Eiropas Komisijas vadītāja aicina Eiropu audzēt muskuļus un apgūt spēka valodu

© AP Photo/Markus SchreiberГлава Еврокомиссии Урсула фон дер Ляйен
Глава Еврокомиссии Урсула фон дер Ляйен - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijusī Vācijas aizsardzības ministre, nākamā Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena pastāstīja par izaicinājumiem, kas gaida Eiropu, un aicināja mācīties "runāt spēka valodā".

RĪGA, 9. novembris — Sputnik. Starp izaicinājumiem, kas gaida Eiropas Savienību, Urzula fon der Leiena minēja populisma pieaugumu, ASV un Ķīnas tirdzniecības karus, gaidāmo Lielbritānijas izstāšanos no ES, kā arī Krievijas un Ķīnas politiku, vēsta Sputnik Igaunija.

"Eiropa sastapusies ar nopietniem izaicinājumiem. Jūs tos zināt - Brexit, populistu pacelšanās, ASV un Ķīnas tirdzniecības karš. Tas viss noslogo mūsu uzņēmumus un ekonomisko attīstību Eiropā, padara ievainojamus mūsu kaimiņu reģionus," viņa teica Konrāda Adenauera fonda konferencē Berlīnē.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Patriotisms ir gaļas gabals": kāpēc globālisti necieš Trampu

"Ar maigo spēku vien šodien vairs nepietiek. Ja mēs, eiropieši, vēlamies nostiprināt savu nostādni pasaulē, Eiropai arī jāapgūst spēka valoda," Urzulas fon der Leienas teikto citēja RIA Novosti.

Šo izaicinājumu pārvarēšanai Eiropai jāiemācās "runāt spēka valodā", uzskata nākamā EK priekšsēdētāja. Viņasprāt, tas nozīmē, ka Eiropai "jāaudzē sava muskulatūra jomās, kur tā ilgu laiku varēja balstīties uz citiem, piemēram, drošības politikā", bet otrkārt, – esošie spēki mērķtiecīgāk jāvērš turp, kur runa ir par tās interesēm.

Politiķe savā runā pieminēja arī Krieviju. Viņa atzīmēja, ka pēc "aukstā kara" beigām daudzi ticējuši – liberālās demokrātijas uzvaras gājienu apturēt neizdosies.

"Šodien ir jāatzīst, ka mūsu pašapmierinātība bija naiva. Pie tam es domāju par Krieviju. Kremlis ar varu atbīda Eiropā nospraustās robežas, cenšas izmantot jebkuru vakuumu, ko atstāj ASV," klāstīja fon der Leiena, pie tam gan neminot nekādus konkrētus faktus.

Пресс-конференция министра иностранных дел РФ С. Лаврова - Sputnik Latvija
Krievijas ārlietu ministrs: ASV negatīvi ietekmē globālo tirdzniecības sistēmu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins jau vairākkārt norādījis, ka valsts nevienu neapdraud, tā stingri pilda savas saistības starptautiskās drošības jomā un ir atvērta dialogam ar partneriem, taču pie tam darīs visu iespējamo, lai valsts būtu droši aizsargāta.

Vācijas bijusī aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena iecelta EK priekšsēdētāja postenī 2019.gada 16.jūlijā, taču pienākumus uzņemsies 2019.ada decembrī. Pirms viņas EK vadīja politiķis no Luksemburgas Žans Klods Junkers. ES izpildu struktūras vadītājs tiek iecelts amatā uz pieciem gadiem.

Ziņu lente
0