Politika

Sastiķējām, kā bija iespējams: Kučinskis pastāstīja par budžetu

© Sputnik / Sergey MelkonovПремьер-министр Латвии Марис Кучинскис
Премьер-министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdošās koalīcijas partijas apglabās savus priekšvēlēšanu solījumus – budžetā neatradās nauda ārstiem un skolotājiem.

RĪGA, 14. novembris – Sputnik. Vakar Saeima sāka pēdējo reizi skatīt budžeta likumprojektu paketi. Bijušais Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS) uzskata 2020. gada budžetu par "lielo priekšvēlēšanu solījumu bērēm", vēsta LTV.

Saeimas Budžeta un finanšu komisija pirmdien, 11. novembrī, paziņoja, ka 2020. gada budžeta projekts ir gatavs otrajam Saeimas lasījumam. Galīgajā lasījumā Saeima grasās apstiprināt 2020. gada budžetu šodienas sēdē, 14. novembrī.

Мартиньшс Бондарс, лидер списка Латвийское объединение регионов/«Для развития Латвии» - Sputnik Latvija
Politika
Bondars: es balsoju par mediķu algu palielinājumu, tā bija muļķība

"Es jau nodēvēju to par lielo priekšvēlēšanu solījumu bērēm. Lūk, šodien tās arī notiek… Faktiski apglabā tos skaistos solījumus, ar kuriem, es domāju, daudzi apmaksāja savas vietas parlamentā – solot (vēlētājiem) brīnumus.

Taču budžets ir tāda lieta, tas ir sastiķēts, kā nu bija iespējams. Prioritātes kā tādas ir palikušas tikai vārdos. Pārējais, kā vienmēr, ir grūtāks, koalīcijā notiek mūžīgas diskusijas par to, ka visi vēlas visu un katrs kaut ko vēlas, un tad kaut kāda daļa, es teiktu, vēsturiski tiek atdota saplēšanai, tur par prioritātēm var vairs nediskutēt," pateica Kučinskis.

Taču, pēc viņa sacītā, šoreiz pastāv atšķirība no ierastiem ikgadējiem strīdiem par budžetu.

"Tāpēc – kādēļ mēs par mediķiem šobrīd tā sakām, ka tā nav solījumu pildīšana? Jo valdība, ķeroties klāt pie darba, noteica, kādas ir tās lietas, kuras stāv ārpus jebkādiem strīdiem, un visi noteic tās kā prioritātes.

Зелёная смерть у входа в Сейм. Протест Латвийского профсоюза работников здравоохранения и социального ухода у Сейма - Sputnik Latvija
Mēs to tā neatstāsim: Latvijas mediķi draud atlaist Saeimu

Teorētiski prioritātes – veselības aprūpe, izglītība un drošība – saglabājās. Taču kā mēs redzam, ar izpildīšanu nesokas labi. Taču vajadzēja nodrošināt (budžetā) sākumā, un pēc tam jādiskutē, ko tad vēl mēs varam sev atļauties. Šobrīd kaut ko atrast, protams, ir grūti," atzina deputāts.

Konsolidētā 2020. gada budžeta ienākumi tiek prognozēti 9,89 miljardu eiro apmērā, izdevumi – 10 miljardu eiro apmērā. Salīdzinot ar 2019. gada budžetu, ienākumi pieaugs par 717,1 miljonu eiro, bet izdevumi – par 610,1 miljonu eiro.

Valsts pamatbudžeta ienākumi tiek prognozēti 6,88 miljardu eiro apmērā, izdevumi – 7,22 miljardu eiro apmērā. Pamatbudžeta ienākumi, salīdzinot ar 2019. gada budžetu, pieaugs par 400 miljoniem eiro, jeb 5,9%, izdevumi – par 352,2 miljoniem eiro.

Finansējuma palielinājums ES fondu un citu ārvalstu finanšu palīdzības instrumentu līdzfinansētajiem projektiem paredzēts 74,8 miljonu eiro apmērā.

Здание Латвийского телевидения - Sputnik Latvija
Paiders: LTV pārvērtās ministru kanālā

Ienākumi speciālajā sociālās apdrošināšanas budžetā tiek prognozēti 3,2 miljardu eiro apmērā, izdevumi – 2,97 miljardu apmērā. Salīdzinot ar 2019. gada plānu, speciālā budžeta izdevumi palielināsies par 211,2 miljoniem eiro, jeb 7,6%.

Lai kompensētu negatīvo fiskālo ietekmi saistībā ar sabiedriskā transporta uzņēmuma "Rīgas satiksme" iekļaušanu valdības budžetā, Valsts Kase 2020. gadā no Rīgas domes budžeta ieturēs Iedzīvotāju ienākumu nodokli 38 miljonu eiro summā.

Iekšējā kopprodukta (IKP) prognoze  faktiskajos skaitļos 2020. gadā sastāda 33,154 miljardus eiro, pieļaujamais budžeta deficīta apmērs – 0,3% no IKP.

Maksimālais valsts parāda apmērs 2020. gada beigām noteikts 11,75 miljardu eiro apmērā.

Ziņu lente
0