Rīgas centrs izmirst: kas pie tā ir vainīgs un ko lai dara

© Sputnik / Sergey MelkonovЗаброшенный дом на углу улиц Марияс и Элизабетес
Заброшенный дом на углу улиц Марияс и Элизабетес - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas galvaspilsētas centrs kļūst arvien tukšāks, savukārt mājas nomalē iziet no ierindas: abas problēmas ir jāatrisina pēc iespējas ātrāk.

RĪGA, 14. novembris – Sputnik. Ceturtdien, 14. novembrī, plkst. 18:30, Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolā (Bruņinieku ielā 24A) notiks pilsētas centra iedzīvotāju un uzņēmēju tikšanās ar Rīgas domes priekšsēdētāju Oļegu Burovu, ziņo Rīgas domē.

Tikšanās rīkotājs - "Rīgas Centra attīstības biedrība". Tikšanās temats – kā atdzīvināt Rīgas centru?

Nepielūdzamais centrbēdzes spēks

Rīgas centrs pēdējā laikā ir kļuvis tukšāks: samazinājies šīs prestižās apkaimes iedzīvotāju skaits, bieži vien pustukši ir biroji un tirgus laukumi. Pilsētas centra attīstībā ieinteresēti ir visi – gan pašvaldība, gan uzņēmēji, gan parastie rīdzinieki.

Ночной город - Sputnik Latvija
Rīgas apgaismojumam piesaistīs privāto kapitālu

Rīgas centra perspektīvām tiks veltīta divu stundu gara tikšanās ar galvaspilsētas mēru Oļegu Burovu. Diskusijas laikā tiks skartas sekojošie temati: mobilitāte un drošība, dzīve ar bērniem pilsētas centrā, īre un nekustamais īpašums, uzņēmējdarbība, izklaide un kultūra, iedzīvotāju iniciatīvu īstenošana.

"Rīgas Centra attīstības biedrība" ir ieinteresēta, lai tikšanās noritētu efektīvi, un lūdz iedzīvotājus jau iepriekš uzdot jautājumus, kuri skar pilsētas centra attīstību un dzīvi tajā, kā arī iesniegt savas iniciatīvas. Jautājumus un piedāvājumus var nosūtīt uz e-pastu rigascentraattistibasbiedriba@gmail.com.

Kāds latviešu arhitekts sociālajā tīklā daļēji izskaidroja problēmas iemeslus. Viņā paziņoja, ka Rīgā var izjust absolūtu lielo tirdzniecības centru dominēšanu – dēļ tiem Rīgas vēsturiskais centrs stāv tukšs bez veikaliem un cilvēkiem. Tas, pēc viņa domām, jau apdraud nacionālo drošību: jo visi ienākumi no Latvijas aiziet.

Bet dzīvot nav kur…

Šodien notiks arī Rīgas pilsētas arhitekta biroja rīkota starptautiska populārzinātniska konference "Ceļā uz pieejama un daudzveidīga mājokļa programmu Rīgā", kuras ietvaros tiks apspriesti mājokļa pieejamības krīzes pārvarēšanas ceļi galvaspilsētā.

Konferencē tiks izskatīta un analizēta esošā situācija mājokļa pieejamībā un kvalitātē Rīgā un visā Latvijā.

Заброшенный поселок Ирбене - Sputnik Latvija
Simt apdzīvotajās vietās Latvijā nav nevienas darba vietas

Galvenais Rīgas arhitekts Gvido Princis uzsvēra, ka strauji tuvojas pēdējais brīdis mājokļa jautājuma atrisināšanai. Skaidrus laika rāmjus šim mērķim nosaka prognozētās padomju apbūves namu izmantošanas termiņa beigās (40-60 gadi), kā arī ievērojamā šo namu daļa (tajos dzīvo ap 60% Rīgas iedzīvotāju).

Tad, varbūt, par izeju kļūtu rīdzinieku pārcelšana no sērijveida apbūves namiem uz dzīvi stabilākās un drošākās mājās pilsētas centrā, kas apturētu tā izmiršanu?

Taču šeit it pārāk daudz "bet". Tās ir nesamērīgi uzpūstas īpašnieku īres cenas un pārāk lielais pieprasījums pēc viņu kvadrātmetriem. Tas ir nekustamā īpašuma stāvoklis, kurš mēdz būt sliktāks, nekā mikrorajonu daudzīvokļu namos. Tā ir līdz galam neatrisinātā denacionalizēto namu problēma, kuras dēļ daudzi centra iedzīvotāji kļūst par saimnieku ķīlniekiem, kuri žņaudz viņus ar nesamērīgajām cenām. Tā ir neattīstīta infrastruktūra, tostarp autostāvvietu un piebraucamo ceļu trūkums.

Pagaidām Rīgas dome vienkārši cenšas izdarīt tā, lai vēsturiskais centrs nesabrūk pa daļām.

Ziņu lente
0