Atrasts jauns HIV štamms. Ko tas nozīmē?

CC0 / pxhere / Анализ крови
Анализ крови - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban jaunais štamms atrasts trim pacientiem, turklāt vīruss viņu organismā atrasts dažādā laikā.

RĪGA, 8. novembris – Sputnik. Amerikāņu zinātnieki pirmo reizi divu gadu desmitu laikā konstatējuši jaunu cilvēka imūndeficīta vīrusa (HIV) štammu, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Cilvēka imūndeficīta vīruss tika atklāts 1983.gadā. Tāpat kā gadījumā ar citiem vīrusiem, zinātnei zināmi vairāki tā štammi.

Комар перед укусом. - Sputnik Latvija
Baidās inficēties no kukaiņiem un kanalizācijas: kādi mīti par HIV klīst Latvijā

Pēdējo HIV štammu zinātnieki atklāja 2000.gadā. Taču tagad, gandrīz 20 gadus vēlāk, amerikāņu pētnieki paziņoja, ka izdevies atklāt vēl vienu štammu.

Patlaban šī štamma vīruss fiksēts trim cilvēkiem, visi ir Kongo Demokrātiskās Republikas iedzīvotāji. HIV viņiem diagnosticēts dažādā laikā, pēdējo reizi – 2001.gadā. Pētniekiem bija vajadzīgi vairāki gadi, lai apstiprinātu hipotēzi par šī štamma atšķirību no citiem.

Tiesa, eksperti paziņoja, ka HIV jaunā štamma atklāšanai ir īpaša nozīme pētnieku acīs, taču vienkāršajiem cilvēkiem no tā absolūti nav jābaidās.

Turklāt nav gaidāms, ka jaunais štamms iedarbosies uz patlaban testējamo vakcīnu pret HIV. Atgādināsim, ka zinātnieki, iespējams, izgudrojuši vielu, kas ļauj cilvēka imūnsistēmai cīnīties ar vīrusu.

Ziņu lente
0