"Rīgas namu pārvaldnieks" klientu nauda varētu iestrēgt PNB Bankā

© Sputnik / Sergey MelkonovОфис PNB Banka в Даугавпилсе
Офис PNB Banka в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
PNB Bankas bankrots var skart rīdziniekus, kuri nekad nav glabājuši naudu šajā bankā – kontos ir palikuši "Rīgas namu pārvaldnieks" līdzekļi.

RĪGA, 13. novembris – Sputnik. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) jau pirms mēneša sniedza kompānijai "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) negatīvu atbildi sakarā ar iespēju saņemt no Noguldījumu garantiju fonda 6 miljonus eiro, kuri "iestrēguši" PNB bankā, liecina LTV neoficiālā informācija.

Tas nozīmē, ka līdzekļu atgūšanai pašvaldības uzņēmumam, visticamāk, nāksies gaidīt kreditoru rindā.

PNB Banka в Риге - Sputnik Latvija
"Rīgas namu pārvaldniekam" palikuši seši miljoni eiro PNB bankā

PNB "Rīgas namu pārvaldnieks" glabāja 6 miljonus eiro. Uzņēmums apgalvoja, ka tā ir klientu-dzīvokļu īpašnieku nauda: šos līdzekļus caur RNP kontiem nosūta, piemēram, komunālo pakalpojumu sniedzējiem. Turklāt kontā ir uzkrājusies nauda remontdarbiem.

Iepriekš RNP paziņoja, ka tā klientiem ir jāsaņem līdzekļi no Noguldījumu garantiju fonda, kurš bankas kraha gadījumā katram noguldītājam garantē līdzekļu atgriešanu par summu līdz 100 tūkstošiem eiro, taču, saskaņā ar LTV neoficiālo informāciju, jau 11. oktobrī Finanšu un kapitāla tirgus komisija atbildēja RNP, ka ar garantiju fondu palīdzību līdzekļus atgūt nesanāks.

Uzņēmums no komentāriem atsakās un norāda, ka komunikācija turpinās. Vicemērs Vadims Baraņņiks, kurš atbild par RNP, uzsver, ka kompānija sniegs komisijai papildu informāciju.

"Šobrīd Rīgas namu pārvaldnieks to arī aktīvi gatavo. Līdz ar to nevar būt nekādas runas par to, ka RNP novilcina situāciju un vienkārši kaut ko gaida. RNP pieliks absolūti visas pūles, lai to naudu pēc iespējas ātrāk un lielākā apjomā atgūtu," norādīja Baraņņiks.

"Mūsu atbildē tā arī ir, ka mēs pasakām, un to mēs sakām vienmēr – ja būs kāda papildu informācija, mēs vienmēr esam gatavi [jautājumu] izskatīt vēlreiz, ņemot vērā jauno informāciju, ja tā būs mūsu rīcībā," norādīja komisijas pārstāve Jeļena Ļebedeva.

FKTK par savu lēmumu pastāstīt nevar, taču uzsver – lai saņemtu līdzekļus no garantiju fonda, tieši bankā ir jābūt informācijai par katru cilvēku, kura līdzekļi tiek glabāti uz RNP konta.

"Vajadzētu būt skaidram, cik katram no tiem apakšklientiem pienākas nauda. Ja tāda informācija ir, lēmums un atbilde var būt savādāka," norādīja komisijas pārstāve.

Андрей Элксниньш - мэр Даугавпилса - Sputnik Latvija
Daugavpils dome cenšas atgriezt savu miljonu no PNB Bankas

Uz jautājumu, vai bankai būs šāda informācija, nedz uzņēmums, nedz Baraņņiks skaidru atbildi nesniedz. Vigo Krastiņš, bankas maksātnespējas administrators, attiecības ar klientiem komentēt nevar. Tomēr viņš norādīja, ka visa bankas informācija par RNP kontu jau sen ir nodota FKTK.

Krastiņš uzskata, ka bankai nepietiks līdzekļu, lai atgrieztu naudu visiem kreditoriem. Lai iespēja atgriezt naudu būtu lielāka, RNP jāiesniedz prasība līdz 19. decembrim.

PNB kontos palikuši arī 672 tūkstoši eiro no Daugavpils budžeta, kurus nevar atgriezt ar Noguldījumu garantiju fonda palīdzību. Valsts šajā situācijā pašvaldībai nekādā veidā nav palīdzējusi, tādēļ pilsētas dome nolēma vairs neglabāt komercbankās summas, kas pārsniedz 5000 eiro.

Ziņu lente
0