Zinātnieki prognozē cilvēcei "neaprakstāmas ciešanas"

© Sputnik / Maksim Blinov / Pāriet pie mediju bankasПосетители на Парящем мосту в природно-ландшафтном парке "Зарядье" в Москве
Посетители на Парящем мосту в природно-ландшафтном парке Зарядье в Москве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sidnejas universitātes līdzstrādnieks Tomass Ņūtons uzsvēra, ka zinātniekiem ir jāizpilda morālais pienākums – jābrīdina visa pasaule par ārkārtas situāciju ekoloģijā.

RĪGA, 9. novembris — Sputnik. Vairāk nekā 11 tūkstoši zinātnieku no 153 pasaules valstīm parakstījuši dokumentu, kas apliecina: cilvēci gaida "neaprakstāmas ciešanas", ja tuvākajā laikā netiks veikti pasākumi ogļskābās gāzes izmešu samazināšanai, vēsta RIA Novosti.

Pētnieku darbs publicēts zinātniskajā žurnālā BioScience.

Speciālisti nonākuši pie tāda secinājuma, balstoties uz informāciju, kas gūta 40 gadus ilgu pētījumu gaitā. Šie dati ietver enerģijas patēriņu, virsmas temperatūru, iedzīvotāju skaita pieaugumu, mežu masīvu izzušanas tempus, polāro ledāju masu, iekšzemes kopproduktu un ogļskābās gazes izmešus.

Солнце в небе - Sputnik Latvija
Temperatūra pacelsies: kāds klimats būs Rīgā pēc 30 gadiem

Viens no dokumenta autoriem, Sidnejas universitātes līdzstrādnieks Tomass Ņūtons uzsvēra, ka zinātniekiem ir jāizpilda morālais pienākums – jābrīdina visa pasaule par ārkārtas situāciju ekoloģijas jomā. Viņa kolēģis no Oregonas štata universitātes Viljams Ripls piebilda, ka klimatiskās pārmaiņas izvēršas straujāk, nekā gaidījuši daudzi speciālisti.

Zinātnieki pauda pārliecību, ka cilvēce vēl var spert zināmus soļus, lai situāciju uzlabotu. Viņi nosaukuši vairākas nozares, kurās jāveic pasākumi globālās sasilšanas palēnināšanai.

Piemēram, zinātnieki aicināja aizstāt fosilo degvielu ar atjaunojamajiem enerģijas avotiem, ieviest augstus "ogļūdeņražu nodokļus", samazināt nestabilo sārņvielu izmešus, atkāpties no centieniem palielināt iekšzemes kopproduktu un uzlabot materiālo stāvokli, apturēt mežu masveida izciršanu un patērēt uzturā mazāku daudzumu dzīvnieku valsts izcelsmes produktu.

Ziņu lente
0