Par Trampu, Zeļenski un gāzi: ko Putins teica BRICS samita noslēgumā

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин
Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins atbildēja uz žurnālistu jautājumiem par apvienības darbu, kā arī par ārpolitiku.

RĪGA, 15. novembris – Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins sarīkoja preses konferenci pēc BRICS samita beigām Braziljā. Valsts vadītājs atbildēja uz žurnālistu jautājumiem par apvienības darbu, kā arī par ārpolitiku. Galvenie paziņojumi – RIA Novosti materiālā.

Par attiecībām ar Trampu

Pēc Putina sacītā, tikšanās ar ASV prezidentu Donaldu Trampu pagaidām netiek plānota.

Taču viņš paziņoja, ka Amerikas līdera ierašanās Maskavā uz Uzvaras Lielajā Tēvijas karā svinībām pat priekšvēlēšanu kampaņas ietvaros būtu pareiza rīcība.

Tāpat prezidents atzina Trampa ieguldījumu terorisma apkarošanā Sīrijā. Tomēr viņš norādīja, ka līdz Krievija atnākšanai uz Sīriju, starptautiskā koalīcija gadiem ilgi "mīcījās uz vietas".

Par Krievijas interesēm Sīrijā

Putins paziņoja, ka Krieivja kopumā atrisinājusi praktiski visus uzdevumus Sīrijā.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Tramps labprāt vēlētos apmeklēt parādi Maskavā

Pēc viņa teiktā, intereses bija tajā, lai nepieļautu liela skaita apmācītu un sagatavotu nemiernieku no arābu republikas iekļūšanu Krievijā. Taču prezidents uzsvēra, ka tas draudēja ne vien Krievijai, bet arī Eiropas valstīm, kā arī ASV.

"Visi ir briesmās, tādēļ ir jāapvieno centieni," norādīja viņš.

Putins atgādināja, ka pēc tam, kad Krievija uzsāka terorisma apkarošanu Sīrijā, 90% šīs valsts teritorijas atbrīvoja no nemierniekiem. Viņš piebilda, ka šīs teritorijas nodotas Sīrijas leģitīmās valdības kontrolē.

Par attiecībām ar Zeļenski

Valsts vadītājs pastāstīja, ka viņam ir "pilnīgi sakari" ar Ukrainas kolēģi Vladimiru Zeļenski. Taču prezidents piebilda, ka pārrunu gaitā par situāciju Donbasā ir jānonāk pie kaut kādiem lēmumiem.

Preses konferences laikā Putinam pavaicāja, vai pirms tikšanās "Normandijas formātā" varētu notikt personīgas Krievijas un Ukrainas līderu pārrunas, ko iepriekš piedāvājis bijušais Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs.

"Attiecībā uz Nazarbajeva <…> iniciatīvu. Viņš daudzus gadus ir dzīvojis Ukrainā, attiecas pret to ar lielu simpātiju. Visu laiku translē man šo te savu attieksmi. Taču viņš vienmēr ir balstījies uz tā, ka Ukrainai nav jāmeklē laime aiz jūrām, <…> bet gan jāvienojas ar kaimiņiem," pateica viņš.

Президент Сирии Башар Асад - Sputnik Latvija
Intervija
"Pienācis laiks patiesībai": Sīrijas prezidents Asads pārtraucis ilgu klusumu

Putins piebilda, ka par tikšanos ar Zeļenski pirms "Normandijas formāta" netiek runāts.

Pēc viņa sacītā, ka "ja jau tiksimies, tad priekš kam šī burzma un skriešana uz nesagatavotām tikšanās reizēm". Prezidents pauda pārliecību, ka gan viņš, gan Zeļenskis ir ieinteresēti rezultātā.

Par gāzes pārrunām ar Ukrainu

Prezidents paziņoja, ka Krievija ir gatava strādāt gan pie gāzes tranzīta caur Ukrainu, gan pie piegādēm šai valstij ar cenām, kas ir zemākas par "reversa" cenām. Tā, Krievija var samazināt cenu tiešajām piegādēm par 25%. Turklāt Putins paziņoja, ka reverss no Eiropas uz Ukrainu nav iespējams.

"Gāze nevar pusē trubas plūst vienā virzienā, un pusē trubas – pretējā. Tās ir muļķības, saprotiet, "nejēdzība". Tas ir absolūti nereāli," sacīja viņš.

Ziņu lente
0