavins pastāstīja, ka monumentu uzturējuši kārtībā vietējie iedzīvotāji un jūrnieku apvienības pārstāvji.

На месте уничтоженного латвийскими властями в Риге памятника подводникам - героям Балтики - Sputnik Latvija
Vēsturnieks: "Naciķi iznīcinājuši vienu pieminekli, tā vietā parādīsies divi"

Krievijas vēstniecība Latvijā nosauca notikušo par nepieņemamu starptautisko tiesību pārkāpumu, jo pieminekli nojauca bez saskaņošanas ar Krieviju, kaut gan to paredz spēkā esošā divpusējā vienošanās par Krievijas militāro pensionāru sociālo aizsardzību, kas parakstīta 1994. gadā.

Latvijas ĀM uzskata, ka līgums ar Krieviju nav attiecināms uz minēto pieminekli, jo tas nav bijis uzstādīts apbedījuma vietā, nebija reģistrēts nedz Pieminekļu dokumentācijas centrā, nedz Rīgas Pieminekļu aģentūrā, tomēr Krievijas ĀM šādam traktējumam nepiekrīt.

Ziņu lente
0