Bērni un pusaudži no Latvijas var palikt bez pajumtes pēc Brexit

© pixabayМолодые люди на станции железнодорожного вокзала
Молодые люди на станции железнодорожного вокзала - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bērniem un pusaudžiem no Latvijas bieži nav nepieciešamo dokumentu un iespēju pierādīt, ka viņu uzturēšanās Lielbritānijā ir legāla.

RĪGA, 10. novembris — Sputnik. Tūkstošiem bērnu, kuru imigrācijas statuss mainīsies pēc Brexit, var zaudēt likumīgās tiesības dzīvot Lielbritānijā un palikt bez pajumtes, viņiem draudēs aizturēšana vai deportācija, raksta The Guardian.

Пивные бутылки на  конвейере - Sputnik Latvija
Eksperti pastāstīja, ko gaidīt pārtikas produktu eksportētājiem no Latvijas pēc Brexit

Labdarības organizācija Greater Manchester Immigration Aid Unit (GMIAU) brīdina: vienošanās ar ES par nerezidentu statusu pēc Brexit attiecas uz cilvēkiem, kuri dzīvo sakārtoti un var jebkurā brīdī saņemt dokumentus, taču nepalīdz bērniem sarežģītā stāvoklī, kam nav pilsonību vai adresi apliecinošu dokumentu: tie var būt pie vecākiem, kuru patlaban valstī nav, bet sociālie darbinieki var nezināt, kādi dokumenti vajadzīgi un kā tos saņemt.

Latvijas valstspiederīgajai Annai ir 15 gadi. Lielbritānijā viņa ieradusies astoņu gadu vecumā. Trīs gadus par viņu rūpējas sociālie dienesti, viņa dzīvo pie aizbildņiem Mančestrā.

Sociālā darbiniece Mērija jau sen nojauta, ka Brexit ietekmēs Annas statusu, taču nav pārliecināta, kā tas notiks un kas jādara, lai meitenei palīdzētu. Viņa tikusies ar GMIAU juristu, taču noskaidrojies, ka Annai nav nepieciešamo dokumentu. Vienīgais personu apliecinošais dokuments ir Latvijas pase ar izbeigušos termiņu, ko Lielbritānijas ĀM nepieņems. Mērija vērsusies Latvijas vēstniecībā pēc jaunas pases Annai, taču saņēmusi informāciju, ka procedūra ilgs divus mēnešus. Turklāt vecā pase jānodod vēstniecībai, tātad Annai šajā laikā nebūs nekādu dokumentu.

Annai nepieciešama arī izziņa par Lielbritānijā nodzīvoto laiku. Mērija to var sagatavot, taču tikai par pēdējiem trim gadiem, bet valstī jānodzīvo vismaz 5 gadi, lai iesniegtu pieteikumu. Viņai nāksies vērsties skolās un pie ārstiem, lai meitene saņemtu statusu, uz ko tai ir tiesības un kas ļaus saņemt dažādus pabalstus.

Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Latvija nespēs jūs aizstāvēt: Rinkēvičs atgādināja latviešiem par Brexit sekām

GMIAU aicina Lielbritānijas ĀM atcelt maksu par rezidenta statusa pieteikuma iesniegšanu aizbildnībā esošiem bērniem un aizbildņiem, lai mazinātu finansiālo slogu, kas pretējā gadījumā gulstas uz pašvaldību pleciem. Labdarības organizācija aicināja arī sociālos dienestus vērsties pie tās bērnu-imigrantu jautājumos. Ja bērni nesaņems likumīgas tiesības dzīvot Lielbritānijā līdz 18 gadu vecumam, viņiem būs daudz grūtāk tās iegūt, kā arī izmaksas būs daudz lielākas.

GMIAU lēsa, ka britu sociālo dienestu aprūpē ir aptuveni 10 tūkstoši bērnu no ES.

Ziņu lente
0