Politika

Politologs: mūsdienu liberālismam Rietumos nav nekā kopēja ar pagātni

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzu ES un ASV iedzīvotāju vilšanos par liberālisma idejām radījis to praktiskais pielietojums, uzskata Krievijas Tautu draudzības universitātes Stratēģisko pētījumu un prognožu institūta direktora vietnieks, politoloģijas zinātņu kandidāts Pāvels Feldmans.

RĪGA, 8. novembris – Sputnik. Mūsdienu liberālismam, kas pārsvarā dominē ASV un Eiropas Savienības valstīs un ko aizstāv tā saucamie kreisie liberāļi, nav nekā kopēja ar liberālismu Eiropā XVIII-XIX gs., kas dzima kā kustība par cilvēka tiesībām un aizsardzību pret valsts patvaļu, portālam Sputnik Igaunija pastāstīja Krievijas Tautu draudzības universitātes Stratēģisko pētījumu un prognožu institūta direktora vietnieks, politoloģijas zinātņu kandidāts Pāvels Feldmans.

"Šodien kļūst skaidrs, ka, pirmkārt, Eiropā un Rietum civilizācijā trūkst valstiskas aizsardzības. Ka valstij vajag aktīvāk iekļauties sabiedrības dzīvē gan no ekonomiskā viedokļa, gan no tiesiskā, gan no politiskā," viņš konstatēja.

Politologs ir pārliecināts, ka eiropiešu vidū lielāko vilšanos sagādā liberālo ideloģiju un vērtību praktiskais pielietojums. "Tā pati "atvērto durvju" politika, sociāli ekonomisko procesu valstiska noregulējuma trūkums novedis pie migrantu uzplūdiem," viņš atgādināja.

"Dažās Eiropas valstīs, neskatoties uz mītu par kaut kādu gigantisku sociālo aizsargātību, cilvēks, pēc būtības pamests likteņa varā. Tāpēc šodien daudzi eiropieši ir neapmierināti ar mūsdienīgo, ļoti izkropļoto liberālisma jēdzienu," turpināja Pāvels Feldmans.

Разрушенное в результате натовской бомбардировки здание Союзного полицейского управления в Белграде - Sputnik Latvija
Aptauja: vairāk nekā puse amerikāņu nav dzirdējuši par uzbrukumiem Dievidslāvijai

Iepriekš vēstīts, ka pēc Sputnik News pasūtījuma projekta "Sputnik.Viedokļi" ietvaros veiktās aptaujas, ko organizēja vecākā sabiedriskās domas pētījumu kompānja Francijā – IFop, noskaidrojies: lielākā daļa eiropiešu un amerikāņu uzskata, ka liberālisma ideja pārcieš krīzi.

Respondenti tika lūgti novērtēt liberālismu kā mūsdienīgu sabiedrības modeli, kas paredz valsts neiejaukšanos ekonomikā multikulturālismu un pārmaiņas ģimenes tradicionālajā definīcijā.

Lielākā daļa itāļu (80%) un franču (73%) paziņoja, ka liberālisms pārcieš krīzi. Līdzīgu viedokli pārsvarā pauda arī Vācijā (61%), ASV (60%) un Lielbritānijā (58%) – cilvēki ir pārliecināti, ka jāattīsta citi sabiedrības modeļi.

Augstāko atbalsta līmeni liberālismam demonstrēja Lielbritānijas (42%) iedzīvotāji, zemāko – itāļi (20%). ASV 40% respondentu norādīja, ka tas ir "labs" sabiedrības modelis. Vācijā līdzīgu viedokli pauda 39%, Francijā — 27% aptaujāto.

Ziņu lente
0