Korens: Palecki cenšas nobeigt Lietuvas cietumā

© SputnikИосиф Корен
Иосиф Корен - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvā turpinās raganu medības – patriotiskais un izcili izglītotais Aļģirds Paleckis joprojām ir cietumā, nevis piedalās valsts pārvaldē, atgādina Josifs Korens.

RĪGA, 9. novembris – Sputnik. Krievija gaisa EDSO reakciju par Viļņas bijušā mēra Aļģirda Palecka vajāšanu Lietuvā, paziņoja Krievijas pastāvīgais pārstāvis EDSO Aleksandrs Lukaševičs. "Apsūdzība ir acīmredzami politizēta. To, starp citu, saprot arī pašā Lietuvā. Piemēram, bijušais Kauņas mērs Vitauts Šustausks paziņoja, ka tikai "vāja valsts var turēt arestētu nevainīgu cilvēku"," Lukaševiča teikto citēja Sputnik Lietuva.

Cerības uz to, ka Lietuva uzklausīs EDSO viedokli, ir nelielas, taču tamlīdzīgi atgādinājumi ir vajadzīgi, sarunā ar Sputnik Lietuva teica Latvijas Antifašistiskās komitejas līdzpriekšsēdētājs, starptautiskās kustības "Pasaule bez fašisma" prezidija loceklis Josifs Korens.  Viņš atgādināja, ka EP deputāte no Latvijas Tatjana Ždanoka arī nesen piesaistījusi EP uzmanību Palecka liktenim.

"Neapšaubāmi, tādi aicinājumi un paziņojumi ir absolūti nepieciešami, vienkārši saskaņā ar sakāmvārdu "ūdens piliens akmeni saārda". Taču es neatceros nevienu gadījumu, kad nacionālā valdība būtu acumirklī reaģējusi uz kādas starptautiskas organizācijas rezolūciju: vietējie cariņi dara, ko grib, it īpaši ārprātīgās rusofobijas fonā. Cerības uz to, ka tas ietekmēs mana drauga likteni, ir ļoti miglainas," konstatēja Korens.

Pat nebūt ne prokrieviski noskaņoti Lietuvas politiķi bija sašutuši par to, ka Paleckis iecelts spiega lomā, atzīmēja aktīvists.

"Lietuvā rit raganu medības. Paleckis ir Lietuvas patriots, ļoti zinošs cilvēks. Tās ir absolūtas muļķības – teikt, ka viņš ir spiegs... Žēl, ka Lietuvas tagadējā vadība tur Palecki cietumā, nevis piesaista valsts pārvaldei. Es redzēju, kā viņš izskatījās pēdējā tiesas sēdē: viņu mēģina iznīcināt fiziski," teica Korens.

Солидарность по-европейски: как прошли пикеты в поддержку Палецкиса - YouTube - Sputnik Latvija
Video
Kā Latvijā un citās valstīs notika piketi Palecka atbalstam

"Sociālistiskās tautas frontes" bijušais līderis tika aizturēts pērnruden aizdomās par "spiegošanu KF labā" un jau gadu tiek turēts apcietinājumā. Lietuvas specdienesti paziņoja, ka atklājuši "spiegu tīklu", kas esot vācis informāciju "Krievijas labā" – aizdomās tiek turēts Paleckis un seši viņa domubiedri

Aprīlī Lietuvas Ģenerālprokuratūra vēstīja, ka politiķis atrodas izmeklēšanas izolatorā, bet lietas fineses netiek izpaustas izmeklēšanas interesēs. Jūlijā Kauņas apgabala tiesa pagarināja Palecka arestu uz trim mēnešiem, oktobrī – vēl uz diviem mēnešiem. Viņa advokāts Aļģis Petrulis pastāstīja, ka nežēlastībā kritušo politiķi tur atsevišķā kamerā, ļoti stingros apstākļos, viņš ir ļoti novārdzis un saskāries ar veselības problēmām.

Paleckis jau vairākkārt norādījis, ka nav vainīgs, Lietuvas varasiestāžu darbības viņš uzskata par atriebību pēc viņa intereses par notikumiem 1991.gada 13.janvārī pie Viļņas televīzijas torņa, kā arī par viņa saziņu ar krieviem.

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova uzsvēra, ka Lietuva demonstrē atkāpšanos, iespējams, pat atteikšanos no demokrātijas vērtībām, ko tā slavēja, iestājoties ES un NATO.

Корен: Палецкиса пытаются уничтожить в литовской тюрьме
Ziņu lente
0